Ειδήσεις
Ο Δημήτρης Μιχάλης απαντά στη ΝΟ.Δ.Ε Αιτωλοακαρνανίας της Ν.Δ.
Επειδή, μετά την δημοσιοποίηση με συνέντευξη τύπου των πεπραγμένων της διοίκησης του νοσοκομείου, υπάρχει ένα κρεσέντο δημοσιευμάτων που προσπαθούν να απαξιώσουν το έργο που επιτελείται, και επειδή στο δρώμενο αυτό εισήλθε προσφάτως και η ΝΟΔΕ Αιτωλ/νίας της Ν.Δ., λησμονούσα την εγκατάλειψη του νοσοκομείου επί των ημερών της δικής τους διακυβέρνησης, είναι χρέος μου, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες να διευκρινίσω ορισμένα από τα σημεία που τίθενται στην εν λόγω πολεμική, τόσο από την Ν.Δ. όσο και από άλλα δημοσιεύματα.
Εισαγωγικά επισημαίνουμε πως ποτέ δεν είπαμε ότι τα πράγματα είναι τέλεια ή έστω σε ικανοποιητικό βαθμό σε όλα τα επίπεδα. Είπαμε πως με τις προσπάθειες που ξεκινούν από την ηγεσία του υπουργείου και συνεχίζονται σε επίπεδο Υ.ΠΕ. και διοικήσεων, το σύστημα σταθεροποιήθηκε και έπαψε να καταρρέει. Είπαμε πως γίνανε σημαντικές παρεμβάσεις και θα συνεχίσουν να γίνονται. Είπαμε πως ήδη επετεύχθησαν κάποια αποτελέσματα και θα συνεχίσουμε μέχρι να φτάσουμε σε ένα αξιοπρεπές σύστημα υγείας. Είπαμε πως προσπαθούμε να κάνουμε το σύστημα φιλικό στον χρήστη και ποτέ δεν υποστηρίξαμε ότι αυτό ολοκληρώθηκε ή ότι είναι εύκολο και θα γίνει σε μία μέρα.
Έχει όλη η προσπάθεια επίπονη διαδρομή και χρονοβόρα.
Έχουμε όμως και εμείς το πείσμα που απορρέει από τις αξίες μας και την πίστη μας στο δίκαιο των πολιτών για ένα αξιοπρεπές σύστημα υγείας και από το δίκαιο των υγειών υγειονομικών για άσκηση του λειτουργήματός τους με αξιοπρέπεια.
Ειδικότερα:
- Ποτέ δεν είπαμε πως οι χρόνοι στα ραντεβού που υφίστανται μας ικανοποιούν. Απεναντίας. Τους βρήκαμε σε πολύ χειρότερο επίπεδο και ασχολούμαστε συστηματικά με την βελτίωσή τους.
- Διαβητολόγος απεχώρησε από το νοσοκομείο: Αυτό συνέβη, αλλά και πάλι το Διαβητολογικό Ιατρείο λειτουργεί με άλλο Διαβητολόγο. Ας σημειωθεί δε ότι ο Σ.Δ. έχει μεν μεγάλο επιπολασμό στην κοινότητα, αλλά για τα συνήθη διαβητολογικά προβλήματα -με τους κανόνες της ορθής ιατρικής πρακτικής- αρμόδια είναι η ΠΦΥ (Παθολόγος, Γενικός Γιατρός και Παιδίατρος). Τα διαβητολογικά ιατρεία απευθύνονται σε ειδικές περιπτώσεις διαβητικών, γι’ αυτό, ακόμη και σε μεγάλα και πανεπιστημιακά νοσοκομεία δεν λειτουργούν ούτε καθημερινά ούτε πολλαπλά τέτοια ιατρεία.
- Οι κανονισμοί λειτουργίας των Τμημάτων, όπως και αυτός του Χειρουργείου, δεν υφίστανται αποτυπωμένοι σε κανένα Τμήμα, ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας εγκατάλειψης. Οι παρεπιδημούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι γίνεται συστηματική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς (Επιστημονικό Συμβούλιο κ.λπ) επεξεργαζόμαστε σχέδια κανονισμού λειτουργίας για όλα τα ευαίσθητα Τμήματα.
Αξίζει δε στο σημείο αυτό να επισημανθεί το πόσο δύσκολο είναι το να αλλάξει κανείς διαδικασίες και συνήθειες ετών σε ένα σύστημα. Απαιτεί χρόνο για την σωστή επεξεργασία, την απορρόφηση των αναπόφευκτων κραδασμών και την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης. Γι΄ αυτό και είναι απορίας άξιο πώς με τόση ελαφρότητα εγκαλούμαστε για τα συγκεκριμένα θέματα, όταν αποτελούν αντικείμενα που μονίμως βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των προσπαθειών μας.
- Αναφέρεται πως εφημερεύουν το μήνα:
Α. Δερματολόγος 5 ημέρες, Πνευμονολόγος μόνο 7 ημέρες: Αρχικά πρόκειται για 7 και όχι 5 και στις δύο αυτές ειδικότητες. Όμως, οι ειδικότητες αυτές δεν είναι βασικές ειδικότητες και λειτουργούν ως «συνεργάτες» παθολογικού τομέα. Τα επείγοντα των ειδικοτήτων αυτών διεκπεραιώνονται –κατά τις επιταγές της ιατρικής επιστήμης- από τους εφημερεύοντες παθολόγους. Αυτό είναι γνωστό σε όλο το σύστημα –παγκοσμίως- και πουθενά δεν θα βρείτε σε γενικό νοσοκομείο –στην Ελλάδα και το εξωτερικό- τέτοια ιατρεία σε καθημερινή εφημερία –και καλώς, αφού ιατρικώς δεν απαιτείται. Τούτο αφορά μόνον ειδικά νοσοκομεία.
Β. Νευροχειρουργός μόνο 7 ημέρες: Κανένα γενικό νοσοκομείο στη Χώρα –χωρίς νευροχειρουργική κλινική- δεν διαθέτει καθημερινή εφημερία νευροχειρουργικού. Και το νοσοκομείο Αγρινίου επίσης δεν διαθέτει, με βάση τον σχεδιασμό του. Αποσιωπάται δε το γεγονός ότι, αν και ένας νευροχειρουργός, εκτελεί πλήθος νευροχειρουργικών επεμβάσεων. Το σύστημα οφείλει να διασφαλίσει την παροχή των απαιτουμένων υπηρεσιών και τούτο στο συγκεκριμένο θέμα διασφαλίζεται δεόντως, καθ’ ότι ασθενείς που χρειάζονται νευροχειρουργική αντιμετώπιση, σε όλο το σύστημα, μεταφέρονται σε νοσοκομεία που διαθέτουν Νευροχειρουργικά Τμήματα. Το ίδιο συμβαίνει και στο Αγρίνιο που καλύπτει αυτή την ανάγκη με ασφάλεια αφού διαθέτει τέτοια Τμήματα σε απόσταση μισής ώρας, όπου και διακομίζεται ο ασθενής μετά την σταθεροποίησή του και την αρχική του αντιμετώπιση από τους χειρουργούς και τους γιατρούς της ΜΕΘ.
Ας επισημάνουμε δε εδώ ότι ο Νευροχειρουργός δεν είναι ο μόνος που μπορεί να διαπιστώσει την ύπαρξη επείγουσας νευροχειρουργικής βλάβης. Είναι ο μόνος που θα την αντιμετωπίσει. Για την διαπίστωσή της, αρμόδια είναι επίσης τόσο η γενική χειρουργική μέσα από κατάλληλη εκπαίδευση σε σχετικά προγράμματα, όσο και κυρίως η επειγοντολογία. Γι’ αυτό, ένα σύστημα ορθολογικά στημένο δεν φτιάχνει Νευροχειρουργικά Τμήματα σε κάθε γειτονιά αλλά Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ και επίσης επανεκπααιδεύει τους υγειονομικούς και λειτουργεί με τήρηση πρωτοκόλλων. Αυτή είναι η σωστή ιατρική πρακτική. Και είναι δημοσιευμένο ότι το Υπ. Υγείας -προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτές τις ανάγκες- προχωρεί σε σύσταση –δημιουργία αυτοτελών και επανδρωμένων με επειγοντολόγους ΤΕΠ. Από φθινόπωρο δε, θα υπάρχει και στο Αγρίνιο αυτόνομο Τμήμα Επειγόντων που θα στελεχωθεί με δικούς του τέτοιους γιατρούς και από τη διοίκηση είναι ήδη ανακοινωμένο πως προγραμματίζεται συστηματική εκπαίδευση όλων των γιατρών των ΤΕΠ και η εφαρμογή πρωτοκόλλων. Προϋποθέσεις που εγγυώνται την ασφαλή και έγκυρη διαχείριση των ασθενών συμπολιτών μας.
Γ. ΩΡΛ μόνο 13 ημέρες: Σκοπίμως παραλείπεται το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη 4-5 ημέρες με κάλυψη σε επίπεδο νομού από τη Ν.Μ. Μεσολογγίου.
Ωστόσο, τα ΩΡΛ περιστατικά αντιμετωπίζονται από τους χειρουργούς και νοσηλεύονται με ευθύνη τους έως να τα αναλάβουν την άλλη μέρα οι ΩΡΛ, εάν δεν εφημερεύουν. Και πάλι τονίζουμε πως κανένα νοσοκομείο δεν διαθέτει –ούτε επί ήμερων Ν.Δ. διέθετε- πλήρη εφημέρευση ΩΡΛ γιατρών, εκτός ειδικών νοσοκομείων, αφού οι ανάγκες καλύπτονται με αλληλοκάλυψη από όμορα νοσοκομεία.
Δ. Νευρολόγος μόνον 14 ημέρες: Και εδώ σκοπίμως παραλείπεται το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη 4-5 ημέρες με κάλυψη σε επίπεδο νομού από τη Ν.Μ. Μεσολογγίου .Τα δε αναφερθέντα περί νευροχειρουργού ισχύουν και στην εν λόγω ειδικότητα, αφού τέτοια περιστατικά καλύπτονται διαγνωστικά σε επίπεδο επείγοντος απολύτως με οργανωμένα αυτόνομα ΤΕΠ με επειγοντολόγους γιατρούς. Στην παρούσα δε φάση καλύπτονται από τις συναφείς ειδικότητες, όπως γίνεται σε όλα τα γενικά νοσοκομεία.
Ε. Οφθαλμίατρος μόνον 18 ημέρες: Οι πραγματικότητα είναι 20 στο Αγρίνιο και 4 από το Μεσολόγγι. Πρακτικά καλύπτεται σχεδόν όλος ο μήνας.
Στ: Ουρολόγος μόνον 20 ημέρες: Η Ουρολογική κλινική καλύπτεται όλο το μήνα. Μέχρι πρότινος έμεναν ελάχιστες ημέρες ακάλυπτες (περί τις 3-4 ) που όμως καλύπτονταν από τη Ν.Μ. Μεσολογγίου.
Ζ: Η μονάδα Τεχνητού Νεφρού εφημερεύει τις μισές ημέρες: Το γεγονός ότι ο οργανισμός του 2012 ελέω Ν.Δ. προβλέπει 2 νεφρολόγους αγνοείται? Ή μήπως οι εν λόγω νεφρολόγοι πρέπει να επιστρατευθούν επί 30 ημέρες? Παρ’ όλα αυτά η διοίκηση ξεπέρασε και αυτό το σκόπελο και ήδη τις ημέρες αυτές ανέλαβε και 2ος νεφρολόγος στη Ν.Μ. Μεσολογγίου οπότε με 4 νεφρολόγους στο νομό (και 5ο που επιδιώκουμε με θέση επικουρικού που έχει ήδη εγκριθεί) θα αρχίσει συνεργατικό πρόγραμμα εφημεριών των δύο Νοσ. Μονάδων με κάλυψη όλου του μήνα. Και τούτο είναι γνωστό σους διαμαρτυρομένους, αλλά …
Όσο για το πόσοι έμειναν από τους ασθενείς της ΜΤΝ, ας ανατρέξουν σε δελτία τύπου και δημόσιες καταγγελίες της διοίκησης που εξαντλεί και το πώς και το γιατί αυτού του γεγονότος. Και μάλλον οι διαμαρτυρόμενοι θα δουν την εικόνα τους εκεί, καθ’ ότι τις αίολες άδειες για τις ιδιωτικές μονάδες δεν τις χορήγησε η παρούσα διοίκηση.
Ζ: Ακτινολογικό –Αξονικός: Ειδικά εδώ η φαντασία ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ουδέποτε –επί των ημερών της παρούσας διοίκησης- έμεινε ακάλυπτο, έστω και για μία ώρα, τόσο το ακτινολογικό τμήμα γενικότερα, όσο και ο αξονικός, ειδικότερα. Σχεδόν δε όλες τις μέρες υπάρχει και 2ος γιατρός.
Όσο για τον μαγνητικό τομογράφο που αναφέρεται πως «σαπίζει στα υπόγεια», ας θυμηθεί η Ν.Δ. ότι επί των ημερών της τοποθετήθηκε και ποτέ δε λειτούργησε. Ας θυμηθεί επίσης ότι πρώτη φορά λειτούργησε επί των ημερών μας. Ας θυμηθεί τέλος ότι με την πρόσφατη βλάβη, ζητήσαμε ανεξάρτητη εκτίμηση από τεχνικούς προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες αυτών που τον τοποθέτησαν εκεί. Και σίγουρα δεν είμαστε εμείς αυτοί.
- Λείπουν ειδικότητες όπως αιματολόγου, γαστρεντερολόγου .. ..: Απορίας άξιο είναι α) Το πώς λειτουργούμε την Μονάδα Μεσογειακής αναιμίας !! μάλλον με μάγους. Επίσης άγνωστο φαίνεται –ως μη όφειλε- στους διαμαρτυρόμενους ότι βρισκόμαστε σε αναζήτηση 2ου αιματολόγου από καιρού. β) Το ότι προφανώς δεν άκουσαν ποτέ στα γραφεία των διαμαρτυρομένων (αν και πολλάκις ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός αυτός από τη διοίκηση) ότι στην τροποποίηση του οργανισμού μας περιλαμβάνουμε τον γαστρεντερολόγο, αλλά και άλλες ειδικότητες, όπως του ογκολόγου.
- Λόγω έλλειψης νοσηλευτικού έχει κλείσει ένα χειρουργικό τραπέζι: Δυστυχώς για τους διαμαρτυρόμενους, παρά την πίεση σε νοσηλευτικό προσωπικό, ΑΝΟΙΞΕ ένα ακόμη χειρουργικό τραπέζι επί των ημερών της παρούσας διοίκησης. Όχι έκλεισε.
Το καλοκαίρι πάντα κλείνουμε ένα τραπέζι. Και τούτο καθ’ ότι, όπως οι επιστήμονες γνωρίζουν –και οι πολιτικοί θα μπορούσαν αλλά μάλλον δεν θέλουν- το καλοκαίρι, για λόγους ιατρικούς, δεν προγραμματίζονται ψυχρά περιστατικά.
Γι΄ αυτό το λόγο έκλεισε το ένα τραπέζι τώρα το καλοκαίρι, προκειμένου να γίνει διαχείριση δυνάμεων και να διευκολυνθεί η χορήγηση των αδειών του προσωπικού.
Συνεπώς, η παρούσα λειτουργία του χειρουργείου καλύπτει ικανοποιητικά τις ανάγκες και καμιά λίστα δεν δημιουργείται εξ’ αυτού, αφού τα περιστατικά αναβάλλονται για το φθινόπωρο, όχι λόγω έλλειψης νοσηλευτών, αλλά για ιατρικούς λόγους και μόνο προσωρινά.
Ακόμη, αποσιωπούν και πάλι το γεγονός ότι η σχεδιαζόμενη αναδιαμόρφωση του οργανισμού, περιλαμβάνει και την αύξηση των θέσεων νοσηλευτών, κάτι που ο σημερινός οργανισμός δεν επιτρέπει. Για τους ίδιους λόγους υπάρχει σε κάποιες βάρδιες δυσανάλογος αριθμός ασθενών ανά νοσηλευτή. Και ας μη μιλάμε στο σπίτι του κρεμασμένου για σχοινί αφού ο οργανισμός αυτός συντάχθηκε με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας των διαμαρτυρομένων εν έτει 2012, αδιαφορώντας παντελώς για τις πραγματικές ανάγκες του νοσοκομείου.
- Στη ΜΕΘ από τους 4 ιατρούς, ο ένας μόνο είναι εντατικολόγος: Στη ΜΕΘ από τους γιατρούς που υπηρετούν εντατικολόγοι είναι οι τρείς και όχι ο ένας. Όσοι δε δεν είναι εντατικολόγοι με εξειδίκευση, έχουν επαρκή εκπαίδευση στην εντατικολογία. Απόδειξη δε της ορθής λειτουργίας της ΜΕΘ (την οποία τέτοια ανακοινωθέντα προσπαθούν να απαξιώσουν) με αυτή τη στελέχωση, είναι και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ΜΕΘ παρουσιάζει σημαντικούς θετικούς δείκτες ανάμεσα στις ΜΕΘ της χώρας μας. Ακόμη υπάρχει ήδη ανοικτή πρόσκληση και για άλλον επικουρικό γιατρό εξειδικευμένο στην εντατικολογία.
- Δεν υπάρχει Μονάδα Εμφραγμάτων για να σωθούν ανθρώπινες ζωές: Είναι γνωστό ότι αυτό συμβαίνει στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας καθ’ ότι μονάδα εμφραγμάτων γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια. Και η απουσία της σε μία δομή δεν συνεπάγεται την απώλεια ζωών, όταν τέτοια μονάδα υπάρχει σε προβλεπόμενη με επιστημονικά κριτήρια απόσταση. Και τα κριτήρια αυτά πληρούνται στην περίπτωση του Αγρινίου.
Από την άλλη με την πλήρη εγκατάλειψη στο Αγρίνιο, κατά την ανάληψη της παρούσας διοίκησης δεν εφημέρευε κάν καρδιολόγος όλο το μήνα, παρά μόνο 15 μέρες. Ασφαλώς και δεν μπορούσε να είναι πρώτη μας προτεραιότητα η Μονάδα με αυτή την εγκατάλειψη που παραλάβαμε.
Από μηνών εφημερεύει πλέον καθημερινά το καρδιολογικό Τμήμα, ενώ σύντομα έρχονται ένας Δ/ντής και ένας επιμελητής που ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις τους. Παράλληλα ήρθε ήδη αυτές τις μέρες και νέος επικουρικός.
Με αυτά τα δεδομένα είναι ήδη σχεδιασμένο να αναπτυχθεί σύντομα ΜΑΦ και στην πορεία ΜΕΘ καρδιολογικής. Παράλληλα, αμέσως μετά την έναρξη λειτουργία της καρδιολογικής ΜΕΘ, προγραμματίζεται η οργάνωση Αιμοδυναμικού Τμήματος. Ούτε γι’ αυτά άκουσαν οι διαμαρτυρόμενοι.
- Στα επείγοντα εξυπηρετούν τους ασθενείς μόνο αγροτικοί ιατροί: Ένα ακόμη στοιχείο που φωτογραφίζει το παρελθόν επί ημερών της Ν.Δ. και όχι το παρόν. Στα επείγοντα αυτή ήταν η κατάσταση που βρήκαμε. Οι καιροί άλλαξαν. Κάποιες φορές ήμασταν αναγκασμένοι να καταφύγουμε και σε πειθαρχικά μέτρα, γιατί το έθος δύσκολα αλλάζει και υπήρξαν αντιδράσεις που και οι διαμαρτυρόμενοι τις υποδαύλισαν, αλλά τελικά επικράτησε η λογική και η επιστημονική αναγκαιότητα και στο ΤΕΠ υπάρχει σήμερα συνεχής παρουσία ειδικευμένων γιατρών.
Αποτελεί δε στρατηγική επιλογή της διοίκησης η μόνιμη παρουσία ειδικευμένων στα ΤΕΠ. Παράλληλα, η οργάνωση αυτόνομων ΤΕΠ που αναφέρθηκε, θα δώσει οριστικά τη λύση σε αυτό.
- Για τις αναφορές στα φάρμακα δεν θα αναφερθεί κάτι γιατί μόνον ένας στραβός δεν θα έβλεπε την εξυπηρέτηση συμφερόντων που υπονοεί η εν λόγω αναφορά.
- Όσο για την «αναστάτωση με τους εργαζόμενους», είναι γνωστό ότι αποτελεί μια ωραία καραμέλα στα χείλη όσων δεν μπορούν να σταθούν με επιχειρήματα.
Τέλος, το ποιοι είναι «λίαν επιεικώς ακατάλληλοι και επικίνδυνοι» μπορεί να το κρίνει ο καθένας. Και στην εν λόγω περίπτωση το κατεβατό παραπληροφόρησης και παραποίησης των δεδομένων για την δημιουργία εντυπώσεων, με το να εγκαλούμαστε εμείς από αυτούς που παρέδωσαν χάος στην υγεία και μάλιστα να εγκαλούμαστε για τα χαώδη ερείπια που άφησαν, αυθυπάρκτως αναδεικνύει και τους επιεικώς ακατάλληλους και τους επικίνδυνους.
Όσο δε αφορά τις ανακοινώσεις των σωματείων, κατέστη έθος με κάθε δημοσιοποίηση δεδομένων από τη διοίκηση να σπεύδουν κάποιοι να παρουσιάζουν την πλευρά τους, επαναφέροντας στο προσκήνιο διαφορές που έχουν ήδη συζητηθεί, αναλυθεί και οριοθετηθεί πρό πολλού, προσπαθώντας τι?
Τα δεδομένα π.χ. που αναφέρουν για τη λειτουργία ορισμένων Τμημάτων, γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι –και οι εκπρόσωποί τους- ότι αποτελεί στόχο της παρούσας διοίκησης η διευθέτησή τους.
Αν πολλά βρίσκονται ακόμη σε μη ολοκλήρωση αυτό δεν κρίνω πως νομιμοποιεί κανέναν στην απόρριψη των προθέσεων και προσπαθειών. Παράλληλα αποσιωπούν οι ανακοινώσεις αυτές το ότι και πολλά άλλα δεν προχωρούν με τους απαιτούμενους ρυθμούς λόγω των αντιστάσεων που συναντούν, όπως η λίστα χειρουργείων, η αύξηση των ραντεβού, η τήρηση βασικών κανονισμών λειτουργίας Τμημάτων, η συστηματική εξυπηρέτηση με διαδικασίες μίας στάσης κ.λπ.
Θεωρώ ότι η συνεργασία και όχι η ομφαλοσκόπηση, μπορούν να συμβάλουν σε πολλά επίπεδα για το ξεπέρασμα των εμποδίων και την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και θεωρώ ότι αυτό είναι χρέος όλων μας. Διοίκησης, εργαζομένων, αλλά και πολιτικών και λοιπών φορέων.
Χωρίς ρεβανσισμούς, χωρίς μικροπολιτικές στοχοθεσίες, χωρίς ατομικιστικά ή συντεχνιακά οχυρωματικά τερτίπια.