Connect with us

Άλλες Ειδήσεις

Δεκαπενταύγουστος: Να γιατί λέγεται και «Πάσχα του Καλοκαιριού»

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί ο Δεκαπενταύγουστος λέγεται «Πάσχα του Καλοκαιριού».
dekapentavgoustos-na-giati-legetai-kai-pascha-tou-kalokairiou

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί ο Δεκαπενταύγουστος λέγεται «Πάσχα του Καλοκαιριού».

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάζεται στην Ελλάδα, η Κοίμηση της Θεοτόκου, που ονομάζεται αλλιώς και «Πάσχα του Καλοκαιριού».

Η Κοίμηση της Θεοτόκου δεν είναι ένα πένθιμο γεγονός για το ελληνικό λαό, επειδή η Παναγία «μετέστη προς τη ζωήν».

Συγκεκριμένα, στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία ο Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου περιλαμβάνει κατά πρώτο λόγο το θάνατο και την ταφή της Παναγίας και κατά δεύτερο την ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς.

Οι πρώτες μαρτυρίες για τον Εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου εμφανίζονται τον πέμπτο αιώνα μΧ, γύρω στην εποχή που συγκλήθηκε η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος της Εφέσου (451), η οποία καθόρισε και το θεομητορικό δόγμα, ενώ επιπλέον έγινε και η αιτία να αναπτυχθεί η τιμή στο πρόσωπο της Θεοτόκου.

Όπως, αναφέρει και το in.gr για πρώτη φορά η Κοίμηση της Θεοτόκου πρέπει να εορτάστηκε στα Ιεροσόλυμα στις 13 Αυγούστου, ενώ απο το 460 και μετά αποφασίστηκε η μετάθεση της εορτής για τις 15 Αυγούστου.

Σε πολλά νησιά του Αιγαίου, όπως στην Τήνο, την Πάρο και την Πάτμο στολίζουν και περιφέρουν επιτάφιο προς τιμήν της Παναγίας.

Σε πόλεις και χωριά ανά την Επικράτεια, σε Εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου διοργανώνονταν Παραδοσιακά Πανηγύρια, που καταλήγουν σε γενικευμένο γλέντι.

 

Διαβάστε επίσης: Πετσάλια Αιτωλοακαρνανίας: Από τα χωράφια στα εργοστάσια της Γερμανίας (Video)

Advertisement

AgrinioTimes ©2014