Connect with us

Uncategorized

Διεργασίες για λύση στο Σκοπιανό – Στο Μαξίμου «αναζητήθηκε» κοινή γραμμή

diergasies vouli skopiano

Συνεχίζονται οι διεργασίες για το Σκοπιανό και το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, με την Αθήνα να προετοιμάζει την στρατηγική της ενόψει της διαπραγμάτευσης, στέλνοντας χθες μήνυμα ότι δεν υφίσταται πλέον ενδοκυβερνητική διαφωνία για τη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Τη θέση της κυβέρνησης ότι στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία, θέση που είχε προβάλει η Ελλάδα στο Βουκουρέστι το 2007, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής σύσκεψης.

«Η χρονιά θα είναι χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες και που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε ορθές και παραγωγικές λύσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά από την ολοκλήρωση σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το ζήτημα του ονοματολογικού για την ΠΓΔΜ, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, και των υπουργών Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, Χροστόφορου Βερναρδάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου.

«Κουβεντιάσαμε», είπε ο κ. Κοτζιάς, για τα ζητήματα των Βαλκανίων. «Για τον τρόπο που θα αναπτύξουμε παραπέρα τις συνεργασίες μας με τις άλλες βαλκανικές χώρες και θα συνδράμουμε όλοι μαζί στην καλύτερη ευμάρεια και την παραγωγική ανασυγκρότηση πολλών περιοχών των ίδιων των Βαλκανίων». Προσέθεσε ότι συζήτησαν ειδικότερα τα θέματα που σχετίζονται με την Αλβανία και τη FYROM.

Όσον αφορά στην Αλβανία, είπε, «κουβεντιάσαμε τα θέματα που έχουν ενταχθεί στο πακέτο λύσεων με τη γείτονα αυτή χώρα και νομίζω ότι έχουμε κάνει καλά και θετικά βήματα τις τελευταίες εβδομάδες».

«Όσον αφορά στη FYROM αφορούσε περισσότερο το ονοματολογικό», συνέχισε, για να τονίσει ότι «στο ονοματολογικό η κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλλει η Ελλάδα ως και στο Βουκουρέστι». Σημείωσε ότι «είμαστε υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησης τη χώρα ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου».

Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος και αν υπάρχει καλό κλίμα, απάντησε «πάντα είμαι αισιόδοξος».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «ο ελληνικός όρος “Μακεδονία” είναι πάγια εθνική θέση και επιμένω σε αυτή και ελπίζω ότι η λύση που θα δοθεί θα είναι λύση που θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου».

Πάντως, ο κ. Καμμένος δήλωσε πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξη στον κ. Κοτζιά και στη διαπραγμάτευση που αυτός έχει αναλάβει.

Οι δηλώσεις του κ. Πάνου Καμμένου φανέρωσαν μια μικρή μετατόπιση του υπουργού. Στις δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να είπε ότι δεν δέχεται να υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» ωστόσο ανέφερε ότι, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας, «υπάρχουν δύο αποφάσεις σταθμοί: Η απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992 και η απόφαση του Βουκουρεστίου».

Έτσι αφήνει να διαφανεί ότι ότι αποδέχεται και τη δεύτερη για να προσδιορίσει τη στάση του έναντι των επικείμενων εξελίξεων στη διαπραγμάτευση.

Την πρόθεσή του να συμβάλει στη διαπραγμάτευση, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ, στην πρώτη συνέντευξη που δίνει σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης. Η συνέντευξη του θα μεταδοθεί την Κυριακή 7 Ιανουαρίου, στις 20:00 στον Alpha. Απευθυνόμενος τόσο στον ελληνικό λαό, όσο και στον λαό της χώρας του, αναφέρει πως το συμφέρον των δύο χωρών είναι να βρεθεί λύση μέσα στο α’ εξάμηνο του 2018. Αποκηρύσσει τις πρακτικές του προκατόχου του, Νίκολα Γκρουέφσκι, και εξηγεί γιατί δεν συμφωνεί με τη θέση των προηγούμενων πρωθυπουργών, δηλαδή πως «είναι οι μοναδικοί κληρονόμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Οι πολιτικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα σε Αθήνα και Σκόπια με απώτερο στόχο την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ σχολιάζονται από τον γερμανικό Τύπο. Η Südwest Presse κάνει λόγο για «κινητικότητα στη διαμάχη για την ονομασία», αποδίδοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη στην αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στα Σκόπια με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ.

Γιώργος Αντωνόπουλος – dikaiologitika.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014