Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι συνομιλίες στο Κάιρο για την πιθανότητα κατάπαυσης πυρός στη Γάζα, παρά τις διεθνείς πιέσεις, για εξεύρεση λύσης. Το Ισραήλ δεν έστειλε αντιπροσωπεία διαπραγματευτών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου να διαμηνύει, ότι δεν θα ικανοποιήσει τις «παράλογες απαιτήσεις της Χαμάς». Ωστόσο, οι πιέσεις εντείνονται από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η «επίσημη απάντηση» της Χαμάς αναμένεται κατά τη δεύτερη ημέρα του νέου γύρου συνομιλιών στο Κάιρο με την αιγυπτιακή τηλεόραση να κάνει λόγο για «σημαντική πρόοδο» προς την εκεχειρία στη Γάζα. Ωστόσο, στο τελευταίο διάγγελμά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι «δεν θα γίνει ούτε βήμα πίσω όσον αφορά τις παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς», ενώ το Ισραήλ αρνείται να παραβρεθεί εάν η Χαμάς δεν του παραδώσει λίστα με τα ονόματα των ομήρων που είναι ζωντανοί.
Η πρόταση των μεσολαβητών (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) προβλέπει ότι σε «πρώτη φάση» θα κηρυχθεί παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων για έξι εβδομάδες και θα αφεθούν ελεύθεροι πάνω από 40 όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατούμενων από το Ισραήλ.
Τα «αιτήματα της Χαμάς» περιλαμβάνουν την «επιστροφή στη βόρεια Γάζα των εκτοπισμένων» και την «αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να φθάσει στο επίπεδο των «400 ως 500 φορτηγών την ημέρα», έναντι περίπου 80 αυτή τη στιγμή. Ευρύτερα, η Χαμάς ζητεί οριστική κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τον θύλακο.
Στην Ουάσινγκτον ο «αντίπαλος» του Μπ. Νετανιάχου
Με την αμερικανίδα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν και τον υπουργό Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί ο Μπένι Γκαντς, μέλος της κυβέρνησης πολέμου του Μπενιαμίν Νετανιάχου και πρώην υπουργός Άμυνας και αρχηγός του γενικού επιτελείου, αλλά παράλληλα κεντρώος πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου. Εκπρόσωπος του ακροδεξιού κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου είπε ότι ο Γκαντς δεν είχε έγκριση από τον πρωθυπουργό για τις συναντήσεις του στην Ουάσιγκτον, υπογραμμίζοντας τη διευρυνόμενη ρωγμή στην ηγεσία του Ισραήλ εν καιρώ πολέμου.
Η δήλωση της Κάμπαλα Χάρις ότι «είναι δεδομένο ότι οι συνθήκες είναι απάνθρωπες στη Γάζα και χρειάζεται να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός» θεωρείται η πλέον οξεία κριτική από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ.
«Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να αυξηθεί σημαντικά η ροή βοήθειας. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες», είπε, αξιώνοντας να ανοίξουν περισσότερα «σημεία διέλευσης» και να μην επιβάλλονται «ανώφελοι περιορισμοί στις παραδόσεις της βοήθειας».
«Σχεδόν αναπόφευκτος» λιμός
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν από την πλευρά του υπογράμμισε μέσω X (του πρώην Twitter) την «επιτακτική ανάγκη να αυξηθεί η ροή βοήθειας προς τη Γάζα», ενώ ήδη ξεκίνησαν ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας με αλεξίπτωτα.
Έπειτα από σχεδόν πέντε μήνες, ο πόλεμος έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή και, σύμφωνα με τον Γενς Λέρκε του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, οι 2,2 από τους 2,4 εκατ. κατοίκους του παλαιστινιακού θυλάκου βρίσκονται αντιμέτωποι με «σχεδόν αναπόφευκτο» λιμό.
Η μεγαλύτερη ισραηλινή επίθεση στη Δυτική Όχθη
Iσραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σκοτώνοντας έναν 16χρονο σε στρατόπεδο προσφύγων κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης επιδρομής τους στην πόλη – αρχηγείο της Παλαιστινιακής Αρχής με επικεφαλής τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, εξέφρασε σήμερα τον φόβο ότι ο πόλεμος στη Γάζα μπορεί να οδηγήσει «σε μια πολύ μεγαλύτερη ανάφλεξη με επιπτώσεις για όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς και άλλες πέραν αυτής».
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συζητήσει τις προσπάθειες της Τουρκίας να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη διάρκεια συνάντησής τους αυτή την εβδομάδα στην Άγκυρα, δήλωσε σήμερα τουρκική διπλωματική πηγή.
Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε τη Δευτέρα ότι τουλάχιστον 30.534 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στο παλαιστινιακό έδαφος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, σημειώθηκαν 124 θάνατοι τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ άλλοι 71.980 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από το ξέσπασμα του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου