Βουλή
Δένδιας: «Να φύγουν τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη»
Έκκληση για αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη Λιβύη και διεξαγωγή των προγραμματισμένων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου επανέλαβε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από την Τρίπολη, όπου και συμμετείχε στη Διάσκεψη για τη σταθεροποίηση της Λιβύης, Libya Stabilisation Initiative.
Ο κ. Δένδιας, ο οποίος συνοδευόταν από τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, παρέστη ως προσκεκλημένος της ομολόγου του, Ναΐλα ελ Μανγκούς, σε μια διάσκεψη που συμμετείχαν κράτη με ρόλο στις εξελίξεις (Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Κατάρ, Κίνα, Ολλανδία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Τουρκία) αλλά και γειτονικές χώρες (Αλγερία, Μάλτα, Νίγηρας, Σουδάν, Τσαντ και Τυνησία). Εκπροσωπήθηκαν, ακόμα, ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Αφρικανική Ενωση, η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Μάλτα εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο υπουργού, ενώ άλλες, όπως η Τουρκία, σε επίπεδο υφυπουργού Εξωτερικών.
Το μήνυμα Δένδια στη Διάσκεψη για τη σταθεροποίηση της Λιβύης – Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με Ακάρ.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα, ύστερα από τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης, ήταν από τις πρώτες χώρες που επαναλειτούργησαν την πρεσβεία στην Τρίπολη και άνοιξαν γενικό προξενείο στη Βεγγάζη. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι τους τελευταίους μήνες έχουν επισκεφθεί την Τρίπολη και τη Βεγγάζη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Δένδιας, αλλά και ο κ. Φραγκογιάννης, επικεφαλής επιχειρηματικών αποστολών. Αντιστοίχως, επαφές έχουν πραγματοποιήσει στην Αθήνα ο μεταβατικός πρόεδρος της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μένφι, ο πρόεδρος της Βουλής Αγκίλα Σάλεχ και η κ. Μανγκούς.
Mάλιστα στην Τρίπολη ο κ. Φραγκογιάννης συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ. Στην 20λεπτη συνάντησή τους οι δύο άνδρες έκαναν επισκόπηση της θετικής ατζέντας και συμφώνησαν να βρεθούν εκ νέου στην Αθήνα εντός του Νοεμβρίου. Την ίδια στιγμή, χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Από την ελληνική πλευρά τονίζεται ότι η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος του κ. Ακάρ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι είναι χρήσιμη η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, ωστόσο πρόσθεσε πως απαιτείται «βελτίωση του κλίματος και τήρηση των αρχών καλής γειτονίας». Επίσης, σημείωσε και τη σημασία του σεβασμού κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και προσήλωσης στο διεθνές δίκαιο.
kathimerini.gr