Connect with us

Άρθρα-Απόψεις

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Ευρώπη – Γαλλία !! Βήματα πίσω ή πρόσω ολοταχώς!»

Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό τη σκιά του βρετανικού δημοψηφίσματος σε ένα περιβάλλον που ο εθνικισμός έχει ανακάμψει και συμφύεται με τον λαϊκισμό.

Το φαινόμενο της μετα-αλήθειας είτε έχει ως εκκίνηση την αριστερά, είτε την δεξιά έχει προκαλέσει τις πρώτες ρωγμές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όπως είναι η ενίσχυση της φασιστικής ιδεολογίας ποικίλων διαβαθμίσεων και η εθνοκεντρική αγκύρωση των πολιτικών και κοινωνικών διεκδικήσεων. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες φαίνεται ο ευρωσκεπτικισμός και ο αντιευρωπαϊσμός να αγγίζουν τα όριά τους.

H απόφαση του διχασμένου Ηνωμένου Βασιλείου από το οριακό δημοψήφισμα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να ώθησε τη δημοφιλία της. Τόσο το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ολλανδία με την ανακοπή της ανόδου της άκρας δεξιάς, όσο και το αποτέλεσμα του α’ γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία με την επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν έναντι της Μαρί Λεπέν αποδεικνύουν ότι η εκ νέου οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να γίνει αυτή τη φορά από την απαίτηση της κοινωνίας. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε περιόδους που κυριαρχεί το “αντισυστημικό συναίσθημα”, στην Ολλανδία και στη Γαλλία η αντισυστημική ψήφος ήρθε τελικά από το κέντρο και όχι από την άκρα δεξιά.

Στην περίπτωση της Γαλλίας, η επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στον α’ γύρο των προεδρικών γαλλικών εκλογών μπορεί να θεωρηθεί ως μια νίκη της δημοκρατίας έναντι στον εθνολαϊκισμό και τον φασισμό. Ο Μακρόν μίλησε για το πολιτικό σύστημα της Γαλλίας που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών, τις συντεχνίες και τις αγκυλωμένες ομάδες συμφερόντων που είναι, όπως χαρακτήρισε, “επαχθέστατο βάρος για τις φθίνουσες δημογραφικά κοινωνίες μας”. Δεσμεύθηκε να δουλέψει επί εικοσιτετραώρου βάσεως για να αντιμετωπίσει το ισλαμικό κράτος, απευθύνθηκε στη Γερμανία και ζήτησε μια νέα οικονομική σχέση και δήλωσε ότι θα εργαστεί αδιάκοπα για να μετασχηματίσει τη Γαλλία. Ο εθνικιστικός, ρατσιστικός και ξενοφοβικός λόγος της Λεπέν που συνοψίζεται στην περιγραφή που έδωσε για τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών “δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της Γαλλίας” σκιαγραφεί τον απομονωτισμό στον οποίο επιθυμεί η ίδια να οδηγήσει τη Γαλλία με το πρόσχημα της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυριαρχία του κράτους-μέλους και στις αρμοδιότητες της Ένωσης.

Η νίκη του Μακρόν θα αποδείξει ότι η Γαλλία που υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα στηρίξει την ενότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος με βαθιά γνώση ότι στην παγκοσμιοποιημένη εποχή που ζούμε, αυτά που δεν μπορεί ένα κράτος να αντιμετωπίσει μόνο του, μπορεί να τα αντιμετωπίσει μέσα από την Ένωση. Οι λαοί της Ευρώπης συνδεόμαστε με την ιστορία, την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας. Είναι αυτά τα στοιχεία που μας επιτρέπουν να μιλήσουμε και να διεκδικήσουμε την ενότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Είναι αυτά τα στοιχεία που μας έκαναν να ξεριζώσουμε το αυγό της έχιδνας που κάποτε έγινε η αιτία να γνωρίσει η γηραιά ήπειρος το φασιστικό κράτος και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και να προσηλωθούμε στην ειρήνη και την ανάπτυξη και ενίσχυση της δημοκρατίας. Και είναι αυτά τα στοιχεία που πρέπει να μας δώσουν την ώθηση για να παλέψουμε για μια νέα αρχιτεκτονική της Ένωσης ικανή να την επαναφέρει στην ανάπτυξη και την ευημερία.

Άρθρο Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στο newpost.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014