Πολιτική
Δεν αλλάζει όνομα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αλλά διευρύνεται στην κοινωνία – Τα βήματα Τσίπρα
Ως μεγάλο στοίχημα για τον χώρο προβάλλει η ψηφιακή μετεξέλιξή του με την δημιουργία, όπως φαίνεται, ψηφιακής πλατφόρμας με όλα όσα συμβαίνουν στον χώρο της παράταξης
Ο κύβος ερρίφθη. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. παραμένει ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δεν αλλάζει όνομα, αλλά προχωρά άμεσα την διαδικασία ανασυγκρότησής του με στόχο την διεύρυνσή του και την εδραίωση της απήχησής του στην κοινωνία και σε όλο το εύρος της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης. Ως εκ τούτου τους επόμενους μήνες και στο μεταβατικό στάδιο έως την διενέργεια του Συνεδρίου-πιθανότατα στις αρχές του 2020- στα όργανα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από τις Νομαρχιακές Επιτροπές, έως την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα προστεθούν και θα συμμετέχουν και στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας.
Ως μεγάλο στοίχημα για τον χώρο προβάλλει η ψηφιακή μετεξέλιξή του με την δημιουργία, όπως φαίνεται, ψηφιακής πλατφόρμας με όλα όσα συμβαίνουν στον χώρο της παράταξης.
Τα πρώτα βήματα
Τα πρώτα βήματα που θα γίνουν προς την κατεύθυνση αυτή παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος που συμφώνησαν ομόφωνα πως ο οδικός χάρτης του προέδρου κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.
Τα βήματα αυτά θα παρουσιάσει το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο Συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας –«θα πρέπει αύριο να τούς πω κάτι σαφές» -είπε χαρακτηριστικά στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που ενέκριναν την εισήγηση Τσίπρα χωρίς να υπάρξουν αντιρρήσεις.
Μάλιστα το κλίμα της χθεσινής συνεδρίασης ήταν τόσο καλό που ακόμη και μέλη του οργάνου σχολίαζαν αργότερα πως «όλοι ξαφνιαστήκαμε που σε μία τόσο κρίσιμη συνεδρίαση και με δεδομένη την ένταση των προηγούμενων ημερών δεν υπήρξαν διαφωνίες». Ενδεικτικά αναφέρεται πως ακόμη και ο Παναγιώτης Λάμπρου που όπως ο ίδιος είπε ήταν δύσπιστος όταν άκουσε τις δηλώσεις Τσίπρα στο Ζάππειο και ουδέτερος όταν τον άκουσε στην Κεντρική Επιτροπή, από την χθεσινή παρέμβαση του προέδρου πείσθηκε ότι οι διαδικασίες κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.
Ο Αλέξης Τσίπρας με την εισήγησή του «κέρδισε» σύμφωνα με ορισμένα μέλη ακόμη και όσους είχαν επιφυλάξεις για το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η προσπάθειά μας πρέπει να έχει ως στόχο την αναβάθμιση και τον μετασχηματισμό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και όχι την υπέρβασή του. Τον μετασχηματισμό του σε ένα πλατύ μαζικό, λαϊκό, δημοκρατικό κόμμα. Την αναβάθμισή του σε ένα κόμμα που θα συμπυκνώνει, θα εκπροσωπεί και θα εκφράζει την δημοκρατική παράταξη σε ολόκληρη την κοινωνική και ιστορική της βάση. Με δύο λόγια, το εγχείρημά μας είναι και τομή και συνέχεια στη μέχρι σήμερα πορεία μας».
Σημειωτέον πως ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έκανε αναφορά και στις επιθέσεις που δέχεται το κόμμα από έξω λέγοντας πως «οι επιθέσεις στον γραμματέα και σε στελέχη μας δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν αμυντικά, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας αλλά συλλογικά προωθητικά, με ενότητα και σαφήνεια γραμμής και αποφάσεων».
Η παρέμβαση Σκουρλέτη
Τον λόγο πήρε και ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος είπε -μεταξύ άλλων- ότι εάν κάποια μέλη έχουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί το καταστατικό και να κινηθούν διαδικασίες αλλαγής γραμματέας. Όμως ουδείς άνοιξε τέτοια συζήτηση.
Στην Κουμουνδούρου υπάρχει η αίσθηση πως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δέχεται συστηματική επίθεση από εξωτερικά κέντρα που θέλουν να δημιουργήσουν την αίσθηση πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι κάτι διαφορετικό από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και προσπαθούν να αποκόψουν τον χώρο από τα στρώματα που τον στηρίζουν. Μιλούν για εξαιρετικά εχθρικό επικοινωνιακό περιβάλλον και τονίζουν ότι θα αποτρέψουν τα κάθε λογής κέντρα να τούς βυθίσουν στην εσωστρέφεια. Δεν είναι άλλωστε οι επιθέσεις προς το πρόσωπο του γραμματέα του κόμματος που έλαβαν χώρα την τελευταία περίοδο. Στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς μπήκαν στο στόχαστρο επιθετικής αρθρογραφίας κάτι που επεσήμανε και ο ίδιος λέγοντας ότι κάποιοι τον κήρυξαν «έκπτωτο».
Ο ίδιος ο τομεάρχης Οικονομίας είπε ότι πρέπει να προχωρήσει τάχιστα η διεύρυνση του κόμματος, κάτι που άλλωστε ειπώθηκε από το σύνολο των στελεχών.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απογοητεύοντας-κατά την Κουμουνδούρου- όλους όσοι πίστευαν ότι θα θέσει ζητήματα στην συνεδρίαση του οργάνου.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (e-ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) , στην ταχύτητα μετάδοσης της πληροφορίας λέγοντας ότι είναι μονόδρομος και ότι το κόμμα δεν μπορεί να αγνοήσει αυτήν την πραγματικότητα.
Ως εκ τούτου τα έξι πρώτα βήματα για τον μετασχηματισμό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι:
δημιουργία ενιαίου κέντρου με την προοδευτική συμμαχία, άμεση δηλαδή συγκρότηση ενιαίας κεντρικής οργανωτικής επιτροπής ανασυγκρότησης.
δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οργανωτικής λειτουργίας του κόμματος
πολιτική διακήρυξη για το νέο ξεκίνημα ως τα τέλη Σεπτεμβρίου
έναρξη καμπάνιας εγγραφών μέσω ψηφιακής πλατφόρμας από την 1η Οκτωβρίου. Εγγραφές σε κεντρικά σημεία σε όλη την Ελλάδα και το διαδίκτυο.
ανοιχτές συνελεύσεις για την εγγραφή νέων μελών και την εκλογή νέων συντονιστικών νομαρχιακών επιτροπών
ανασυγκρότηση της νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με μεσοσταθμό την έναρξη της καμπάνιας στο Φεστιβάλ Νεολαίας στις 27 Σεπτεμβρίου.
Ως προς το θέμα της εκλογής προέδρου από την βάση ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «δεν αισθάνομαι ότι χρειάζομαι καμιά εκλογή για να αποκτήσω κύρος ηγεσίας. Έχουμε κερδίσει υπό την ηγεσία μου τρεις εκλογές, ένα δημοψήφισμα και στις εκλογές που χάσαμε, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ψηφίστηκε από τον έναν στους τρεις ψηφοφόρους. Η συζήτηση όμως για το νέο μοντέλο λειτουργίας του κόμματος εμπεριέχει και τον τρόπο που θα εκλέγονται στο μέλλον όχι μόνο ο πρόεδρος αλλά όλη η ηγεσία. Γιατί το ένα θέμα είναι να αποφύγουμε την αρχηγοκεντρική λειτουργία του κόμματος αλλά ισότιμο θέμα είναι να αποφύγουμε και μία άγονη αναπαραγωγή και ηγεμονία μηχανισμών».
ethnos.gr