Πολιτική
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο «Ενώπιος Ενωπίω»
Συνέντευξη στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» με τον Νίκο Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1 έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ της Δευτέρας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για τα παιδικά του χρόνια, την ενασχόλησή του με την πολιτική και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.
«Το μικρόβιο της πολιτικής μπήκε στο αίμα μου όταν ήμουν πολύ μικρός»
«Το μικρόβιο της πολιτικής μπήκε στο αίμα του όταν ήμουν πολύ μικρός, με την έννοια ενός ονείρου ή της προσπάθειας που έκανα τότε εγώ ως μικρό παιδί να φτάσω τα βήματα του αδερφού και της αδερφής μου που ήταν μεγαλύτεροι», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.
Μιλώντας για τα παιδικά του χρόνια, κατά το πρώτο μέρος της εκπομπής, ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επισήμανε ότι ήταν το τρίτο παιδί μιας μεσαίας οικογένειας με πολλά χρόνια διαφοράς από τα άλλα αδέρφια του.
Ανέφερε ότι η μεγάλη διαφορά ηλικίας με τα αδέρφια του και το περιβάλλον του έδωσε τη δυνατότητα να ασχοληθεί με πράγματα με τα οποία άλλοι συνομήλικοί του δεν ασχολούνταν.
Για παράδειγμα, ανέφερε ότι 9 χρονών «ξεκοκάλιζε» την εφημερίδα που έφερνε στο σπίτι ο πατέρας του. Είπε ότι η οικογένεια του ήταν μια δημοκρατική οικογένεια και αναφέρθηκε στις αριστερές παραδόσεις της οικογένειας του από την πλευρά των παππούδων του.
«Ο πατέρας μου μετά τη Μεταπολίτευση ήταν ψηφοφόρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τα αδέλφια μου είχαν οργανωθεί στην αριστερά, στην Κ.Ν.Ε.».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οργανώθηκε σε ηλικία 14 ετών, όταν ως πρόεδρος του 15μελούς του β’ Πειραματικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων, πήγε να συμπαρασταθεί στις καταλήψεις του διπλανού Πολυκλαδικού «και με ‘τσίμπησαν’ εκεί κάτι ‘Κνίτες’ επειδή ήμουν πρόεδρος του δεκαπενταμελούς».
Ανέφερε ότι η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν θέμα «διαμάχης» στα οικογενειακά τραπέζια.
Ερωτηθείς αν εξακολουθεί να συμπαθεί τις καταλήψεις, είπε ότι σημασία έχει ποιο είναι το αίτημα, ποιος ο σκοπός, ποια η διαδικασία, «διότι καταλήψεις τώρα γίνονται και από ακροδεξιές ομάδες που πείθουν τους μαθητές να διαμαρτυρηθούν για παράδειγμα για το Μακεδονικό».
«Η συνιστώσα της γραβάτας στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κερδίσει έδαφος»
Ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σχολίασε την επιλογή του να μην φοράει γραβάτα, λέγοντας πως «μπορεί να είμαι και λίγο εγκλωβισμένος κάποιων στερεοτύπων ως προς αυτό. Κι ενώ θέλησα να σπάσω τα στερεότυπα τώρα έχω βρεθεί εγκλωβισμένος στα αντίθετα στερεότυπα».
Όπως διευκρίνισε ο Αλ. Τσίπρας, όταν εξελέγη Πρωθυπουργός αποφάσισε συμβολικά να πει ότι «δεν θα γίνω άλλος, θα είμαι αυτός που ήμουν» και καθώς δεν συνήθιζε να φοράει γραβάτα, συνέχισε να κάνει το ίδιο και μετά την εκλογή του. Ωστόσο, από κάποιο σημείο κι έπειτα, όπως είπε, εγκλωβίστηκε γιατί αν φορούσε γραβάτα «θα έλεγαν κάποιοι ‘άλλαξε αυτός’, ‘την ψώνισε αυτός’, ‘συμβιβάστηκε αυτός’».
Σε σχόλιο ότι ορισμένα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης φορούν γραβάτες, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Η συνιστώσα της γραβάτας στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κερδίζει έδαφος». Και απάντησε, εάν τελικά θα φορέσει κάποια στιγμή γραβάτα.
Η άγνωστη ιστορία για το δημοψήφισμα
Μία άγνωστη ιστορία των όσων συνέβησαν στο παρασκήνιο, στο «δρόμο» για το δημοψήφισμα του 2015, αποκάλυψε ο Αλ. Τσίπρας.
Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για τις πολύ δύσκολες εκείνες στιγμές και τις πολύ δύσκολες -όπως τις χαρακτήρισε- αποφάσεις, λέγοντας πως πάντοτε τις κρίσιμες αποφάσεις τις παίρνει κανείς μόνος του, «με το μαξιλάρι του, με κανέναν άλλον, ούτε καν με τη συμβουλή των δικών του πολύ κοντινών ανθρώπων».
Η ιδέα του δημοψηφίσματος, όπως είπε, στριφογύριζε στο μυαλό του καιρό και το αποφάσισε το προηγούμενο βράδυ της 26ης Ιουνίου.
Όπως είπε, δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτή τη σκηνή, όταν στις 26 Ιουνίου και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το υπουργικό συμβούλιο, που είχε συγκαλέσει ο ίδιος στο Μέγαρο Μαξίμου, μπήκε στην αίθουσα η σύντροφός του, Μπέτυ, και του έκανε το σήμα «τρία» με τα δάκτυλα, εννοώντας ότι ο μικρότερος γιος τους είχε γενέθλια και γινόταν τριών ετών.
«Νόμιζα ότι με θέλει για τρία λεπτά, ήθελε να μου πει ότι είναι τα γενέθλια του παιδιού», είπε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι το συνειδητοποίησε όταν είδε τα τρία κεράκια που του είχε αφήσει πάνω στο γραφείο του.
Αργά το βράδυ της 26ης Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος. «Ακόμη και στην πιο δύσκολη στιγμή ευθύνης», τόνισε, «πρέπει κανείς να βάζει ως προτεραιότητα και το προσωπικό στοιχείο».
«Η Μπέτυ πρέπει να ήταν ερωτευμένη μαζί μου πολύ πριν εγώ την εντοπίσω»
Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε και για τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα, με την οποία «μετρούν» 29 χρόνια κοινής πορείας.
«Έχω την αίσθηση ότι η Μπέτυ πρέπει να ήταν ερωτευμένη μαζί μου πολύ πριν εγώ την εντοπίσω», εξομολογήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός.
Όπως είπε, κάποια στιγμή στην 3η Γυμνασίου η Μπέτυ Μπαζιάνα τον «εντόπισε» να παίζει βόλεϊ σε μία παιδική χαρά. Ο ίδιος αποφάσισε να της ζητήσει να βγουν για πρώτη φορά ραντεβού αργότερα, όταν πια πήγαιναν στο Λύκειο.
Πρόκειται για έναν δυνατό άνθρωπο, λέει ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη σύντροφό του, και υπογραμμίζει ότι η αγάπη και η εκτίμηση που τρέφουν ο ένας για τον άλλον έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στο ότι έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τη σχέση τους.
«Γιατί με τη Μπέτυ υπογράψαμε σύμφωνο συμβίωσης»
Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν με τη σύντροφό του, Μπέτυ Μπαζιάνα, να μην παντρευτούν με θρησκευτικό ή με πολιτικό γάμο, αλλά να υπογράψουν σύμφωνο συμβίωσης, εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας.
Όπως τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., για τη δική τους σχέση δεν θεωρεί ότι είχε κάποιο ιδιαίτερο νόημα ο γάμος, «διότι ήμασταν πολλά χρόνια μαζί».
Αποδέχτηκαν και αποφάσισαν, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, πως η σχέση τους είναι «σύμβαση ψυχής» και το σύμφωνο συμβίωσης τους ταίριαζε, όπως είπε, και ήταν απαραίτητο ώστε να τους διασφαλίσει έναντι απρόβλεπτων γεγονότων.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο «Ενώπιος Ενωπίω»: