Αγρίνιο
Δήμος Αγρινίου: Έρχονται καφέ κάδοι μετά το Πάσχα
Έρχονται καφέ κάδοι στο Αγρίνιο
Ο Δήμος Αγρινίου, μετά τους μπλε κάδους και τους κάδους τύπου «κώδωνα» που είναι μόνο για γυαλί, θα εντάξει στην καθημερινότητά μας, αμέσως μετά το Πάσχα, καφέ κάδους, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Συνείδηση».
Για ποια προϊόντα θα «χρησιμοποιούνται» οι καφέ κάδοι και ποια είναι η προοπτική μέσα από τη σωστή «χρήση» τους
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Κομμάτι της καθημερινότητας είναι οι καφέ κάδοι για πολλούς Έλληνες, πολίτες διαφόρων δήμων ανά την Ελλάδα και μέσα από τη χρήση τους ξεκίνησαν να κομποστοποιούν τα βιοαπόβλητά τους.
Ο Δήμος Αγρινίου, μετά τους μπλε κάδους και τους κάδους τύπου «κώδωνα» που είναι μόνο για γυαλί, θα εντάξει στην καθημερινότητά μας, αμέσως μετά το Πάσχα, τους καφέ κάδους.
Η προμήθεια, όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Χριστόφορος Παπαδημητρίου, συνολικά 400 τέτοιων κάδων έγινε, ώστε να δημιουργηθεί η δυνατότητα ό,τι ανακυκλώνεται να αξιοποιείται!
Παράλληλα, για τη μεταφορά των αστικών βιοαποβλήτων ο Δήμος Αγρινίου έχει ήδη προμηθευτεί και τρία ειδικά απορριμματοφόρα «εντάσσοντας», για έναν ακόμη λόγο, το Δήμο στο χάρτη με τις πράσινες πόλεις.
Το πλάνο που υπάρχει, όπως αναφέρει ο κ. Παπαδημητρίου, είναι να τοποθετηθούν σταδιακά σε όλο το φάσμα του Δήμου Αγρινίου, ώστε να επιτευχτεί η κυκλική οικονομία και η μείωση των απορριμμάτων που θα καταλήγουν στο ΧΥΤΑ.
Παράλληλα, θα επιτυγχάνεται και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος, ενώ θα υπάρχει μέριμνα ώστε οι κάδοι αυτοί, που θα είναι οι βασικότεροι στην καθημερινότητά μας να τοποθετηθούν σε σημεία που θα έχουν εύκολη πρόσβαση τα ΑμεΑ και οι επαγγελματίες, που σχετίζονται άμεσα με τα προϊόντα που εναποθέτουμε στους καφέ κάδους.
Ο κ. Παπαδημητρίου μιλώντας στη «Σ» τόνισε:
«Διαθέτουμε περίπου 400 καφέ κάδους, τους οποίους σταδιακά θα τους εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, αμέσως μετά το Πάσχα. Στους καφέ κάδους θα μπορούμε να εναποθέτουμε φαγητό, προϊόντα μαναβικής που διαθέτουμε στο σπίτι μας, όπως μαρούλια, ντομάτες, μπρόκολα, πράσα κλπ, γκαζόν, ξερά φύλλα, φρούτα και λαχανικά, τσόφλια αβγών, υπολείμματα καφέ, φίλτρα γαλλικού καφέ, φλούδες, κοτσάνια, κοπριά (από αγελάδες, άλογα, κότες και κουνέλια), φύκια, χαρτί κουζίνας, άχυρα, πριονίδια, χαρτοπετσέτες, στέλεχος καλαμποκιού, αλλά και στάχτες.Αυτόματα αποφορτίζουμε τους πράσινους κάδους, πετυχαίνοντας έτσι μείωση της τάξεως του 30% στον Δήμο. Αν δηλαδή υπήρχε ανάγκη να περνά καθημερινά το απορριμματοφόρο για να μαζέψει ότι εναποθέσαμε στον πράσινο κάδο, τώρα με τον διαχωρισμό αυτό που θα γίνεται μεταξύ των μπλε και των καφέ κάδων θα υπάρχει η δυνατότητα να περνά κάθε δύο ημέρες, άρα αμέσως πετυχαίνουμε εξοικονόμηση στα καύσιμα, πέραν του οικολογικού αποτυπώματος που αφήνουμε και είναι προς όφελος όλων μας.
Σημαντικό είναι να ενημερωθεί ο κάθε πολίτης και όλοι οι επαγγελματίες της κλάδου της εστίασης για το ρόλο του καφέ κάδου. Η τοποθέτηση των καφέ κάδων θα γίνει στα σημεία που είναι και οι υπόλοιποι, οι μπλε δηλαδή κάδοι και οι πράσινοι. Προοπτική είναι κάποια στιγμή τα προϊόντα που θα εναποθέτουμε στους καφέ κάδους να κομποστοποιηθούν.
Η διαδικασία της κομποστοποίησης είναι μεγάλης σημασίας για την ανακύκλωση, αλλά για να φτάσουμε στο σημείο αυτό έχει μεγάλη σημασία να αντιληφθούμε όλοι μας την «λειτουργία» του καφέ κάδου. Ένα αντίστοιχο παράδειγμα είναι το εξής: τουλάχιστον τον τελευταίο ενάμιση χρόνο όλοι μας μάθαμε να χρησιμοποιούμε σωστά τον κάδο τύπου «κώδωνα» που είναι για την ανακύκλωση των γυαλιών.
Στην αρχή που τοποθετήθηκαν οι συγκεκριμένοι κάδοι είχαν μέσα μόνο σκουπίδια, καθώς δεν γνωρίζαμε πώς να τους «χρησιμοποιούμε». Το τελευταίο διάστημα που κάνουμε σωστή χρήση του κάδου τύπου «κώδωνα» σημαίνει πως κάνουμε 100% ανακύκλωση στο γυαλί και αυτό ισχύει για όλη την επικράτεια του Δήμου Αγρινίου, τόσο δηλαδή για την πόλη, όσο και για τα χωριά μας. Όταν δηλαδή φτάσουμε σ’ αυτό το επίπεδο και με την χρήση των καφέ κάδων, τότε θα μελετήσουμε σοβαρά την εφαρμογή της κομποστοποίησης και πως μας εξυπηρετεί καλύτερα να την υλοποιήσουμε».
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα «Συνείδηση»
Αγρίνιο – Γ. Παπαναστασίου: «Αναβάθμιση του κεντρικού δρόμου στη Μεγάλη Χώρα»