Connect with us

Αγρίνιο

Δήμος Αγρινίου: Ενημέρωση στο Άνω Κεράσοβο για την καλλιέργεια της καστανιάς

enimerosi kastania

Ενημέρωση στο Άνω Κεράσοβο για την  καλλιέργεια της καστανιάς στο πλαίσιο του προγράμματος με γενικό τίτλο «Τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα στο Δήμο Αγρινίου: ανάδειξη και αξιοποίηση»

enimerosi kastania1

Με συμμετοχή πολλών παραγωγών πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με τη Δ/νση Δασών, το Δασαρχείο Μεσολογγίου και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου και Ναυπακτίας ‘H Ένωση’,  ενημέρωση στο Άνω Κεράσοβο με τίτλο: ‘Η καλλιέργεια της καστανιάς και οι εχθροί της

Το κάστανο είναι ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας και το βασικότερο προϊόν που παράγει η περιοχή Αρακύνθου καλύπτοντας μια έκταση περίπου 5000 στρεμμάτων. Η εθνική παραγωγή κάστανου φτάνει τους 18.000 τόνους και κάθε χρόνο στο Δήμο μας συλλέγονται περίπου 300 τόνοι κάστανου οι οποίοι εξάγονται κυρίως στην Ιταλία. 

enimerosi kastania2

Την ημερίδα χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης  Σπυρίδων Φλώρος ο οποίος επισήμανε ότι ο Δήμος Αγρινίου με το επιστημονικό γεωτεχνικό προσωπικό του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής επιδιώκει τη συνεχή επιστημονική ενημέρωση για την παραγωγή, συλλογή, παρασκευή, προετοιμασία και συντήρηση των τοπικών προϊόντων με στόχο τη διατήρηση των τοπικών προϊόντων και παραδόσεων. 

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου κ. Ζολώτας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κούστας, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Δερβίσης, ο Δ/ντης του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ Γκουρνέλος  και πολλοί παραγωγοί καστάνου. 

Η επιστημονική ομάδα του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου κ Β. Καραπαπά, κ Β.Χατζηαγάπη κ Π. Σούμπασης, κ. Ζ. Χρυσικός και κ. Δ. Παπαβασίλη ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για το πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου,  αναφέρθηκαν στις σημαντικότερες ασθένειες και εχθρούς της καστανιάς και διανεμήθηκε ερωτηματολόγιο με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή με την καλλιέργεια.

Ειδικότερα η γεωπόνος κ. Καραπαπά μίλησε για την επιζήμια ασθένεια της καστανιάς, τη μελάνωση, ενώ ζητήθηκε από τους παραγωγούς να μην πραγματοποιούν ψεκασμούς στις καστανιές τους με χρήση εντομοκτόνων την περίοδο της εξαπόλυσης και  να αποφεύγουν τη μεταφορά του εντόμου με τα μολυσμένα δενδρύλλια/εμβόλια. 

Ο δασάρχης Μεσολογγίου, δασολόγος, κ Φούντας αναφέρθηκε στη πετυχημένη  βιολογική καταπολέμηση του μύκητα Cryphonectria parasitica που προκαλεί της ασθένεια του έλκους της καστανιάς ενώ η  γεωπόνος – Τεχνολόγος Τροφίμων Α.Σ. Μεσολογγίου-Ναυπακτίας κ. Β. Τσούφη αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς και σύγχρονους τρόπους συντήρησης και μεταποίησης των καστάνων και για τα διάφορα άλλα σκευάσματα όπως παρασκευάσματα ζαχαροπλαστικής (μαρόν γλασέ), αρτοσκευάσματα κλπ. 

Η ενημέρωση επικεντρώθηκε και στην κατεύθυνση της μεταποίησης έτσι ώστε το προϊόν να πάρει την υπεραξία που του αναλογεί και να επεκταθεί και στις άλλες του  μορφές προς τους καταναλωτές, όπως πχ. κρέμα κάστανου η οποία γίνεται εισαγωγή από την Ιταλία. 

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αγρινίου «Τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα στο Δήμο Αγρινίου: ανάδειξη και αξιοποίηση» που περιλαμβάνει επιμορφωτικά σεμινάρια και άλλες δράσεις σχετικά με τα τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα και την προώθηση τους σε ομάδες  παραγωγών και σχολεία. Στόχος του προγράμματος είναι να προωθηθεί η αξία των τοπικών προϊόντων στην υγεία των πολιτών και των παιδιών, καθώς και οι επιστημονικές γνώσεις και οι παραδόσεις για την παραγωγή, συλλογή, παρασκευή, προετοιμασία και συντήρησή τους.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014