Connect with us

Ειδήσεις

Δημ. Κωνσταντόπουλος στην «Free Typos»: «Ίδρυση Σχολής Αειφορικής Διαχείρισης με έδρα το Αγρίνιο»

konstantopoulos

Την ίδρυση Σχολής Αειφορικής Διαχείρισης στο Αγρίνιο με την ένταξη και των τριών τμημάτων προτείνει στη συνέντευξή στην «Free Typos», ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗ.ΣΥ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και τονίζει ότι μια τέτοια Σχολή μπορεί να αποτελέσει μοχλό τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης μέσα από συνέργειες με την Περιφέρεια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια και άλλους κοινωνικούς φορείς του τόπου.

 

Συνέντευξη στον Σωκράτη Τσόμπο

 

Οι πρώτοι μήνες του νέου έτους θεωρούνται κρίσιμοι για το χώρο σας, μιας και θα πραγματοποιηθεί το ιδρυτικό συνέδριο του «Κινήματος Αλλαγής». Ποιες είναι οι προσδοκίες σας;

Το γεγονός ότι  212.000 πολίτες πήγαν και ψήφισαν στις εκλογές για τον νέο ενιαίο προοδευτικό φορέα της Κεντροαριστεράς δείχνει ότι υπάρχει ένα κοινωνικό αίτημα πρώτον, για την ενιαία εκπροσώπηση του χώρου και δεύτερον, για την ύπαρξη μιας διαφορετικής πρότασης διακυβέρνησης του τόπου από αυτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και της Νέας Δημοκρατίας. Το στοίχημα που έχουμε ενόψει του Συνεδρίου είναι να συνδιαμορφώσουμε μια πολιτική πλατφόρμα που θα δίνει απαντήσεις στα σημαντικά προβλήματα των πολιτών. Στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει πολύ το Σχέδιο Ελλάδα, που έχουμε παρουσιάσει ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, το οποίο, όμως χρειάζεται όλοι μαζί στο Συνέδριο να το επεξεργαστούμε και να το εμβαθύνουμε.

 

Διακυβεύεται η ενότητα του νέου πολιτικού εγχειρήματος;

Φυσικά όχι. Άλλωστε, πριν ένα μήνα ολοκληρώσαμε τις εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία του νέου φορέα. Η Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φώφη Γεννηματά ως Επικεφαλής στο Κίνημα Αλλαγής εγγυάται την ολοκλήρωση του εγχειρήματος. Η στήριξη όλων είναι δεδομένη.


Το 2018 βρίσκει την Αιτωλοακαρνανία με μεγάλα ανοιχτά ζητήματα στον τομέα των  υποδομών. Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις σε αυτά;

Το κράτος πρέπει να εγγυηθεί τις υποδομές στο πλαίσιο της περιφερειακής ανάπτυξης. Όπως, για παράδειγμα, την Κάθετη Συνδετήρια Οδό του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό. Δεν είναι δυνατόν, όταν η Ιόνια Οδός αποτελεί τον μοχλό ανάπτυξης για τη Δυτική Ελλάδα, το Αγρίνιο, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της περιοχής να είναι σήμερα αποκομμένο. Επιτακτική ανάγκη η Συνδετήρια Οδός Αγρινίου- Ιόνιας Οδού καθώς θα σημάνει στην προέκτασή της και τη σύνδεση του Αγρινίου με το λιμάνι του Πλατυγιαλίου που αποτελεί τμήμα της σύνδεσης του Δυτικού με τον Ανατολικό Άξονα και τον Ε65 (Πλατυγιάλι – Ιόνιος – Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία). Επιβάλλεται σήμερα η αποκατάσταση του οδικού άξονα της παλιάς εθνικής οδού Κεφαλόβρυσου- Αγρινίου-Κουβαρά σε ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που θα εξυπηρετεί τους πρώην καποδιστριακούς δήμους. Άλλο ένα ζήτημα το ΤΕΙ Μεσολογγίου. Το Σχέδιο Αθηνά το κατακερμάτισε, ενώ οι κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές του μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τεχνολογικά τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ήταν και παραμένει θέση μου το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας να έχει ως έδρα του το Μεσολόγγι.  Μείζον ζήτημα, επίσης, για την περιοχή είναι και η παροχή αντισταθμιστικών οφελών από την εκμετάλλευση των ποταμών Ευήνου και Μόρνου, όπως επίσης και του Αχελώου. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στη δέσμευσή της.

 

Μέσα στον Ιανουάριο η Κυβέρνηση θα οργανώσει, στην Πάτρα, το αναπτυξιακό συνέδριο που αφορά και την περιοχή μας. Κατά τη γνώμη σας πρόκειται για επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων της περιοχής ή θα έχουμε λύσεις ουσίας; 

Πρέπει να σταματήσουν τα επικοινωνιακά τρικ από όπου κι αν προέρχονται. Ο τόπος έχει ανάγκη από ριζοσπαστικές προτάσεις και λύσεις. Τα δανεικά έλαβαν τέλος. Χρέος όλων μας να βελτιώσουμε τις υποδομές και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις παραγωγής εγχώριου πλούτου, ώστε να συγκρατηθούν οι πληθυσμοί στην περιφέρεια. Το Συνέδριο αυτό πρέπει να έχει στόχο.

 

Η Κυβέρνηση σχεδιάζει και έχει ουσιαστικά εξαγγείλει την διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Είστε υπέρ των πολιτικών συνεργασιών στους Δήμους και στην Περιφέρεια;

Είναι πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει φέρει κάτι προς διαβούλευση στη Βουλή. Έτσι δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις της. Για να σας απαντήσω όμως, προσωπικά πιστεύω ότι έχει παρέλθει η εποχή που τα κόμματα έδιναν το χρίσμα και οι πολίτες ακολουθούσαν. Σήμερα επικρατούν άλλα κριτήρια. Τα πρόσωπα παίζουν κυρίαρχο ρόλο. Κρίνονται καθημερινά από την κοινωνία για τη δημόσια παρουσία και δράση τους. Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι και το σωστό. Άλλωστε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι ανεξάρτητη και αδέσμευτη, αφιερωμένη στη χρηστή διοίκηση.

 


Ανώτατη Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία. Ευλογία ή κατάρα;

Ευλογία. Μεγάλη ευθύνη όλων όσων συνετέλεσαν στην κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο και σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Προσωπικά, έδωσα μάχη φέρνοντας στη Βουλή  το θέμα προς συζήτηση δυο φορές με αποτέλεσμα να αποτραπεί η μεταφορά των τριών πανεπιστημιακών τμημάτων στην Πάτρα. Γι’ αυτό οφείλω να ευχαριστήσω τόσο τον κ. Μπαλτά όσο και τον κ. Φίλη για τη θετική τους ανταπόκριση. Σήμερα η πρόταση μία, ίδρυση Σχολής Αειφορικής Διαχείρισης με έδρα το Αγρίνιο και ένταξη και των τριών τμημάτων που εδρεύουν εκεί σε αυτή. Μια τέτοια Σχολή μπορεί να αποτελέσει μοχλό τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης μέσα από συνέργειες με την Περιφέρεια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια και άλλους κοινωνικούς φορείς του τόπου.

 

Αεροδρόμιο Ακτίου: Μοχλός για την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας και γιατί;

Το αεροδρόμιο αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την Αιτωλοακαρνανία και τους γύρω νομούς. Άλλωστε, η Αιτωλοακαρνανία με τα ιστορικά μνημεία, τις μαγευτικές παραλίες, τις λίμνες, τα ποτάμια μας, το θησαυρό του φυσικού κάλλους της ηπειρωτικής ενδοχώρας και την αναβίωση παραδοσιακών εθίμων μας αποτελεί μια ελκυστική τουριστική πρόταση τόσο κατά τους καλοκαιρινούς όσο και κατά τους χειμερινούς μήνες, δεδομένης της ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού. Στο ίδιο πλαίσιο θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να επαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο του Αγρινίου, που είναι από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά αεροδρόμια στη χώρα.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014