Connect with us

Αγρίνιο

Δέσμευση Πλεύρη για Μονάδα Εμφραγμάτων και Αιμοδυναμικό Τμήμα στο Νοσοκομείο Αγρινίου (Photos)

synedrio plevris 1

Μια σημαντική εξαγγελία από τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη περιλάμβανε η τρίτη μέρα του 4ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αιτωλοακαρνανίας, για τη δημόσια υγεία στην Αιτωλοακαρνανία.

Όπως, τόνισε στο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπεται ένας αναπτυξιακός βραχίωνας παρεμβάσεων για τις δομές υγείας στην περιοχή και είναι καιρός να γίνει ό, τι είναι δυνατόν ώστε να στελεχωθεί Μονάδα Εφραγμάτων και στην συνέχεια Αιμοδυναμικό Τμήμα στο Νοσοκομείο Αγρινίου.

Είχε προηγηθεί παρέμβαση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Ν.Δ. κ. Κώστα Καραγκούνη, ο οποίος είχε επισημάνει το κενό στην περίθαλψη, στην περιοχή μετά από μεγάλη αύξηση των εμφραγμάτων και λοιπών καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σύμφωνα, με τον κ. Πλεύρη θα υπάρξει και ευρύτερη παρέμβαση σχετικά με μόνιμο προσωπικό για τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής με έμφαση στις μόνιμες θέσεις των κλινικών που έχουν μεγάλη ανάγκη, όπως χειρουργικό, καρδιολογικό κ.λπ.

Ο σχεδιασμός είναι να δοθεί μεγάλη έμφαση στην πρωτοβάθμια υγεία και στην αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας -όχι μόνο σε υποδομές- αλλά και σε προσωπικό.

Όλα αυτά θα γίνουν παράλληλα με την εφαργμογή του «Δωρεάν Γιατρός για Όλους» που θα περιλαμβάνει ιδιότητες γιατρούς συνδεδεμένους με το Εθνικό Σύστημα Υγείας με αμοιβές γύρω στις 60.000 ευρώ τον χρόνο, οι οποίοι θα αποτελούν τον προσωπικό γιατρό κάθε πολίτη.

Ο κ. Πλεύρης έκανε ειδική αναφορά στη Μ.ΕΘ. του Αγρινίου και τα αυξημένα ποσοστά θνητότητας που είχε κατά την έξαρση του Covid με την παραλαγή ΔΕΛΤΑ.

Όπως, εξήγησε, το φαινόμενο έχει αντιστραφεί και μετά από παρεμβάσεις που έγιναν στη Μ.Ε.Θ. Αγρινίου βρίσκεται στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σημείωσε, ακόμη, πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει τον Οκτώβριο πιθανός θα επανέλθει αλλά όχι στις δραματικές διαστάσεις που είχε πριν.

Οι άξονες για τους οποίους δεσμεύτηκε σε Πανελλαδικό Επίπεδο μέσω 1,5 δις. από το Ταμείο Ανάκαμψης αφορούν σε: Ψηφιακή Αναβάθμιση Δομών Υγείας, Προληπτικούς Ελέγγους και Μητρώρο Ασθενών, Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας και 350 εκ. για τα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. που όμως απαιτούν συστηματική καταγραφή των αναγκών.

Τα όσα είπε ο Υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε στη δική του παρέμβαση ο κ. Γιώργος Αλμπάνης, Συντονιστής – Διευθυντής Καρδιολογικής Γ.Ν. Αγρινίου, Δικάκτωρας Πανεπιστημίου Πατρών κάνοντας λόγο για υπερβολικά πολλά περιστατικά καρδιακών νοσημάτων στην Αιτωλοακαρνανία και μάλιστα σε όλο το φάσμα των ηλικιών.

Όπως, είπε δεν έχει απάντηση στο γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά οι συνάδελφοι του ανά την Ελλάδα του έχουν εκφράσει την απορία τους για τα πολύ υψηλά ποσοστά οξείων περιπτώσεων, ειδικά στην περιοχή του Αγρινίου.

«Πάσχουμε στη διαδικασία της πρόληψης, αλλά το χειρότερο είναι ό,τι σπαταλιέται πάρα πολύς χρόνος μέχρι τη διακομιδή ενός εμφραγματία σε αιμοδυναμικό τμήμα στην Πάτρα ή αλλού», μάλιστα υπολόγισε τον χρόνο που απαιτείται σε τρεις ώρες χαμένες για τον ασθενή με τα περιστατικά που χρειάζονται άμεση επέμβαση να ξεπερνούν τα 800 τον χρόνο.

Όπως, είπε, πρέπει να προηγηθεί η Μονάδα Εμφραγμάτων για να ακολουθήσει το Αιμοδυναμικό Τμήμα και αυτό που απαιτείται είναι όγκος περιστατικών που υπάρχει και στήριξη από εξιδεικευμένο προσωπικό.

Μάλιστα αποκαλύψε ο κορυφαίος επεμβατικός καρδιολόγος στην Ελλάδα, Γιώργος Τριάντης, με καταγωγή από την περιοχή μας, είναι διατεθιμένος να δώσει τη στήριξή του στο Νοσοκομείο Αγρινίου για να στηθεί αιμοδυναμικό τμήμα, ακόμα κι αν χρειάζεται όπως ανέφερε ο κ. Αλμπάνης «τους πρώτους μήνες να κοιμάται μαζί μου στο Νοσοκομείο».

Τα τρία άλλα στοιχεία που απαιτούνται για αυτή τη μεγάλη καινοτομία στον τομέα υγείας της περιοχής είναι η κυνερνητική βούληση, η στήριξη από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και το αγκάλισμα από την τοπική κοινωνία, παράγοντες οι οποίοι, όπως ανέφερε ο κ. Αλμπάνης υπάρχουν.

Τον λόγο στην ενότητα για τις δομές Υγείας πήρε και ο Διοικητής Γ.Ν. Αιτωλακαρνανίας Μιχάλης Σερασκέρης ο οποίος επεσήμανε την δυσκολία που αντιμετωπίζει το σύστημα Υγείας, ειδιικά σε αποχή πανδημίας, όταν το 50% των πόρων απαιτείται για μόλις το 10% των περιπτώσεων των ασθενών που είναι είτε επείγοντα περιστατικά είτε χρόνιες σοβαρές παθήσεις. Έκανε λόγο για θωράκιση του συστήματος στο άμεσο μέλλον, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το προσωπικό που έφερε εις πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε ότι δεν μπορεί να καταλάβει κανείς τον τιτάνιο αγώνα που έδωσαν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και όλο το προσωπικό μέσα στην πανδημία, εξηγώντας ότι η λύση στα προβλήματα της τοπικής Υγείας περιλαμβάνουν επαρκή χρηματοδότηση και κάλυψη των πολλών κενών που υπάρχουν λόγω των πολλών αποχωρήσεων και την φυγή ειδικευμένων και ανειδίκευτων γιατρών στο εξωτερικό.

sunedrio ugeia4

sunedrio ugeia1

sunedrio ugeia

sunedrio ugeia3

sunedrio ugeia5

Advertisement

AgrinioTimes ©2014