Connect with us

Πολιτική

Δημήτρης Τσιόδρας: Σημαντικές οι ευρωεκλογές για την εκπροσώπηση της χώρας μας και τον ευρωπαϊκό της δρόμο

6105711 scaled 1

Στην εκπομπή του Ertnews «Συνδέσεις» φιλοξενήθηκε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Δημήτρης Τσιόδρας με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Οι περιπέτειες ενός οράματος».

Όπως ανέφερε: «Το βιβλίο “Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Οι περιπέτειες ενός οράματος”, περιγράφει το πως ξεκίνησε το ευρωπαϊκό πείραμα, γιατί περί ενός πειράματος πρόκειται, αν μιλάμε με βάση τη θεωρία των διεθνών σχέσεων.
Δηλαδή κράτη, εθελοντικά να δημιουργήσουν μια οντότητα, όπως αυτή που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Προκειμένου να μην ξανασυμβεί αυτό που συνέβη στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, όπου είχαμε δύο παγκοσμίους πολέμους και είχαν αιματοκυλιστεί οι ευρωπαϊκοί λαοί.
Ξεκίνησε λοιπόν αυτή η περιπέτεια, η οποία δημιούργησε συνθήκες ευημερίας και ειρήνης πρωτοφανείς για την ήπειρό μας.
Ταυτόχρονα όμως, δεν έπαψαν να υπάρχουν οι συγκρούσεις των κρατών.

Αυτές πώς μεταφράζονται σε επίπεδο θεσμών;
Δηλαδή, το πως τα βήματα που έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε φορά συγκρούονταν τα εθνικά συμφέροντα, αυτή είναι η περιγραφή ουσιαστικά του βιβλίου, αυτό λέμε οι περιπέτειες ενός οράματος, πως από την αρχή της δεκαετίας του 50, όταν τεθεί για πρώτη φορά το ζήτημα της αμυντικής ενοποίησης, που ήταν μια γαλλική πρόταση, ετέθη το ζήτημα τι κάνουμε με τη Γερμανία, την επανεξοπλίζουμε όταν 6 χρόνια, 7 χρόνια πριν, παρήλαυναν οι γερμανικές μεραρχίες στα κέντρα των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, ναυάγησε το σχέδιο.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η ιστορία σχετικά με το ενιαίο νόμισμα, όπου υπήρχαν δύο σχολές που αντικρούονται.
Η μια, η γερμανική, που έλεγε πρώτα να συγκλίνουν οι οικονομίες και μετά να έχουμε νόμισμα. Η γαλλική η σχολή, η οποία έλεγε ότι το νόμισμα θα λειτουργήσει ως όχημα, προκειμένου να υπάρχει σύγκλιση των οικονομιών και όλες οι διεργασίες που γίνονταν.

Η συζήτηση έληξε κατά κάποιο τρόπο όταν τίθεται το ζήτημα της γερμανικής επανένωσης, όπου η Γαλλία για να συναινέσει στο να υπάρχει γερμανική επανένωση είπε “ωραία, θα φτιάξουμε ένα νόμισμα λοιπόν, προκειμένου να δεθεί η Γερμανία στο ευρωπαϊκό άρμα”.

Αλλά η Γερμανία έβαλε τους όρους βεβαίως το νόμισμα που θα φτιαχτεί να έχει περίπου προδιαγραφές μάρκου.
Στη συνέχεια οι αντιθέσεις που δημιουργήθηκαν με το νέο νόμισμα, η ανισομετρία που υπήρχε στην κατανομή πλούτου στο εσωτερικό της Ένωσης, η κρίση στην ευρωζώνη και η ελληνική περιπέτεια βεβαίως στην Ευρώπη που ξεκίνησε ήταν όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, υλοποιήθηκε από τον ίδιο.

Υπήρχαν αντιδράσεις, αντιπολίτευση μεγάλες. Τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου μιλούσε για δημοψήφισμα. Το 1985 είπε, η Ελλάδα μπήκε στην ΕΟΚ, για να μείνει στην ΕΟΚ. Οι περιπέτειες μετά με την κρίση και βεβαίως όσα ζήσαμε επί ΣΥΡΙΖΑ για να φτάσουμε στο σήμερα».

Ακολούθως ο κ. Τσιόδρας είπε πως: «Για να είμαι δίκαιος, έκαναν όλοι αναφορές στο βιβλίο, όχι μόνο στην αρχή και στο τέλος, αλλά και μέσα στις σελίδες, πιστεύω ότι διαβάστηκε, έγινε μια πάρα πολύ ουσιαστική συζήτηση, το λέω χωρίς να περιαυτολογήσω, ο κόσμος έμεινε μέχρι το τέλος. Και μακάρι πηγαίνοντας προς τις ευρωεκλογές να έχουμε ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Προφανώς δεν πάνε τόσο καλά τα πράγματα στην Ευρώπη, γιατί όλες οι ενέργειες οι προωθητικές μέχρι σήμερα γίνονταν επί της ουσίας μέσα από μια συμφωνία κατά κάποιο τρόπο του γαλλογερμανικού άξονα, δηλαδή Γαλλίας – Γερμανίας, που είναι οι πιο μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σήμερα δυστυχώς αυτός ο άξονας δεν υφίσταται. Ο πρόεδρος Μακρόν, παρότι ξεκίνησε δυναμικά σήμερα στη δεύτερη θητεία του και δεν μοιάζει τόσο δυναμικός ώστε να μπορεί να τραβήξει μπροστά στο ευρωπαϊκό άρμα. Και στη Γερμανία έχουμε μια κυβέρνηση η οποία είναι επίσης αδύναμη. Βλέπουμε εκεί άνοδο ακραίων δυνάμεων.

Ως εκ τούτου, αυτές οι δύο χώρες, οι οποίες θα μπορούσαν να τραβήξουν το ευρωπαϊκό αμάξι προς τα μπροστά, βλέπουμε ότι βρίσκονται σε μια φάση αδυναμίας. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο σχέδιο για το πώς θα προχωρήσει η Ευρώπη, η οποία χάνει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Βλέπουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να προσελκύουν ακόμη και μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες. Βλέπουμε την Κίνα να αναπτύσσεται, βλέπουμε το Bitcoin τεχνητή νοημοσύνη να αναπτύσσεται αλλού.
Εμείς στην Ευρώπη, όπως βλέπουμε, να παράγουμε ρυθμίσεις αλλά όχι τεχνητή νοημοσύνη και δεν βλέπουμε κάποια μεγάλη τεχνολογική εταιρεία αυτή τη στιγμή να είναι ευρωπαϊκή. Είναι όλες αμερικανικές, κινεζικές, κορεάτικες».

Ως προς τις ευρωεκλογές δήλωσε: «Σαφέστατα και να μην έχουν τον χαρακτήρα απλώς μιας ψήφου που αφορά στα εσωτερικά ζητήματα. Έχει μεγάλη σημασία.
Να πούμε εδώ, μιας και μιλάμε για ευρωσκεπτικισμό, υπάρχει πάρα πάρα πολύ έντονη ανησυχία των πολιτών της Ευρώπης και αυτό τροφοδοτεί αυτό το σκεπτικισμό που λέμε, που βλέπουν όντως να μένει πίσω στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Βλέπουν μεγάλα ζητήματα, όπως είναι το μεταναστευτικό, όπως είναι τα ζητήματα που αφορούν την κλιματική κρίση, ακριβώς όπως τα ζητήματα του δημογραφικού. Η Ευρώπη γερνάει.
Όλα αυτά λοιπόν, το πώς θα αντιμετωπιστούν και εδώ δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο και μέρος της αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων».

Ακολούθως σχολίασε πως: «Εμένα προφανώς με ενδιαφέρει το τι γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο το οποίο γράφω, το πρώτο ήταν το 2017, δεν ήταν κοντά σε ευρωεκλογές.
Από εκεί και πέρα, βεβαίως, το αν θα είμαι υποψήφιος όχι δεν είναι υπόθεση δική μου, είναι υπόθεση που αφορά τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ξέρουμε ότι οι ευρωεκλογές είναι ιδιαίτερες εκλογές. Το λέω γιατί το 2019, τον Μάιο η Νέα Δημοκρατία πήρε 33%.
Ύστερα από ένα μήνα ακριβώς πήρε 39%. Δεν νομίζω ότι οι ψηφοφόροι που πήγαν στη μία και στην άλλη και ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία στις δεύτερες, άλλαξαν σε ένα μήνα τη γνώμη τους.

Απλώς θεωρούν ότι οι ευρωεκλογές προσφέρεται για μια πιο χαλαρή ψήφο ή ακόμη και για ψήφο διαμαρτυρίας για κάποιους που δεν συμφωνούν με κάποιες πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, ίσως και όχι, με κάποιες πλευρές και συνολικά με την κυβερνητική πολιτική και θεωρούν ότι ίσως δεν κρίνεται και κάτι.
Είναι σημαντικές οι εκλογές και για την εκπροσώπηση της χώρας μας.
Τα είπαμε πριν εξαιρετικά σημαντικές, αν δηλαδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα είναι ενισχυμένο στην Ευρωβουλή και η Νέα Δημοκρατία, που είναι ευρωπαϊκή παράταξη της χώρας, η οποία δεν ταλαντεύτηκε ποτέ σε σχέση με τον ευρωπαϊκό δρόμο και ως εκ τούτου, αν μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία θα σταλούν οι εκπρόσωποι οι οποίοι μπορούν να έχουν να φέρουν δυνατά την ελληνική φωνή.
Όχι, δεν έχει θέσει κάποιο αριθμητικό στόχο ο πρωθυπουργός και θα ήταν περίεργο να πω εγώ».

 

Advertisement

AgrinioTimes ©2014