Πολιτική
Δημήτρης Στρατούλης: «Η Κυβέρνηση διαλύει τον e-Ε.Φ.Κ.Α.»
«Η Κυβέρνηση διαλύει τον eΕΦΚΑ, εκχωρεί την ακίνητη περιουσία του, ιδιωτικοποιεί τη λειτουργία του».
«Η Κυβέρνηση της Ν.Δ., αξιοποιώντας το λαϊκό φόβο, που η πανδημία προκάλεσε, συνεχίζει ακάθεκτη την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων αντικοινωνικών πολιτικών της.
Στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση έχει ολοκληρώσει δύο ακόμα βήματα ιδιωτικοποίησής της, με την ανάθεση έκδοσης εκκρεμών συντάξεων σε πιστοποιημένους ιδιώτες λογιστές και δικηγόρους και με τη λειτουργία από 1-1-2022 του νέου κεφαλαιοποιητικού επικουρικού ασφαλιστικού ταμείου (ΤΕΚΑ), μέσω του οποίου εκχωρεί τα αποθεματικά των ατομικών, πλέον, κουμπαράδων των νέων ασφαλισμένων σε κερδοσκοπικά ιδιωτικά συμφέροντα.
Αυτή την εβδομάδα, με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό του eΕΦΚΑ, ψήφισε νέο νόμο, με τον οποίο προωθεί την ιδιωτικοποίηση βασικών λειτουργιών του και την εκχώρηση της ακίνητης περιουσίας του προς «αξιοποίηση» στις δυνάμεις του κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, με το νέο νόμο θέσπισε τις εξής αντιδραστικές αλλαγές στον eΕΦΚΑ:
- Κατάργηση της υπηρεσιακής ιεραρχίας με παύση όλων των σημερινών Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών του. Διορισμό με διάτρητα κριτήρια Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών με τριετή θητεία και με δυνατότητα μίας εφάπαξ ανανέωσής της, προερχομένων και από τον ιδιωτικό τομέα, με προκλητικά υψηλούς μισθούς. Επίσης, αύξηση των θέσεων των μετακλητών υπαλλήλων για τον Διοικητή και τους Υποδιοικητές, με προσλήσεις χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ. Έτσι, η κυβέρνηση προωθεί την τακτοποίηση των ημετέρων της στον eΕΦΚΑ και επιβάλει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία του.
- Δυνατότητα για απευθείας αναθέσεις συμβάσεων προμηθειών και έργων του κατά παρέκκλιση των ισχυουσών νόμιμων κριτηρίων διαφάνειας και αξιοπιστίας.
- Ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του, αποτελούμενης από 1.000 περίπου κτήρια (ξενοδοχεία, πολυκατοικίες, γραφεία κλπ) και οικόπεδα αξίας πάνω από 1 δις ευρώ, με fast track διαδικασίες. Αυτή δίδεται προς «αξιοποίηση» σε Επενδυτική Επιτροπή, που θα λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία ειδικού σκοπού του ιδιωτικού τομέα, δίπλα στο ΔΣ του eΕΦΚΑ. Το Δ.Σ. της, στο οποίο δεν προβλέπεται συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων και συνταξιούχων, που είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων του eΕΦΚΑ, αφού αυτά αγοράστηκαν από τις ασφαλιστικές εισφορές τους, δεν θα διορίζεται από το Δ.Σ. του eΕΦΚΑ, που θα είναι ο αποκλειστικός μέτοχός της, αλλά από τον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας. Ο eΕΦΚΑ δεν θα μπορεί να ασκεί έλεγχο στις αποφάσεις της για «διάθεση» των διαχειριζόμενων από αυτή ακινήτων του με ή – και αυτό είναι εξωφρενικό – και χωρίς αντάλλαγμα.
- Οι προβλεπόμενοι πολύ υψηλοί μισθοί των ιδιωτών Γενικών Διευθυντών, Διευθυντών, μελών της Επενδυτικής Επιτροπής και μετακλητών υπαλλήλων, αποτελούν πρόκληση για τους συνταξιούχους, που έχουν υποστεί σφαγιαστικές μνημονιακές μειώσεις των συντάξεων τους, και για τους υπαλλήλους του eΕΦΚΑ, που εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες με μειωμένους μισθούς, που συρρικνώνονται συνεχώς από την τρέχουσα ακρίβεια, με δραματική έλλειψη προσωπικού και των αναγκαίων τεχνολογικών αλλά και αναλώσιμων μέσων.
- Σύσταση Αυτοτελούς Ομάδας Εσωτερικών Ερευνών με επικεφαλής πρώην Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και άσκηση πειθαρχικών διώξεων fast track κατά παράβαση διατάξεων του Συντάγματος και των νόμων, με κατάργηση της εκπροσώπησης των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια του eΕΦΚΑ
Η κυβέρνηση με το νέο αντιασφαλιστικό νόμο επιδιώκει την εξυπηρέτηση πελατειακών αλλά και μεγάλων ιδιωτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων και όχι, όπως ισχυρίζεται, τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό της λειτουργίας και της τεχνολογικής υποδομής του eΕΦΚΑ. Δεν επιλύει κανένα από τα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματά του. Δεν προωθεί τη στελέχωσή του με το αναγκαίο προσωπικό και, ιδιαίτερα, των υπηρεσιών του, που σχετίζονται με τον υπολογισμό, τον επανυπολογισμό και την έκδοση των συντάξεων, ώστε οι συντάξεις να εκδίδονται γρηγορότερα και σωστά, οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι να εξυπηρετούνται καλύτερα και, επιτέλους, να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και των υπαλλήλων του λόγω έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού και του οργανωτικού χάους που επέφερε η απότομη, βιαστική, απροετοίμαστη και, τελικά, μη λειτουργική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Αντίθετα, τον αποδιοργανώνει ακόμα περισσότερο.
Η δημόσια κοινωνική ασφάλιση με την εφαρμογή του νέου νόμου, σε συνδυασμό με τη λεηλασία των 26 δις ευρώ, που είχαν υποστεί τα αποθεματικά της από το PSI, την πρόσφατη εκτίναξη των οφειλών προς αυτή στα 41 δις ευρώ, τις συνεχόμενες μειώσεις του ποσοστού των ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως των εργοδοτικών, αλλά και τις μειωμένες εισπράξεις από αυτές λόγω της επέκτασης της ευέλικτης, ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας, την κατάργηση των εισφορών των νέων ασφαλισμένων στο ενιαίο επικουρικό ταμείο λόγω ένταξής τους στο κεφαλαιοποιημένο ΤΕΚΑ, θα κινδυνεύσει να φτάσει σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της στους ασφαλισμένους. Κι αυτό οι κυβερνήσεις θα το επικαλούνται, όπως κάνουν συνήθως, για να προωθούν νέες μειώσεις συντάξεων.
Οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι δεν πρέπει να περιμένουν κανένα «από μηχανής θεό» να τους σώσει. Αυτοί οι ίδιοι είναι, που πρέπει, επιτέλους, να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπόθεση της ενωτικής και μαζικής αντίστασης στις κυβερνητικές πολιτικές νέας φτωχοποίησης τους και της διεκδίκησης προτάσεων για αναβάθμιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, επαναφορά του δημόσιου, καθολικού, αναδιανεμητικού, αλληλέγγυου χαρακτήρα της, ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, ώστε να αποκατασταθούν οι απώλειες, που είχαν από τις μνημονιακές μειώσεις τους, ξεκινώντας από τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Υπάρχει, βέβαια, υπαρκτό κενό πραγματικής και μαχητικής αντιπολίτευσης και πειστικής αριστερής και ριζοσπαστικής εναλλακτικής πρότασης ενάντια στις εφαρμοζόμενες αντικοινωνικές πολιτικές, που πρέπει, επειγόντως, να καλυφτεί».