Πολιτική
Δένδιας: Θα προασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις την εθνική μας κυριαρχία
Μιλώντας στην “Καθημερινή”, ο κ. Δένδιας τόνισε πως “η Ελλάδα είναι μια χώρα που επιδιώκει σταθερά το διάλογο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών της περιοχής”.
Επισήμανε, δε, πως το γεγονός ότι η χώρα μας αντιδρά στις προκλήσεις με ψυχραιμία δεν θα πρέπει να παρερμηνεύεται ως έλλειψη αποφασιστικότητας ή βούλησης.
“Αυτές είναι βασικές προϋποθέσεις για την ευημερία και τη σταθερότητα στην πολυτάραχη γωνιά του κόσμου όπου ζούμε. Ωστόσο, όταν γειτονική μας χώρα (σ.σ. Τουρκία) επιδεικνύει παραβατική συμπεριφορά, οφείλουμε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. Και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται όλες οι σημαντικές διπλωματικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει το τελευταίο διάστημα”.
Σημείωσε ακόμη ότι:
“Πρωτοβουλίες οι οποίες σαφώς και έχουν αποφέρει αποτέλεσμα. Οι θέσεις μας έχουν τύχει δημόσιας στήριξης από την Ε.Ε., τις Η.Π.Α., τη Ρωσία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, αλλά και από χώρες του Κόλπου, μεταξύ άλλων.
Εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και αυτό ακριβώς τονίζουμε στους συμμάχους και εταίρους μας, με τους οποίους είμαστε σε διαρκή επικοινωνία. Αντιθέτως, οι τουρκικές θέσεις έχουν τύχει απόλυτης καταδίκης και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τις τοποθετεί εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου”.
“Η συνταγματική μας υποχρέωση μάς επιβάλλει να προασπίσουμε, με όλες μας τις δυνάμεις και όλα τα νόμιμα μέσα, την εθνική μας κυριαρχία. Τo γεγονός ότι η Ελλάδα αντιδρά στις προκλήσεις με ψυχραιμία δεν θα πρέπει να παρερμηνεύεται ως έλλειψη αποφασιστικότητας ή βούλησης να κάνουμε, αυτονόητα, το καθήκον μας. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, καθότι είμαι πεπεισμένος ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται πλήρως ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον καμίας πλευράς”, δήλωσε ο ίδιος.
Δένδιας για το ραντεβού Μητσοτάκη – Τραμπ
Αναφερόμενος στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον και απαντώντας σε ερώτημα για το τι είδους βοήθεια θα μπορούσε να περιμένει η Ελλάδα από τις Η.Π.Α. έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, ο κ. Δένδιας είπε:
“Είναι προφανές ότι οι τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και η αποσταθεροποίηση που προκαλούν στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αντίθετες με ζωτικά συμφέροντα των Η.Π.Α. αλλά και πολλών άλλων στρατηγικών εταίρων της Ουάσιγκτον.
Γι’ αυτό και έχουν αποδοκιμάσει κατ’ επανάληψη τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες. Σας υπενθυμίζω με την ευκαιρία αυτή τη δήλωση που είχε κάνει ο υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. κ. Μάικ Πομπέο κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, μετά τη μεταξύ μας συνάντηση, διαμηνύοντας προς την Άγκυρα ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες. Αυτό που η Ελλάδα συνεισφέρει στην εξίσωση είναι η θέση της ως πυλώνας σταθερότητας, προβλεψιμότητας και αξιοπιστίας στην περιοχή.
Εκτιμώ ότι οι σύμμαχοι μας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχουν επίγνωση της σημασίας του να διαφυλαχθούν η ειρήνη και η σταθερότητα και να εξαλειφθεί κάθε παρανομία ή αυθαιρεσία σε μία περιοχή που οι παράγοντες αστάθειας πολλαπλασιάζονται. Πριν από λίγες ημέρες, ψηφίστηκε η νομοθεσία του EastMed Act. Εκτιμώ ότι η σημαντικότατη αυτή εξέλιξη αντικατοπτρίζει και την αυξημένη σημασία που αποδίδουν οι Αμερικανοί φίλοι μας στην περιοχή μας”.
ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας – Αιγύπτου
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν πιθανότητες οριοθέτησης ΑΟΖ με χώρες όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε:
“Έπειτα από επαφές με τους ομολόγους μου των χωρών που αναφέρετε, τους κ. Ντι Μάιο και Σούκρι, συμφωνήσαμε να πιάσουμε εκ νέου το νήμα των σχετικών διαπραγματεύσεων. Ήδη διεξήχθη ο πρώτος γύρος με την Ιταλία στη Ρώμη. Αντίστοιχες συνομιλίες μεταξύ τεχνικών κλιμακίων θα επαναληφθούν και με την Αίγυπτο, τις αμέσως επόμενες ημέρες στην Αθήνα.
Οι συνομιλίες αυτές διεξάγονται σε μια συγκυρία ευνοϊκή, με χώρες φιλικές που επιθυμούν, όπως και εμείς, μια εγκάρδια συνεννόηση. Επιπλέον, όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν τα απτά οφέλη που θα προκύψουν από την επίτευξη σχετικών συμφωνιών οριοθέτησης.
Εργαζόμαστε λοιπόν προς την κατεύθυνση αυτή και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, καθώς πάγια θέση μας είναι η επιδίωξη ανάλογων συμφωνιών με όλες τις χώρες της περιοχής μας, πάντοτε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου”.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε παράλληλα ότι οι παράνομες ενέργειες δεν δημιουργούν τετελεσμένα “γιατί απλά δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα”.
Η διεθνής νομιμότητα τελικά επικρατεί. Όπως γνωρίζετε, ευρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και διαβούλευση με όλους μας τους εταίρους και τις φίλες χώρες της περιοχής, που επίσης ανησυχούν από τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κατά τις πρόσφατες επισκέψεις μου σε σειρά αραβικών χωρών, διαπίστωσα ότι συμμερίζονται τις εύλογες ανησυχίες μας ως προς τις επιπτώσεις συγκεκριμένων συμπεριφορών στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής μας.
Ορισμένα κράτη, μάλιστα, με δημόσιες δηλώσεις και έγγραφες διαμαρτυρίες προς τον OHE. Η Ελλάδα σταθερά στήριξε, κάποιες φορές σχεδόν μόνη, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γείτονος, καθώς εκτιμάμε ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία είναι προς το συμφέρον όλων και πρωτίστως της ίδιας της Τουρκίας και της τουρκικής κοινωνίας.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να επισημάνω ότι με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι εξαιτίας δικών της επιλογών, η προοπτική αυτή δείχνει να έχει ατονήσει. Όσον αφορά τη διπλωματική μας εκστρατεία, θα συνεχιστεί με έντονους ρυθμούς.
EastMed: Αγωγός (θετικής) ενέργειας
“Την Πέμπτη (σ.σ. 2.1.2020) υπογράψαμε με την Κύπρο και το Ισραήλ την ιστορικής σημασίας συμφωνία για τον EastMed, ένα έργο μακράς πνοής που θα αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης αλλά, ταυτόχρονα, θα ενισχύσει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή.
Ακολουθεί μία σειρά επαφών, συναντήσεων και επισκέψεων του κ. πρωθυπουργού, αλλά και δικών μου, που εκτιμούμε ότι θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τα διπλωματικά εργαλεία μας έναντι των παρανομιών και των αυθαιρεσιών που ατυχώς εκπορεύονται από την Άγκυρα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
Οι όροι για τη Χάγη
Ο Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε ερώτημα για ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδας στη Χάγη, είπε πως η χώρα μας δεν φοβάται τη διεθνή δικαιοσύνη διότι είναι πεπεισμένη για το νόμιμο και δίκαιο των θέσεών της.
“Στην πολιτική των κανονιοφόρων αντιτάσσουμε την πολιτική του διεθνούς δικαίου. Είναι στο DNA της εξωτερικής μας πολιτικής”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
“Ασφαλώς, μία προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να έχει ουσιαστική έκβαση, χρειάζεται συνυποσχετικό των δύο χωρών, στο οποίο να καταγράφεται το ζήτημα επί του οποίου θα κληθεί το Δικαστήριο να αποφανθεί.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν βρισκόμαστε εκεί ακόμα.
Απαιτούνται επαφές και επικοινωνία των δύο πλευρών.
Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοικτοί.
Οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ στελεχών των δύο υπουργείων Εξωτερικών, οι οποίες αναμένεται να επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες, αποτελούν έναν χρήσιμο δίαυλο που ελπίζω ότι θα αξιοποιηθεί.
Αναμφίβολα, όμως, το κλίμα είναι βεβαρημένο και αυτό δεν βοηθά. Θα πρέπει η άλλη πλευρά να αντιληφθεί ότι, με τη στάση της, ενεργεί αντιπαραγωγικά υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή αλλά και τις προοπτικές διαλόγου.
Εύχομαι η Τουρκία να αδράξει αυτή την ευκαιρία και να την αξιοποιήσει για μια πραγματική επανεκκίνηση στις μεταξύ μας σχέσεις, όπως ήταν η βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ευθύς εξαρχής, εγκαταλείποντας την τακτική των προκλήσεων”, τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
newsit.gr