Υγεία
Η «Δέλτα» πιέζει προς ενισχυτική δόση εμβολίου
Πλήρη ανατροπή των δεδομένων προκάλεσε η εμφάνιση και ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα».
Ταυτόχρονα, η επιστημονική τεκμηρίωση της φθίνουσας προστασίας των εμβολίων κατέστησε αναγκαία την απόφαση πολλών κρατών να χορηγήσουν ενισχυτική εμβολιαστική δόση, τουλάχιστον στις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.
Τον δρόμο της τρίτης δόσης άνοιξε το Ισραήλ με τον επαναληπτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 50 ετών, που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους πριν από πέντε μήνες, υπαναχωρώντας από την προ μηνός απόφαση για ενισχυτικό εμβολιασμό μόνο των άνω των 60 ετών. Έως σήμερα έχουν λάβει την επαναληπτική δόση τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ισραηλινοί.
Η νέα εμβολιαστική εκστρατεία εξελίσσεται με πρωτοφανή ορμή, που κατέστη αναγκαία εξαιτίας της μεγάλης έξαρσης των κρουσμάτων και της ραγδαίας αύξησης των βαριά ασθενών στα νοσοκομεία του Ισραήλ. Όπως επισημαίνει ο αναλυτής βιομαθηματικών δεδομένων δρ Ούρι Σαλίτ, βιομαθηματικός στο ινστιτούτο τεχνολογίας Technion και σύμβουλος της ισραηλινής κυβέρνησης σε θέματα COVID, «οι λοιμώξεις σε πλήρως εμβολιασμένους είναι εξαιρετικά συνηθισμένες. Σήμερα οι περισσότεροι ασθενείς με COVID στα νοσοκομεία μας είναι πλήρως εμβολιασμένοι».
Όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, όσοι έλαβαν ενισχυτική δόση είναι 2,5 φορές περισσότερο προστατευμένοι από τη «Δέλτα» συγκριτικά με εκείνους που έκαναν μόνο δύο δόσεις. Η μέγιστη αποτελεσματικότητα του τρίτου εμβολίου επιτυγχάνεται περίπου μία εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό, ενώ οι παρενέργειες τουλάχιστον όσον αφορά στο εμβόλιο της Pfizer-BioNTech δεν διαφέρουν από αυτές των προηγούμενων δόσεων.
Στην κατεύθυνση της τρίτης δόσης κινείται και η αμερικανική κυβέρνηση που θα ανακοινώσει, ίσως σήμερα, ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί έχουν ανάγκη επαναληπτικού εμβολιασμού προκειμένου να αντισταθμιστεί η μείωση της ανοσίας που επιφέρει το πέρασμα του χρόνου και να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος κίνδυνος της μετάλλαξης «Δέλτα». Η ενισχυτική δόση θα χορηγείται περίπου οκτώ μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Η έναρξη του νέου εμβολιαστικού προγράμματος στις ΗΠΑ τοποθετείται στα μέσα Σεπτεμβρίου. Αξιωματούχοι του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης (CDC), ωστόσο, αναφέρoυν ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Αμερικανοί έχουν ήδη λάβει ενισχυτική δόση με πρωτοβουλία τους. Γνώστες του θέματος επισημαίνουν ότι μείζονα ρόλο για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης έπαιξαν τα δεδομένα τόσο από το Ισραήλ για τη μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Pfizer όσο και από τη Mayo Clinic, που έδειξαν, τον Ιούλιο, ότι αυτό το εμβόλιο είναι μόλις 44% αποτελεσματικό στην αποτροπή της λοίμωξης από τη «Δέλτα», αλλά προστατεύει ικανοποιητικά από τη βαριά νόσο και την ανάγκη νοσηλείας. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε χθες, μετά τη δημοσιοποίηση των αμερικανικών προθέσεων, ότι «δεν έχει καταλήξει αν και πότε θα χρειαστεί επαναληπτική δόση στην Ε.Ε., αλλά περιμένει τα νέα στοιχεία των παρασκευαστών εμβολίων προκειμένου να λάβει απόφαση».
Παρ’ όλα αυτά, πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν δρομολογήσει τον εκ νέου εμβολιασμό μερίδας του πληθυσμού τους. Πρώτη το έκανε η Ουγγαρία, αφήνοντας την επιλογή στους πολίτες και τους ιατρούς τους. Η Γαλλία από τον επόμενο μήνα θα αρχίσει τους επαναληπτικούς εμβολιασμούς κυρίως σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες που εμβολιάστηκαν Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Η Γερμανία θα χορηγήσει τρίτη δόση με τα εμβόλια mRNA (Pfizer-BioNTech, Moderna) σε ηλικιωμένους και ιδιαίτερα ευάλωτους αλλά και σε όσους εμβολιάστηκαν με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson που έχει αποδειχθεί ότι δεν προσφέρουν ικανοποιητική προστασία. H Βρετανία πρόκειται να χορηγήσει επαναληπτική δόση στους άνω των 50 ετών από τις 6 Σεπτεμβρίου.
Τέλος, μια διαφορετική προσέγγιση διαχείρισης της πανδημίας έχει ακολουθήσει, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, η Νέα Ζηλανδία, παρόμοια με την πολιτική μηδενικής ανοχής στην COVID του Πεκίνου. Χθες, η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντερν ανακοίνωσε εθνικό lockdown τριών ημερών εξαιτίας του εντοπισμού μεμονωμένου κρούσματος, του πρώτου, έπειτα από οκτώ μήνες, που προκλήθηκε από μετάδοση στην κοινότητα. Οπως τόνισε χθες η Αρντερν, «η μετάλλαξη “Δέλτα” άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενεργήσουμε ακαριαία και με σκληρά μέτρα. Είδαμε τι θα συμβεί από άλλα κράτη, αν αποτύχουμε να ελέγξουμε την κατάσταση άμεσα. Αυτή είναι η μόνη μας ευκαιρία».
Πράσινο φως για Ελλάδα
Το πράσινο φως για τη χορήγηση της τρίτης ενισχυτικής δόσης των εμβολίων έναντι της COVID-19 σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, οι ειδικοί επιστήμονες τάχθηκαν υπέρ της τρίτης δόσης για τη συγκεκριμένη ειδική ομάδα του πληθυσμού και η οποία περιλαμβάνει μεταμοσχευμένους ασθενείς, ασθενείς με καρκίνο ή με αυτάνοσα, οι οποίοι λαμβάνουν ειδικές θεραπείες κ.ά.
Τα μέλη της Επιτροπής βασίστηκαν σε ερευνητικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία το επίπεδο των αντισωμάτων έναντι του ιού μειώνεται σημαντικά έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, ενώ και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων υπολογίζεται στο 56% όταν για τους υγιείς είναι άνω του 90%. Είναι ενδεικτικό ότι το 44% των περιπτώσεων νόσησης από την COVID-19 σε πλήρως εμβολιασμένους αφορά την ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών.
kathimerini.gr