Uncategorized
Δεδομένη η στήριξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στον Απόστολο Κατσιφάρα
Πριν από μία εβδομάδα ακριβώς, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο Αλέξης Τσίπρας έδινε το στίγμα το οποίο θα ακολουθήσει το κόμμα στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκεί, κάλεσε τις οργανώσεις και την Κεντρική Επιτροπή να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός μεγάλου, δημοκρατικού, προοδευτικού ρεύματος «που θα συμπαρασύρει τις τοπικές βαρονίες εις όφελος των τοπικών κοινωνιών».
Σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί από τα αρμόδια χείλη, οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. Η πραγματικότητα λέει πως υπάρχει άπλετος χρόνος ώς τότε προκειμένου να δημιουργηθούν οι συμμαχίες εκείνες που θα οδηγήσουν στη δημιουργία αυτού του προοδευτικού ρεύματος, απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, την Ακροδεξιά, τον φασισμό, τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την ομοφοβία.
Αυτό το ρεύμα, με τη σειρά του, μπορεί να αποτελέσει τη μαγιά και για νέες συμμαχίες, στο πλαίσιο αυτή τη φορά των εθνικών εκλογών. Πάντα, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι και αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και όχι νωρίτερα.
Δύο έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμίνα Κυπριανίδου, και το μέλος της πολιτικής γραμματείας, Κατερίνα Κνήτου, έχουν αναλάβει να δώσουν τις κατευθύνσεις για την οργάνωση του όλου εγχειρήματος.
Με λίγα λόγια, θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες για τα αυτοδιοικητικά σχήματα που θα συγκροτηθούν, ενώ θα εξετάσουν παράλληλα ποια είναι εκείνα που χρειάζονται αναζωογόνηση – διαδικασίες που αναμένεται να γίνουν εκεί όπου απαιτείται η εμπλοκή των τοπικών οργανώσεων, των νομαρχιακών επιτροπών, των περιφερειακών επιτροπών, καθώς και των κεντρικών οργάνων του κόμματος. Το τελευταίο αφορά οπωσδήποτε τις περιφέρειες, τις πρωτεύουσες νομών και όλους τους μεγάλους δήμους.
Τα 14 περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια που έγιναν έχουν παίξει επίσης σημαντικό ρόλο τόσο στον εντοπισμό των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών όσο και στην ανάδειξη νέων ατόμων που μπορούν να στελεχώσουν συνδυασμούς. Στόχος είναι τα άτομα αυτά να ασχοληθούν ουσιαστικά με τα τοπικά θέματα και, σε συνδυασμό με αυτήν την κουλτούρα των συμμαχιών που προωθείται, να μπορέσουν να διεκδικήσουν με αξιώσεις την πρωτιά στους 325 δήμους και στις 13 περιφέρειες της χώρας.
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η κ. Κυπριανίδου ανέφερε πως η ανωτέρω διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ώς το τέλος του χρόνου. Στην… αναμενόμενη ερώτηση εκ μέρους μας αναφορικά με το αν έχουν ακουστεί ήδη κάποια ονόματα, ειδικά για τους μεγάλους δήμους της χώρας, η κ. Κυπριανίδου απάντησε πως οι επιλογές για τις μεγάλες πόλεις θα είναι μια διαδικασία που θα ξεκινήσει αργότερα και θα αποτελέσουν αντικείμενο συλλογικής προσπάθειας.
Τα ονόματα στις περιφέρειες
Hδη πάντως γίνεται παρέλαση ονομάτων υποψηφίων τόσο για τους δήμους όσο και για τις περιφέρειες. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν δεδομένη τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ σε 3 νυν περιφερειάρχες: στον Απόστολο Κατσιφάρα της Δυτικής Ελλάδας και τον Σταύρο Αρναουτάκη της Κρήτης, οι οποίοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, και στον Θόδωρο Καρυπίδη της Δυτικής Μακεδονίας.
Ενδεχομένως ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει και τον νυν περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο, η πλειονότητα των στελεχών του οποίου ανήκει στη ΛΑ.Ε. Οσον αφορά την Αθήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να έχει εκ νέου υποψήφια τη Ρένα Δούρου, ωστόσο δεν είναι σίγουρο αν η ίδια θέλει κάτι τέτοιο. Πάντως, για την περιφέρεια της Αθήνας έχει ήδη ακουστεί και το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση.
Τα ονόματα στους Δήμους
Είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει όλους τους δημάρχους οι οποίοι κέρδισαν την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και είναι 21 τον αριθμό. Από εκεί και πέρα τα δύσκολα αρχίζουν για τις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο).
Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως για την Αθήνα μάλλον θα επιμείνει στα νέα, άφθαρτα πρόσωπα που μπορούν να συγκεντρώσουν ευρύτερη υποστήριξη μέσα από το έργο τους. Υπό αυτό το πρίσμα έχει ακουστεί το όνομα του πρώην γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστή Παπαϊωάννου, ενός ανθρώπου που έχει πρωτοστατήσει στον τομέα των δικαιωμάτων, καθώς έχει διατελέσει πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Είναι μια δυνατή υποψηφιότητα, αν μάλιστα επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν τη Ν.Δ. να κατεβάζει υποψήφιο δήμαρχο για την πρωτεύουσα τον Κώστα Μπακογιάννη.
Για τη Θεσσαλονίκη, ακούγεται –ακόμα και από επίσημα χείλη– η εκδοχή να στηριχτεί ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Στο όνομά του αναφέρθηκε κολακευτικά πριν από λίγες μέρες και ο γ.γ. του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, επισημαίνοντας ότι είναι από τους ανθρώπους που έχουν προοδευτικές απόψεις, ενώ αναφέρθηκε στις θέσεις του κ. Μπουτάρη για τα δικαιώματα, για την προοδευτική αντίληψη απέναντι στον φασισμό αλλά και στις απόψεις του για την κοινωνία. Ωστόσο, για τον ίδιο δήμο έχει ακουστεί και το όνομα της νυν υπουργού Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου, η οποία είναι νέα, δυναμική και έχει πέραση ειδικά στις νεότερες ηλικίες.
Για τον Πειραιά υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό αναφορικά με το ποιος θα έχει τη δυνατότητα να σταθεί απέναντι στον Γιάννη Μώραλη και κατ’ επέκταση στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Φορτισμένος δήμος, ωστόσο, εδώ, πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός ότι και ο Γιάννης Μώραλης δεν είναι τόσο άφθαρτος όσο πριν από 4 χρόνια.
Με δεδομένο ότι ο Γιάννης Μώραλης στηρίζεται από την Κεντροαριστερά, το πιο πιθανό είναι μία υποψηφιότητα με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όμως θα συγκεντρώνει και δυσαρεστημένους κεντροαριστερούς που θεωρούν ότι η επιλογή Μώραλη δεν είναι η λύση που χρειάζεται η πόλη. Μάλιστα ο αριθμός των δυσαρεστημένων δεν είναι μικρός.
Για την Πάτρα το τοπίο είναι μάλλον θολό. Ο υποψήφιος του 2014 και νυν βουλευτής Κώστας Σπαρτινός έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφιος για τον Δήμο Πατρέων. Με δεδομένο ότι το αντίπαλο δέος είναι ο Κώστας Πελετίδης του ΚΚΕ, πιθανότατα κι εδώ θα υπάρξει μια κοινή υποψηφιότητα με την Κεντροαριστερά.