Υγεία
Η δημοφιλής διατροφή που είναι πιο οικονομική από όσο πιστεύουμε
Προς έκπληξη πολλών, η χορτοφαγική διατροφή που από γενικότερα θεωρείται μάλλον δαπανηρή, αποδεικνύεται όχι μόνο υγιεινή και βιώσιμη για το περιβάλλον αλλά και οικονομική! Τι έδειξε η έρευνα
Είναι τελικά μια vegan ή vegeterian διατροφή ακριβή; Αν και αυτό πιστεύουν οι περισσότεροι από εμάς, νέα ερευνητικά στοιχεία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έρχονται να μας διαψεύσουν, καθώς μια τέτοια διατροφή, ακόμα και αυτή που περιέχει ελάχιστο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να μειώσει το κόστος αλλά και να είναι συνάμα φιλική προς το περιβάλλον.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Planetary Health, έκανε μια σύγκριση μεταξύ του κόστους επτά βιώσιμων διατροφών με μια παραδοσιακή διατροφή σε 150 χώρες, χρησιμοποιώντας τις τιμές των προϊόντων από το Διεθνές Πρόγραμμα Σύγκρισης της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Στις χώρες με υψηλά εισοδήματα διαπιστώθηκε ότι:
- η αυστηρά χορτοφαγική διατροφή (vegan) ήταν και η πιο προσιτή οικονομικά, μειώνοντας το κόστος κατά 1/3.
- η χορτοφαγική διατροφή (vegeterian) έρχεται δεύτερη σε αυτή την κατάταξη.
- η πιο ευέλικτη διατροφή (flexiterian), αυτή δηλαδή που περιλαμβάνει μικρές ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, μείωνε το κόστος μέχρι και 14%.
- Αντίθετα, η pescaterian διατροφή, αυτή δηλαδή που ναι μεν είναι χορτοφαγική αλλά περιλαμβάνει και την κατανάλωση θαλασσινών, αύξανε το κόστος εώς και 2%.
Όσον αφορά τις χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα, όπως της Ασίας και της Αφρικής, οι ερευνητές συμπέραναν ότι μια υγιεινή και βιώσιμη διατροφή θα ήταν εώς και κατά 1/4 φθηνότερη σε σύγκριση με μια δυτική διατροφή, αλλά τουλάχιστον 1/3 πιο ακριβή από τις ισχύουσες διατροφές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα εστίασε σε ολόκληρα και φρέσκα τρόφιμα και δεν συμπεριέλαβε υποκατάστατα κρέατος ή την κατανάλωση γευμάτων σε take away ή σε εστιατόρια.
Με στόχο την ανάλυση των επιλογών που θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος, η μελέτη εξέτασε διαφορετικές στρατηγικές. Συμπερασματικά, οι βιώσιμες διατροφές μπορούν να γίνουν προσιτές σε όλο τον κόσμο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, όταν όμως η οικονομική ανάπτυξη, ειδικότερα στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες, συνδυάζεται με λιγότερη σπατάλη των τροφίμων και μια φιλική προς το περιβάλλον και την υγεία τιμολόγηση των αγαθών.
«Όσον αφορά τις διατροφές των χωρών με χαμηλότερα εισοδήματα, αυτές περιέχουν μεγάλες ποσότητες αμυλούχων τροφών και όχι αρκετές υγιεινές τροφές. Όμως αντίστοιχα και οι διατροφές δυτικού τύπου δεν είναι μόνο ανθυγιεινές, αλλά και καθόλου βιώσιμες και ακριβές. Όλα όμως τα βιώσιμα διατροφικά πρότυπα που εξετάσαμε αποτελούν μια καλύτερη επιλογή για την υγεία, το περιβάλλον και τον οικονομικό προϋπολογισμό μας, αλλά χρειάζονται προοδευτικές πολιτικές έτσι ώστε τα τρόφιμα να γίνουν προσιτά παντού» καταλήγει ο δρ. Marco Springmann, ερευνητής στο Oxford Martin School στο ερευνητικό πρόγραμμα για το μέλλον των τροφίμων (the Future of Food Programme)
ygeiamou.gr