Connect with us

Αυτοδιοίκηση

Δήμαρχος από τον πρώτο γύρο με 40%

Τι αλλάζει στο σύστημα με το οποίο θα διενεργούνται οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τους μεταρρυθμιστικούς ρυθμούς της κυβερνητικής μηχανής επιχειρεί το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, εκτιμώντας ότι μέσω της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών κατοχυρώνει την πολιτική κυριαρχία την οποία έχουν κατακτήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η παράταξή του από την έως τώρα διαχείριση των μεγάλων κρίσεων με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη η χώρα τον τελευταίο χρόνο.

Με όπλο το επαυξημένο πολιτικό κεφάλαιο που, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις, έχει συσσωρεύσει, το κυβερνητικό επιτελείο βάζει ψηλά τον πήχη των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που προτίθεται να προωθήσει το αμέσως προσεχές διάστημα.

Αν και αρμόδιοι αξιωματούχοι αρνούνται ότι οι εντατικοί ρυθμοί προώθησης του κυβερνητικού έργου σχετίζονται με τους φημολογούμενους σχεδιασμούς για ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών εντός του τρέχοντος χρόνου, αδιάψευστο γεγονός αποτελεί ότι με βάση τα πλάνα που καταστρώνονται στο Μέγαρο Μαξίμου, «στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021 θα έχουν δρομολογηθεί σχεδόν στο σύνολό τους οι εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που περιέχονται στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα της Ν.Δ. που ενέκριναν οι πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογές του Ιουλίου του 2019».

Ενδεικτική της κυβερνητικής σπουδής να προωθηθούν το ταχύτερο δυνατόν οι αλλαγές που δρομολογούνται είναι και επιστολή με αποδέκτες όλους τους υπουργούς που έστειλε αυτές τις ημέρες ο αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, καλώντας τους να εκδώσουν τις κανονιστικές αποφάσεις για την υλοποίηση των νομοσχεδίων που ψηφίζονται. Στην επιστολή επισημαίνονται οι συγκεκριμένοι στόχοι που ισχύουν και υπενθυμίζεται ότι η εκπλήρωσή τους αποτελεί στοιχείο για την αξιολόγηση ενός εκάστου των κυβερνητικών στελεχών.

Στην κορυφή της λίστας με τις μεγάλες τομές που φέρεται αποφασισμένη να προωθήσει άμεσα η κυβέρνηση βρίσκονται οι παρεμβάσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και η ίδρυση ειδικού αστυνομικού σώματος για την περιφρούρηση και την ασφάλεια των πανεπιστημιακών χώρων θεωρούνται απτά δείγματα γραφής της μεταρρυθμιστικής βούλησής της. Κυβερνητικοί ιθύνοντες απορρίπτουν τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για «αυταρχισμό» και τις αντιδράσεις μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας που τάσσονται κατά των αλλαγών, επιστρατεύοντας το επιχείρημα ότι «πρόκειται για ώριμα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας».

Δήμαρχος με 40%
Οι διαδοχικές επισκέψεις, εξάλλου, που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, αποσκοπούσαν στην προώθηση αλλαγών για τις οποίες υπάρχουν σχετικές προεκλογικές δεσμεύσεις. Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής του Στέλιος Πέτσας ανέλαβαν την υποχρέωση να παρουσιάσουν στην προσεχή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, το νέο σύστημα με το οποίο θα διενεργούνται στο μέλλον οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Αν και η επόμενη αναμέτρηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο του 2023, η κυβέρνηση θέλει από τώρα να ξεκαθαρίσει το πεδίο, καταργώντας το σύστημα της απλής αναλογικής που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η εφαρμογή του οποίου προκάλεσε σοβαρές δυσλειτουργίες.

Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», κατά την επικρατέστερη εκδοχή δήμαρχος και περιφερειάρχης θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο, όποιος υποψήφιος επικρατεί, συγκεντρώνοντας ποσοστό της τάξης του 40%. Ο πλειοψηφών συνδυασμός θα έχει πλειοψηφία στο νέο (δημοτικό ή περιφερειακό) συμβούλιο με λόγο 5 προς 3. Με την ίδια νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των αντιδημάρχων και να βελτιωθούν οι αμοιβές των δημάρχων.

Στο υπουργείο Εργασίας, στο οποίο βρέθηκε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης επιφορτίστηκε αφενός με το καθήκον να αντιμετωπίσει το άγος των 350.000 εκκρεμών συντάξεων και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, που αποτελεί μία από τις μεγάλες αστοχίες της σημερινής κυβέρνησης, αφετέρου να προωθήσουν από κοινού με τον υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις.

Με βάση τον κυβερνητικό προγραμματισμό, η μεταρρύθμιση της νέας επικουρικής ασφάλισης με ανταποδοτικό χαρακτήρα, που αποτελούσε κεντρική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021. Αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα τίθεται και για τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας της πάταξης της αδήλωτης εργασίας, την προσαρμογή στα νέα δεδομένα της συνδικαλιστικής νομοθεσίας, καθώς και στη ρύθμιση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των εργαζομένων που όλο και συχνότερα θα εργάζονται από το σπίτι τους κατά τις νέες συνήθειες που έφερε στη ζωή μας η πανδημία.

Ιδιαίτερη σημασία, εξάλλου, δίνεται από την κυβερνητική ηγεσία και στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις με στόχο την επιτάχυνση των έργων που είναι προγραμματισμένα για την επόμενη περίοδο, καθώς και την ταχεία απορρόφηση του πακτωλού των κοινοτικών κονδυλίων, στα οποία θα έχει πρόσβαση η χώρα μας τα προσεχή χρόνια και θα φτάσουν συνολικά τα 70 δισ. ευρώ.

Γρηγόρης Τζιοβάρας – protothema.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014