Διανεμήθηκε πριν από λίγο στα κόμματα η δικογραφία Novartis η οποία αφορά στον πρώην Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και καταλήγει στο αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση.
Στις χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας περιλαμβάνονται νέες καταθέσεις τόσο προστατευομένων μαρτύρων όπως οι διάσημοι πλέον “Μάξιμος Σαράφης” και “Αικατερίνη Κελέση” αλλά και επωνύμων μαρτύρων όπως ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ράνος και του Κυριάκου Μπερμπεριάν.
Όπως προκύπτει από την πρώτη ανάγνωση των στοιχείων οι νέες καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων μιλούν ευθέως για δωροδοκία του πρώην Υπουργού Υγείας σύμφωνα με όσα άκουγαν από τον ισχυρό άνδρα της ΝΟΒΑΡΤΙΣ Κωνσταντίνο Φρούζη.
Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από την κατάθεση του μάρτυρα με την κωδική ονομασία “ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΕΛΕΣΗ” στις 28/12/2018
28/12/2018
ΚΕΛΕΣΗ : Στα πλαίσια συνάντησης marcet access ο Φρουζής είχε αναφέρει τη στενή του σχέση με τον υπουργό Λοβέρδο. Εξάλλου ήμουν μπροστά σε τηλεφωνική επικοινωνία του Φρουζή με τον Λοβέρδο, η οποία έγινε από το κινητό του Φρουζή ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στο γραφείο του. Αφού έκλεισε το τηλέφωνο ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Λοβέρδος απαιτεί χρήματα μετρητά σε βαλίτσα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε σίγουρη ότι ο Φρουζής συνομίλησε με τον Λοβέρδο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαι σίγουρη διότι αμέσως μετά έγινε η κινητοποίηση ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να δοθούν στον Υπουργό ως αντάλλαγμα για την κατ’εξαίρεση έγκριση του GILENYIA , το οποίο ήταν κομβικής σημασίας για τη NOVARTIS. Ο Φρουζής διατυμπάνιζε διαρκώς ότι το GILENYIA ήταν μεγάλη προσωπική του επιτυχία. Άκουσα τον Φρουζή να ζητάει να διοχετευθούν χρήματα σε μετρητά μέσω της εταιρείας PRESTIGE στον Λοβέρδο όπως είχε απαιτηθεί από τον τελευταίο.
Στην κατάθεση Κελέση εκτενής αναφορά γίνεται και στην εταιρεία «Ιατρικές Εξελίξεις” συμφερόντων Εμμανουήλ Βουλκίδη.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «την συγκεκριμένη περίοδο όπως και μεταγενέστερα έβλεπα τον Βουλκίδη κατ’ επανάληψη να επισκέπτεται τον Φρουζή στις εγκαταστάσεις της Novartis όπου παρέδιδε μεγάλα χρηματικά ποσά σε δεσμίδες”.
Σε ερώτηση εάν γνωρίζει από ποιον προέρχονται αυτά τα χρηματικά ποσά και για πιο λόγο δινόταν στο Φρουζή η κ. Κελέση απαντά: «Γνωρίζω ότι τα χρήματα που έδινε ο Βουλκίδης στον Φρουζή προέρχονταν από εικονικές και υπερκοστολογημένες διαφημιστικές καταχωρήσεις τις οποίες η εταιρεία του Βουλκίδη τιμολογούσε στη Novartis και αφού παρακρατούσε ο ίδιος κάποιο ποσοστό επέστρεφε στο Φρουζή τα υπόλοιπα στο χέρι. Τα χρήματα αυτά προορίζονταν για δωροδοκίες και ειδικά την συγκεκριμένη περίοδο προορίζονταν για να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις του Λοβερδου».
Σε ερώτηση εάν τα χρήματα αυτά κατέληξαν πράγματι στον κ. Λοβέρδο, ο μάρτυρας Κελέση απαντά ότι δεν είδε με τα μάτια της να δίνονται λεφτά στο κ. Λοβέρδο, ωστόσο η ίδια εκτιμά ότι ο κ. Λοβερδος χρηματίστηκε: “Δεν είδα με τα μάτια μου να δίνονται χρήματα στον Λοβέρδο όμως γνωρίζω ότι 1) εγκρίθηκε ταχύτητα και κατ’ εξαίρεση το GILENYIA, δεύτερον ο Φρουζης είχε τακτικές τηλεφωνικές και μέσω μηνυμάτων SMS επαφές με τον Λοβέρδο, τρίτον ο Βουλκίδης και την περίοδο του Λοβέρδου επέστρεφε χρήματα στον Φρουζή, τέταρτον κατ’ εντολή του Λοβέδρου ο Φρουζής φρόντισε να καταχωρούνται στον τύπο άρθρα ενάντια στα μέτρα των περικοπών του υπουργείου στον τομέα του φαρμάκου. Αυτό το έκανε για να δίνεται η εντύπωση στον κόσμο ότι ο Λοβερδος ήταν πολέμιος των συμφερόντων των φαρμακευτικών εταιρειών και έτσι να καλλιεργείται η πολιτική του εικόνα”.
Το Άγιο Δισκοπότηρο
Αίσθηση προκαλεί και συμπληρωματική κατάθεση του μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» ο οποίος μιλά για «μαύρο» ταμείο στη Novartis για την πληρωμή πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων το οποίο ονομαζόταν το «Άγιο Δισκοπότηρο».
«Γνωρίζω με βεβαιότητα ότι τουλάχιστον την περίοδο 2008-2014 λειτουργούσε στη Novartis ΕΛΛΑΣ “μαύρο” ταμείο για παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους. Η κωδική ονομασία του “μαύρου” ταμείου ήταν το “Άγιο Δισκοπότηρο”.
Για το “μαύρο” ταμείο γνώριζε κύκλος προσώπων στα οποία με βεβαιότητα συμπεριλαμβάνονταν οι κ. κ. Φρουζής και Μανιαδάκης, ο οποίος αν και δεν ήταν στέλεχος της Novartis χρησιμοποιήθηκε ως όργανο για τις δωροδοκίες ενώ ήταν και ο ίδιος αποδέκτης δώρων για τον για τον εαυτό του.
Η εταιρεία δεν είχε λόγο να αμφισβητεί τις πληρωμές. Ακόμα και στην περίπτωση Σαλμά -οπότε δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι της εταιρείας- δεν χρεώθηκε αποτυχία της πληρωμής στους Φρουζή και Μανιαδάκη.
Αντιθέτως στοχοποιήθηκε ο Μάριος Σαλμάς ο οποίος πολεμήθηκε ολοκληρωτικά μέσω ελεγχόμενων ΜΜΕ», αναφέρει ο μάρτυρας.
Η απάντηση του κ. Λοβέρδου αναμένεται άμεσα καθώς στις 6 το απόγευμα θα δώσει συνέντευξη Τύπου στη Βουλή.
Το Real.gr εξασφάλισε ένα μέρος της δικογραφίας εν αναμονή έναρξης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Δείτε την δικογραφία της Novartis:
Η κίνηση των εισαγγελικών αρχών να διαβιβάσουν τη δικογραφία στη Βουλή όχι με τη διαδικασία του νόμου περί ευθύνης Υπουργών -υπενθυμίζεται ότι η Βουλή συγκρότησε ήδη από 2018 επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης- αλλά με αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας διαφοροποιεί τα βήματα που θα ακολουθήσουν σε σχέση με το 2018.
Η δικογραφία θα πρωτοκολληθεί και εν αντιθέσει με πέρσι, οπότε και είχε διανεμηθεί μόνο στους εμπλεκομένους, αυτή τη φορά θα διανεμηθεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες οι οποίες εκπροσωπούνται στην αρμόδια επιτροπή κοινοβουλευτικής δεοντολογίας η οποία και θα επιληφθεί σε πρώτη φάση της δικογραφίας.
Η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα και με βάση τον κανονισμό της Βουλής θα πρέπει να γνωμοδοτήσει προς την Ολομέλεια αν με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας προτείνει ή όχι την άρση ασυλίας του βουλευτή. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής θα έχει δικαίωμα να τοποθετηθεί είτε αυτοπροσώπως είτε δια υπομνήματος και ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος.
Σε δεύτερο στάδιο, το οποίο συνήθως ακολουθεί μία εβδομάδα μετά από τη συνεδρίαση και τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Δεοντολογίας θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής η οποία έπειτα από ονομαστική φανερή ψηφοφορία θα λάβει την τελική απόφαση για την άρση ή μη της ασυλίας του βουλευτή.
Σε εκείνη την κρίσιμη συνεδρίαση τον λόγο πέραν από τον κ. Λοβέρδο μπορεί να λάβει και όποιος άλλος βουλευτής το επιθυμεί κάτι που δεν αποκλείει μια γενικευμένη συζήτηση με τη συμμετοχή πολλών βουλευτών ή ακόμα και πολιτικών αρχηγών.
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των προσώπων τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική δικογραφία εν ενεργεία βουλευτές και επομένως έχοντες δικαίωμα λόγου είναι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος , ο οποίος είναι ο μόνος -προς το παρόν- βουλευτής για τον οποίον η υπόθεση αρχειοθετήθηκε αλλά και οι κ.κ Αντώνης Σαμαράς, Άδωνις Γεωργιάδης, Μάριος Σαλμάς.