Εκδηλώσεις
Δήμος Ακτίου Βόνιτσας: Επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια
Με αφορμή την εμβληματική επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση θα τιμήσουμε στις Καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας με ποιοτικές γιορτές ειδικού θεματικού ενδιαφέροντος. Είναι η χρονιά που θα αναδειχθεί και θα ακουστεί η πλούσια ιστορία και ο καθοριστικός ρόλος του τόπου μας την περίοδο της παλιγγενεσίας, την περίοδο της επανάστασης του 1821.
- Για τον σχεδιασμό των εκδηλώσεων ουσιαστικό ρόλο έχει η Οργανωτική Επιτροπή για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας.
Γενική συντονίστρια των εκδηλώσεων για το 1821 είναι η δημοσιογράφος κα Κική Παππά.
Η Οργανωτική επιτροπή για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας αποτελείται από τους : Αλαφογιώργο Αντώνη ,Βερύκιο Δημήτρη, Ζερβούλη Σπυριδούλα ,Κυρίκου Καραούλη Σταματίνα ,Κακούρη Αρνή Λουκία ,Λούντζη Γεράσιμος, Λούτζη Πετροπουλου Μαρία , Μήτση Νικόλαο, Πατούλα Χρυσόστομο , Σόμπολο Παναγιώτη, Στεργίου Δημήτρη, Τσούκα Γεώργιο, Φράγκο Σπυρίδων .
Η κεντρική εκδήλωση των εορτασμών ,θα πραγματοποιηθεί στο Κάστρο της Βόνιτσας στις 21 και 22 Αυγούστου το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο Ιστορίας με θέμα «Η συμβολή της απελευθέρωσης της Βόνιτσα για τα όρια του νέου Ελληνικού κράτους» .
Το συνέδριο τιμά με την αιγίδα της , η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Στις διήμερες εργασίες του συνεδρίου διαπρεπείς επιστήμονες θα προσπαθήσουν να φωτίσουν άγνωστες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης, και να συμβάλουν σε έναν αναστοχασμό των γεγονότων, χωρίς αγιοποιήσεις και δαιμονοποιήσεις. Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κρίνονται, με βάση τις συνθήκες της εποχής και όχι του σήμερα, καθώς δεν υπήρχε κράτος, αλλά έθνος υπόδουλο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Χαιρετισμό στο συνέδριο θα στείλει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Το συνέδριο είναι μια συνδιοργάνωση του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας ,του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος Στο συνέδριο θα κρατηθούν πρακτικά που θα δημοσιευτούν, ενώ χορηγοί επικοινωνίας θα είναι ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων. Το συνέδριο θα συντονίσει ο Βονιτσιάνος δημοσιογράφος κ. Αντώνης Αλαφογιώργος
Βασική και ξεχωριστή εκδήλωση είναι η αναπαράσταση της μάχης του Αετού που έγινε στις 9 Αυγούστου 1822, στα υψώματα του Αετού Ξηρομέρου, ήτοι, στο λόφο που βρίσκονταν ο Προφήτης Ηλίας.
Η αναπαράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 9 Αυγούστου 2021 κοντά στον Προφήτη Ηλία με αφηγητή τον ηθοποιό – σκηνοθέτη Δημήτριο Βερύκιο και θα στηριχθεί στο βιβλίο του ιστορικού – συγγραφέα ερευνητή Νίκου Μήτσης ” Η μάχη του Αετού Ξηρομέρου 9 Αυγούστου 1822 ”
Σημαντικοί oπλαρχηγοί και Μπουλουξήδες υπό τις οδηγίες και την αρχηγία του στρατηγού Γεωργίου Νικολού Βαρνακιώτη, συνήψαν τρομερή μάχη που κράτησε σχεδόν μια ημέρα, με το πυρ να λάμπει εκατέρωθεν και να αστράφτουν τα μαχαίρια και τα σπαθιά, το δε ντουφέκι να βροντοχτυπάει απ΄ τους καθημαγμένους Ξηρομερίτες και η κλαγγή των όπλων με τις κραυγές τις ιαχές και τους αλαλαγμούς που υψώνονταν στους ουρανούς, αντηχούσαν εξαίσια στα απέναντι Ακαρνανικά όρη (Μπούμιστος).
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από το Θύρρειο στις 27 Ιουνίου με την παρουσίαση του βιβλίου «ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟΝ ΑΡΧΕΙΟΝ» του Καθηγητού – Ιστορικού , Γεώργιου Φερεντίνου. Του ανθρώπου που ‘’κατέθεσε την ψυχή του’’ για να μας παρουσιάσει σε 5 τόμους την Ιστορία της Ακαρνανίας από το 31 π.χ. μέχρι και σήμερα.
Σημαντική και ξεχωριστή θέση στις επετειακές εκδηλώσεις θα έχουν οι γιορτές αποκαλυπτηρίων των προτομών του Θ.Γρίβα και του Γ.Βαρνακιώτη στην Βόνιτσα , του Κ.Καπογιωργάκη στην Πλαγιά και του μνημείου των ηρώων του 1821 στην Κωνωπίνα.
Παράλληλα διοργανώνονται θεατρικές και μουσικές παραστάσεις βασιζόμενες σε ήρωες και γεγονότα του 1821 και γενικότερα σε γεγονότα της περιόδου της Παλιγγενεσίας.
Το δημοτικό τραγούδι έχει την θέση του στις γιορτές και στις 23 Ιουλίου στην Κατούνα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση και λαογραφική αναφορά στο δημοτικό τραγούδι κατά την περίοδο της Επαναστάσεως.
Τον ρόλο της Εκκλησίας και των μοναστηριών στην Επανάσταση του 21 θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος κ. Πάνος Σόμπολος στην εκδήλωση στις 7 Σεπτεμβρίου στην Μονή Ρόμβης , ενώ την εκδήλωση για τους αρματολούς της Παλαίρου θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος κ. Βασίλης Σκουρής. Η εκδήλωση θα γίνει στον περίβολο του ιστορικού σπιτιού του Ράγκου, όπου και θα παρουσιαστούν και οι Σημαίες της Επανάστασης.
Επετειακές εκδηλώσεις στις οποίες θα παρουσιαστούν τοπικοί ήρωες γεγονότα και μάχες της Επαναστάσεως του 1821 θα πραγματοποιηθούν στο Μοναστηράκι και στην Κατούνα
Ξεχωριστή θέση στις επετειακές εκδηλώσεις θα έχουν οι μαθητές του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας με την παρουσίαση έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο «ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΑΙ ΛΑΒΑΡΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ» . Τον συντονισμό θα έχει η εικαστικός-ζωγράφος Σπυριδούλα Ζερβούλη.
Ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας Παντελής Αποστολάκης αναφέρει χαρακτηριστικά
« Το όραμα των αγωνιστών του ‘21, οι ιδέες τους, ο τρόπος σκέψης τους διαμορφώσαν την ιστορική́ συνέχεια όσο και ερμηνεία για τα όσα τότε διαδραματίστηκαν. Μέσα σε λίγα χρόνια και κάπως απροσδόκητα το εγχείρημα του νέου ελληνικού́ κράτους έλαβε σάρκα και οστά́. Επρόκειτο για μία πορεία που ανέτρεψε την έως τότε αυστηρά́ δομημένη κανονικότητα, συλλαμβάνοντας εξαπίνης το σύνολο του τότε σύγχρονου κόσμου –πιθανώς ακόμη και τους εμπνευστές της. Αυτή́ είναι η κληρονομιά́ την οποία καλούμαστε να τιμήσουμε και συγχρόνως να διαφυλάξουμε από́ προσβολές, αλλά́ και από́ υπερβολές .
Οι φετινές Καλοκαιρινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στους τοπικούς αγωνιστές της περιόδου της επανάστασης του 1821.
Σε όλο αυτό το εγχείρημα καθοριστικό ρόλο είχε η οργανωτική επιτροπή για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας . Τους ευχαριστώ για το πάθος και το ζήλος που έδειξαν στο να αναδειχθεί ο πλούτος της ιστορικής κληρονομιάς του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας .
Τους ευχαριστώ για τις παρουσιάσεις που ετοιμάζουν για τις επερχόμενες επετειακές εκδηλώσεις.
Χωρίς τα «φώτα» της επιτροπής οι 16 εκδηλώσεις που παρουσιάζονται σήμερα δεν θα ήταν εφικτό να οργανωθούν »
Αναλυτικά οι εκδηλώσεις :
ΕΛΛΑΔΑ 2021 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ – ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ 1821-2021
1η ΕΚΔΗΛΩΣΗ- 25 Μαρτίου 2021
Απελευθέρωση της πόλης της Βόνιτσας στις 5 Μαρτίου 1829 ( πραγματοποιήθηκε την 25η Μαρτίου με Πανηγυρικό αφιερωμένο στην απελευθέρωση )
-Πανηγυρικός από το μέλος της επιτροπής Λουκία Κακούρη Αρνή
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 25 Μαρτίου 2021
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Βόνιτσα Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
2η ΕΚΔΗΛΩΣΗ-27 Ιουνίου 2021
Παρουσίαση Βιβλίου ‘’ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟΝ ΑΡΧΕΙΟΝ’’ του ιστορικού καθηγητού ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ
Συντονιστής :Χρυσόστομος Πατούλας (Δημοσιογράφος / Συγγραφέας)
Ομιλητές : -Παναγιώτης Κοντός (Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών – Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας)
Γιώργος Πιτσινέλης (διδάκτωρ Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών)
Ομιλία από τον Συγγραφέα- Ιστορικού , Γεώργιο Φερεντίνο
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 27 Ιουνίου 2021- 20.00 μμ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Θύρρειο (Αύλειος χώρος μουσείου Θυρρείου Δήμου Ακτίου) Βόνιτσας.
3η ΕΚΔΗΛΩΣΗ -12 Ιουλίου 2021
Θεατρική Παράσταση
«ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ» ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Ο ΥΜΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Στο πλαίσιο της επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας θα παρουσιάσει το έργο «Ελευθερία, ο ύμνος των Ελλήνων».
Η παράσταση εγκρίθηκε και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στηρίζεται στα κείμενα του Διονύσιου Σολωμού: «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και «’Ύμνος στην Ελευθερία», καθώς και στα απομνημονεύματα του οπλαρχηγού Σπυρομήλιου.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12 Ιουλίου 2021 – 21.00 μμ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ : Πάλαιρος Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
4η ΕΚΔΗΛΩΣΗ -16 Ιουλίου 2021
Παρουσίαση Πλαγιωτών και Περατιανών οπλαρχηγών και αγωνιστών του 1821. Η στρατηγική θέση της Χερσονήσου της Πλαγιάς . Αποκαλυπτήρια προτομή Αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Καπογιωργάκη
Συντονιστής : Ξενοφώντας Καούρας (Αντιπροέδρος ΝΠΔΔ – Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ακτίου Βόνιτσας και Εκπαιδευτικός
Ομιλητές :
– Δημήτριος Τσερές (Φιλόλογος – Συγγραφέας)
– Νικόλαος Μήτσης ( Συγγραφέας – Ιστορικός ερευνητής)
ΚΑΠΟΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (1793-1854): Από τους πιο αγνούς, τίμιους, απροσκύνητους και ασυμβίβαστους αξιωματικούς της Ακαρνανίας, γεννηθείς το 1793 στην Πλαγιά της Βονίτσης. Πρωτοπαλίκαρο του Οδυσσέα Ανδρούτσου, μαζί με τους επίσης Ξηρομερίτες αδελφούς Μήνιο και Στάθη Κατσικογιάννη από τη Ζαβέρδα (Πάλαιρος) και τους Δήμο και Γιάννη Λαχήστρο (Τρύφος) έλαβε μέρος στη μάχη στο Χάνι της Γραβιάς στις 8 Μαΐου 1821, καθώς επίσης και στο Μεσολόγγι ως χιλίαρχος το 1825-1826 (Α.Ε.Π. τ. Β’, σ.455). Ανδραγάθησε υπό τον Καραϊσκάκη στο Ρίβιο (1 Νοεμβρίου 1825), καθώς και στην Αράχωβα (1826), στο Δίστομο (1827) και στην Αττική(1827). Μετά τον θάνατο του Καραϊσκάκη υπηρετεί υπό τον Θεόδωρο Γρίβα στο Παλαμήδι στο Ναύπλιο . Το 1828-29 ως αξιωματικός του Γαρδικιώτη Γρίβα ανδραγάθησε και στη μάχη της Βόνιτσας (15 Δεκ. 1828). Διέθεσε στον αγώνα πολλά χρήματα, διατηρώντας δικό του σώμα με 112 και πλέον στρατιώτες (Γ.Α.Κ: Γεν. Φρον. φ.10). Στο δε Ναύπλιο στις 3 Ιουνίου 1826 που διατελούσε ως Πολιτάρχης της πόλεως, το σώμα του αποτελούνταν από 158 συνολικά διαλεχτούς Ξηρομερίτες στρατιώτες (Γ.Α.Κ: Υπ. Πολ. φάκ. 194). Το 1824 ονομάστηκε χιλίαρχος (Πολ. φ. 25), το 1826 αντιστράτηγος, το δε 1830 ήταν εκατόνταρχος στο Ταξιαρχικό Σώμα στη Βόνιτσα (Γραμ. Στρατ. φ. 119), το 1830 ήταν Πεντακοσίαρχος και το 1836 υπολοχαγός της Βασιλικής Φάλαγγας. Διεγράφη μαζί με άλλους αξιωματικούς στις 25 Απριλίου 1836 από τις τάξεις του στρατού, ως ανάξιος, λόγω της συμμετοχή του στην εξέγερση των Ακαρνάνων αξιωματικών κατά του Όθωνα (ΦΕΚ 26/10 Ιουνίου 1836). Αποκαταστάθηκε με την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 με τον βαθμό του ταγματάρχη της Βασιλικής Φάλαγγας (ΦΕΚ 14/1845). Πέθανε το 1854 στη Βόνιτσα από ανίατη ασθένεια.
HΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16 Ιουλίου 2021 – 20.00 μμ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Πλαγιά Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
5η ΕΚΔΗΛΩΣΗ -17 Ιουλίου 2021
Ο Απροσκύνητος Στέργιος Κουμπάρος, ο Σαρακατσάνος της Βλισόρας Παλιαμπέλων! Χορευτικό Δρώμενο από το χορευτικό τμήμα Παλιαμπέλων
Παρουσίαση-αναπαράσταση-αφήγηση για τον Απροσκύνητο Στέργιο Κουμπάρο, τον Σαρακατσάνο της Βλισόρας Παλιαμπέλων από τον Ηθοποιό Δημήτρη Βερύκιο -Χορός από το χορευτικό του τοπικού συλλόγου «Ο ΜΥΛΟΣ» Παλιαμπέλων.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 17 Ιουλίου 2021 – 20.30 μμ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Αύλειος χώρος Εκκλησίας Αγίου Αθανασίου Παλιαμπέλων Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
6η ΕΚΔΗΛΩΣΗ – 18 Ιουλίου 2021
Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ‘’ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ’’
Αφήγηση αποσπασμάτων από κορυφαίο διήγημα « ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ» του « Αγίου» των Γραμμάτων μας Αλ. Παπαδιαμάντη , συνοδεία μουσικής και τραγουδιών που δένουν αρμονικά με την ιστορία και την ατμόσφαιρα του έργου!
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 18 Ιουλίου 2021- 21.00 μμ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Πλατεία Δρυμού Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
7η ΕΚΔΗΛΩΣΗ – 23 Ιουλίου 2021
Το Δημοτικό τραγούδι την περίοδο της επανάστασης . Η Επανάσταση μέσα από το δημοτικό τραγούδι. Μουσικοχορευτική εκδήλωση
Η εκδήλωση αυτή θα είναι δομημένη σε θεματικές ενότητες, οι οποίες θα εδράζονται στην πολιτισμική γεωγραφία της Ελλάδας, ώστε να αποδοθούν τα δημοτικά τραγούδια που αναφέρονται στην Εθνική Παλιγγενεσία με το τοπικό ύφος .
Θα ακουστούν μουσικές και τραγουδίσματα του λαού μας από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα με τη σχετική μουσικό λαογραφική και ιστορική προσέγγιση πολιτισμολόγου – ερευνητή. Τα τραγούδια θα αποδοθούν από καταξιωμένους ερμηνευτές, τους οποίους θα συνοδεύει η παραδοσιακή ορχήστρα του Χρήστου Μαρτίνη που αποδίδει περίτεχνα ετερόκλητα μουσικά είδη της Ελλάδας.
Τοπικά χορευτικά θα χορέψουν τους παραδοσιακούς χορούς αφιερωμένους στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 23 Ιουλίου 2021 – 21.00 μμ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Πλατεία Κατούνας Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
8η ΕΚΔΗΛΩΣΗ-1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021
Μουσική Παράσταση
Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου ανοίγει την αυλαία των εκδηλώσεων στο Κάστρο της Βόνιτσας με τη Μουσική παράσταση «ΤΑ ΚΛΕΦΤΙΚΑ »
Τα κλέφτικα τραγούδια εγκωμιάζουν τη ζωή, τα κατορθώματα, τη νικηφόρα μάχη ή τον ένδοξο θάνατο. Μολονότι αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα δεν περιλαμβάνουν ακριβή διήγηση ούτε προσήλωση σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Εδώ οι ήρωες, σε αντίθεση από τα ακριτικά, δεν έχουν υπερφυσικές ικανότητες και είναι απλοί θνητοί. Στα ολιγόστιχα λιτά, χωρίς εξηγήσεις και περιγραφές περιστατικών, κλέφτικα τραγούδια η μετάβαση από την μια εικόνα στην άλλη γίνεται γρήγορα. Σε όλα σχεδόν απαντάται ζωντανός διάλογος μεταξύ προσώπων, ενώ ενίοτε, όταν δεν υπάρχει δεύτερο πρόσωπο, ο δημιουργός εισάγει μια συμβατική εικόνα, όπως ένα πουλί με ανθρώπινη λαλιά προκειμένου να παραχθεί ο διάλογος.
με την ΑΡΕΤΗ ΚΕΤΙΜΕ μαζί της ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ , στις απαγγελίες των κειμένων ακούγονται οι φωνές των ΜΑΙΡΗ ΤΣΙΡΩΝΗ και ΗΛΙΑ ΚΑΡΕΛΛΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 1 Αυγούστου 2021 – 21.00 μμ
ΤΟΠΟΣ: ΚΑΣΤΡΟ Βόνιτσας Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
9η ΕΚΔΗΛΩΣΗ-7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021
Ζωή και Δράση Οπλαρχηγών της Ζαβέρδας. Εκτενή αναφορά στη ζωή και στην προσφορά των Κατσικογιανναίων . Παρουσίαση έκθεσης ζωγραφικής «Σημαίες και λάβαρα της επανάστασης»
Συντονιστής : Βασίλης Σκουρής -Δημοσιογράφος
Ομιλητές :
Κακούρη Αρνή Λουκία ( Φιλόλογος )
Νικόλαος Μήτσης ( Συγγραφέας – Ιστορικός ερευνητής)
Ζερβούλη Σπυριδούλα ( Εικαστικός/Ζωγράφος )
HΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 7 Αυγούστου 2021
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ : Αρχοντικό Οικογένειας Ράγκου Πάλαιρος Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
10η ΕΚΔΗΛΩΣΗ – 8 Αυγούστου 2021
Μάχες στο Μοναστηράκι Ακτίου Βόνιτσας. Αναφορά στους οπλαρχηγούς και τους Αγωνιστές της περιοχής. Αναφορά και άλλων μαχητών που πέρασαν από το Μοναστηράκι. Χορευτικό Δρώμενο από το χορευτικό τμήμα Μοναστηρακίου
Συντονιστής : Έφη Φουσέκη ( Δημοσιογράφος )
Ομιλητές :
Γεώργιος Τσούκας (πρώην γενικός διευθυντής στο υπουργείου ανάπτυξης – συγγραφέας του βιβλίου «Το Μοναστηράκι Βόνιτσας ….. στο πέρασμα του χρόνου»)
Λουτζη Πετροπουλου Μαρία ( Καθηγήτρια Θεολόγος )
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 8 Αυγούστου 2021- 20.30
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Μοναστηράκι Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
11η ΕΚΔΗΛΩΣΗ- 9 Αυγούστου 2021
Αναπαράσταση της μάχης του Αετού Ξηρομέρου
Η αναπαράσταση θα γίνει στη θέση ΑΙ ΛΙΑΣ ΑΕΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ(Για την εξυπηρέτηση του κόσμου θα πραγματοποιηθεί 100 μέτρα χαμηλότερα) H αναπαράσταση θα στηριχθεί στο βιβλίο του Νικόλαου Θεοδ. Μήτση «Αετός Ξηρομέρου» – Ιστορικές Επιφυλλίδες αλλοτινών χρόνων.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 9 Αυγούστου 2021 – 19.00 μμ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Αετός Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
12η ΕΚΔΗΛΩΣΗ- 11 Αυγούστου 2021
– Η Ζωή και η Δράση Οπλαρχηγών και αγωνιστών του Ξηρομέρου και της Κατούνας
– Ένα ιστορικό προικοσύμφωνο του 1821 από την Δυτική Στερεά Ελλάδα» της συγγραφέως – καθηγήτριας Λαϊκής Τέχνης κ Αρχιτεκτονικής Ευφροσύνης Ριζοπούλου
– Παρουσίαση έκθεσης ζωγραφικής «Σημαίες και λάβαρα της επανάστασης»
Συντονιστής : Χρυσόστομος Πατούλας (Δημοσιογράφος / Συγγραφέας)
Ομιλητές :
Ιωάννης Δημητρούκας (Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Μονάχου κ επίτιμος σχολικός σύμβουλος )
Μήτσης Νικόλαος ( Συγγραφέας – Ιστορικός ερευνητής )
Ζερβούλη Σπυριδούλα ( Εικαστικός/Ζωγράφος )
Κυρίκου Καραούλη Σταματίνα ( Φιλόλογος-Νομικός / Πρόεδρος Εν Αθήναις Βονιτσάνων )
HMΕΡΟΜΗΝΙΑ: 11 Αυγούστου 2021- 20.00 μμ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Κατούνα Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
13η ΕΚΔΗΛΩΣΗ -12 Αυγούστου
Εκδήλωση για την ζωή και την δράση τους Γεωργίου Βαρνακιώτη . Αποκαλυπτήρια μνημείου αγωνιστή
Τελετάρχης των αποκαλυπτήριων της προτομής ο τέως Διευθυντής του Επαγγελματικού Λυκείου Βόνιτσας Επαμεινώνδας Νικάκης
@αναμένεται το όνομα του ομιλητή
ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (1780-1842) : Κατάγονταν από τον Βάρνακα Ξηρομέρου και ήταν αρματολός Ξηρομέρου ως το 1821. Υπέγραψε στις 25 Μαΐου 1821 τη διακήρυξη της έναρξης της επανάστασης στο Ξηρόμερο . Ονομάστηκε στρατηγός στις 22 Φεβ. Του 1822 από τη Γερουσία Δυτικής Χέρσου Ελλάδος και στις 1 Σεπτ. 1822 επίσης στρατηγός από την κεντρική Διοίκηση (Εκτελεστικό Σώμα). Απελευθέρωσε το Αγρίνιο στις 11 Ιουνίου 1821 , καθώς και την Άρτα στις 17 Νοεμ. 1821 . Πολέμησε το 1821-2 στη Βόνιτσα, στην Άρτα , στο Πέτα , στο Βραχώρι , στον Αετό Ξηρομέρου . Απελευθέρωσε το 1828-9 το Ξηρόμερο , τον Καρβασαρά και το Μεσολόγγι . Ονομάστηκε από τον Καποδίστρια Πρόεδρος Στρατιωτικού Δικαστηρίου στο Μεσολόγγι και από τον Όθωνα συνταγματάρχης στη βασιλική Φάλαγγα . Διετέλεσε πληρεξούσιος βουλευτής στην Δ΄ και Ε΄ Εθνοσυνέλευση (1829, 1831) . Πέθανε και ετάφη στο Μεσολόγγι στις 30 Ιαν. 1842 στον αύλειο χώρο του Αγ. Αθανασίου.
TOΠΟΘΕΣΙΑ: Βόνιτσα – 20.00 μμ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 13 Αυγούστου 2021
14 η ΕΚΔΗΛΩΣΗ -13 Αυγούστου 2021
Επετειακές εκδηλώσεις με αποκαλυπτήριο μνημείο και παρουσίαση των τοπικών αγωνιστών στην Κωνωπίνα του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
Συντονιστής : Λούντζης Γεράσιμος ( Ιστορικός ερευνητής )
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 13 Αυγούστου 2921 10.30 πμ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Κωνωπίνα Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
15η ΕΚΔΗΛΩΣΗ – 14 Αυγούστου 2021
Αποκαλυπτήρια Προτομής Θεοδωράκη Γρίβα . Παρουσίαση έκθεσης ζωγραφικής «Σημαίες και λάβαρα της επανάστασης»
Τελετάρχης των αποκαλυπτήριων της προτομής ο τέως Διευθυντής του Επαγγελματικού Λυκείου Βόνιτσας Επαμεινώνδας Νικάκης
Αφήγηση ζωής και δράσης του Θ.Γρίβα : Βερύκιος Δημήτρης ( Ηθοποιός /Σκηνοθέτης )
Παρουσίαση έκθεσης ζωγραφικής : Ζερβούλη Σπυριδούλα ( Εικαστικός/Ζωγράφος )
ΓΡΙΒΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (1797- 1862) : Κατάγονταν από την Περατιά Βονίτσης. Ονομάστηκε χιλίαρχος το 1822 και στρατηγός το 1824 . Υπηρέτησε στην αυλή του Αλή Πασά ως το 1821. Πολέμησε στην Πάτρα , στο Βραχώρι, στον Αετό Ξηρομέρου , στο Πέτα και στην Πελοπόννησο όπου διετέλεσε φρούραρχος στο Παλαμήδι. Το 1844 ονομάστηκε υποστράτηγος. Διετέλεσε Πληρεξούσιος βουλευτής στην Δ΄ Εθνοσυνέλευση . Εκλέχτηκε το 1843 βουλευτής Ξηρομέρου όπως τω αυτώ και το 1844-1847. Ξανά εκλέγεται βουλευτής το 1850 -1853 καθώς και το 1856 -1859. Το 1862 ονομάστηκες Στρατάρχης. Ήταν μονίμως αντιβασιλικός σε σχέση με τον αδελφό του Γαρδικιώτη που ήταν πιστός και για χρόνια υπασπιστής στον βασιλιά Όθωνα.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14 Αυγούστου 2021 – 20.15 μμ
ΤΟΠΟΣ: Πλατεία Βόνιτσας Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
16η ΕΚΔΗΛΩΣΗ 21-22 Αυγούστου 2021
1ο Επιστημονικό Συνέδριο Ιστορίας του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας με θέμα: «Η συμβολή της απελευθέρωσης της Βόνιτσας για τα όρια του νέου ελληνικού κράτους»
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της A.E. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου
Στις εργασίες του συνεδρίου θα μετέχουν :
Πασχάλης Κιτρομηλίδης :Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ
Αθανάσιος Βερέμης : Ομότιμος καθηγητής διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στην πολιτική ιστορία της Νεότερης Ελλάδας EKΠΑ
Ανδρέας Καστάνης: Καθηγητής Στρατιωτικής Ιστορίας-Στρατιωτική Ανάλυση Μαχών ,Στρατιωτικής Σχολή Ευελπίδων .
Μάρης Φώτιος: Αντιπρύτανης, Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
Αθανάσιος Χρήστου: Καθηγητής Νεότερης και σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Ηλίας Σκουλίδας : Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Δημήτριος Μαλέσης: Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας της στρατιωτικής σχολής Ευελπίδων.
Δημήτριος Τσιάμαλος: Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου-Φιλόλογος
Νικόλαος Μήτσης (Ιστορικός Συγγραφέας ερευνητής)
Σταματίνα Καραούλη (Φιλόλογος-Νομικός / Πρόεδρος Εν Αθήναις Βονιτσάνων)
Σπυριδούλα Ζερβούλη (εικαστικός-ζωγράφος)
-Μήνυμα με βίντεο θα στείλει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ο Β και θα παραβρεθεί εκπρόσωπος του.
-Στο συνέδριο θα μιλήσουν απόγονοι ισχυρών αρματολών της περιοχής.
@ αναμένονται 1-2 ακόμη καθηγητές ομιλητές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21-22 Αυγούστου 2021
ΤΟΠΟΣ: Κάστρο Βόνιτσας Δήμου Ακτίου Βόνιτσας 18.30 – 22.30 μμ
17η ΕΚΔΗΛΩΣΗ – 7 Σεπτεμβρίου 2021
-Οι Ιερές Μονές Ρόμβου κ Βροχοτινού στον αγώνα για την Εθνική Παλιγγενεσία
Η Ρομπιάτσα είναι η “Μητρόπολη” της Βόνιτσας και του Μοναστηρακίου , είναι το μοναστήρι που συρρέουν πιστοί από το Λεσίνι και τον Αστακό έως την Βόνιτσα, την Πλαγιά, την Κατούνα . Ακόμη και σε παλιότερες εποχές όταν η πρόσβαση ήταν δύσκολη, οι προσκυνητές δρασκέλιζαν τα βουνά για να φτάσουν στην Χάρη της.
Ομιλητής της εκδήλωσης ο Δημοσιογράφος Παναγιώτης Σόμπολος
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 7 Σεπτεμβρίου 2021 – 19.00 μμ
ΤΟΠΟΣ: Μοναστήρι Ρομπιάτσας Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
@Θα ακολουθήσει ξεχωριστό ενημερωτικό δελτίο τύπου για καθεμία εκδήλωση ξεχωριστά.
@ Οι εκδηλώσεις ενδέχεται να αλλάξουν ημερομηνία ή και να ακυρωθούν ,ανάλογα την πορεία της πανδημίας και των μέτρων που θα ισχύουν την κάθε χρονική στιγμή.
@Σε όλες τις εκδηλώσεις θα τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα που θα ισχύουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για την προστασία της πανδημίας του κορωνοϊού covid sars 19
@ Σε ορισμένες εκδηλώσεις και στο 1ο Επιστημονικό Συνέδριο Ιστορίας θα προστεθούν ονόματα ομιλητών που έχουν προσκληθεί και αναμένουμε την αποδοχή της πρόσκλησης