Connect with us

Ειδήσεις

Δημήτρης Τραπεζιώτης για την ημερίδα ανακύκλωσης: «Τίποτα δεν πάει χαμένο»

screenshot 145

Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Παράταξης «ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ – ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ», μιας Ομάδας Ενεργών Πολιτών και με τη συνεργασία 10 ακόμα φορέων της περιοχής μας, πραγματοποιήθηκε  με επιτυχία στο Δήμο μας η ημερίδα με θέμα την «ορθή διαχείριση των απορριμμάτων με ανακύκλωση στην πηγή και την κατάργηση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης».

Εισηγητές στην ημερίδα ήταν ο  Τάσος Νικολαδάκης εκπρόσωπος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ανακυκλώνω στην πηγή», ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών  Γεώργιος Παπαθεοδώρου, ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Terra Nova” Ανδρέας Σωτηρόπουλος, η ερευνήτρια του ΕΛΚΕΘΕ Ελένη Καμπέρη και ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων Α/θμιας εκπαίδευσης  Θεόδωρος Τσιλίκας.

Την ημερίδα που διήυθυνε ο εκπρόσωπος του Οικολογικού Συλλόγου Στράτου Ιατρός Ανδρέας Φωτάκης, άνοιξε με εισήγησή του ο υπεύθυνος της ημερίδας και επικεφαλής της Παράταξής ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ – ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ Δημήτρης Τραπεζιώτης ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε το συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων διότι είναι παρωχημένο και αναποτελεσματικό και οδηγεί σε μεγάλες εγκαταστάσεις, οι οποίες όμως έχουν μικρό χρόνο ζωής, τεράστιο κόστος για τη δημιουργία και λειτουργία τους με αντίστοιχη τεράστια επιβάρυνση των πολιτών και ταυτόχρονα προκαλούν υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να περάσουμε σε ένα άλλο μοντέλο ολοκληρωμένης και αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων με άξονες προτεραιότητας τη μικρή κλίμακα, την αποκέντρωση και τη συμμετοχή των πολιτών. Ανέφερε ότι η Τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να ακολουθήσει τα στάδια που προβλέπονται από την Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία καθώς επίσης και από το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Αγρινίου και τα οποία είναι: α) Η μείωση του όγκου των απορριμμάτων η οποία μπορεί να συνδυαστεί και με την παροχή κινήτρων προς τους πολίτες ώστε αυτός που παράγει λιγότερα απορρίμματα να καταβάλει λιγότερα δημοτικά τέλη. β) Η επαναχρησιμοποίηση. γ) Η ανακύκλωση η οποία περιλαμβάνει την  διαλογή στην πηγή,   την κομποστοποίηση  και την σύνδεση με τα ειδικά ρεύματα. ε) Η ανάκτηση ενέργειας και δ) Η δημιουργία ΧΥΤΥ (Χώρος Υγιειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) όπου θα πρέπει να καταλήγουν όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα. Αναλυτικά την πρότασή μας για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων θα παρουσιάσουμε σε επόμενο δελτίο τύπου. Τέλος ο Δημήτρης Τραπεζιώτης αναφέρθηκε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία ήδη εκδόθηκε και η οποία ορίζει την επιβολή, από 1-1-2018, ειδικού ανταποδοτικού τέλους σε αυτούς οι οποίοι θα χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες μιας χρήσης προτρέποντας για την αναζήτηση άλλων λύσεων όπως πάνινες τσάντες, δίχτυ ή τσάντες πολλαπλών χρήσεων.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Τάσος Νικολαδάκης εκπρόσωπος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ανακυκλώνω στην πηγή» ο οποίος με σύντομο και περιεκτικό λόγο ανέδειξε τη σημασία της κοινωνικής οικονομίας στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ακολούθησε η ομιλία  της Κωνσταντίας Τραμπάζαλη, εκπροσώπου της Ομάδας Ενεργών Πολιτών Αγρινίου με αναφορά στη  σύνδεση με τα ρεύματα ανακύκλωσης και στη συνέχεια παρουσίασε παραδείγματα  από άλλους Δήμους της χώρας μας που έχουν κάνει πράξη την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή με την αξιοποίηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων τονίζοντας ότι με την ανακύκλωση στην πηγή τίποτα δεν πάει χαμένο.

Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών και υπεύθυνου του προγράμματος «LIFE DE BAG” Γεώργιου Παπαθεοδώρου ο οποίος ανέλυσε την κατάσταση και τις συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον από την πίεση του όγκου των πλαστικών και της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης για την οποία διεξάγεται το προαναφερόμενο πρόγραμμα.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με την τοποθέτηση του εκπροσώπου της εταιρείας «Terra Nova” Ανδρέα Σωτηρόπουλου, ο οποίος μίλησε συγκεκριμένα για τους σκοπούς, τις επιδιώξεις και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του προγράμματος «LIFE DE BAG”.

Το λόγο στη συνέχεια έλαβε η  ερευνήτρια του ΕΛΚΕΘΕ Ελένη Καμπέρη η οποία ανέλυσε το μέγεθος της ρύπανσης που προκαλείται στις θάλασσες από τα μικροπλαστικά και τις δραματικές επιπτώσεις που έχουν αυτά στην πανίδα και κατ’ επέκταση στην τροφική αλυσίδα.

Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με τελευταίο ομιλητή τον υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων Α/θμιας εκπαίδευσης  Θεόδωρο Τσιλίκα ο οποίος τόνισε τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των μαθητών.

Η ημερίδα έκλεισε με τοποθετήσεις και ερωτήσεις των παρισταμένων.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ομιλητές επισήμαναν την μεγάλη προσέλευση κόσμου καθώς σε άλλες πόλεις η ανάλογη εκστρατεία ενημέρωσης είχε πολύ μικρή προσέλευση. Μεταξύ των φορέων που παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν την ημερίδα ήταν ο Βουλευτής κ. Γ. Βαρεμένος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου κ. Δ. Μιχάλης, ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. κ.  Λ. Μπλέτσας, η Πρόεδρος του Παναιτωλοακαρνανικού Συλλόγου Γυναικών και του Λαογραφικού Μουσείου κ. Μ. Χρυσικοπούλου, ο κ. Σταύρος Καραγκούνης Δ/ντης γραφείου Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ, ο κ. Λεωνίδας Διονυσόπουλος Δημ. Σύμβουλος Αγρινίου , ο κ. Σταύρος Καμμένος Δημ. Σύμβουλος Αγρινίου, ο κ. Νικόλαος. Καζαντζής Δημ. Σύμβουλος Αγρινίου εκπρόσωποι φορέων και μέσων ενημέρωσης καθώς και πολλοί απλοί , ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014