Ειδήσεις
Δήμος Ναυπακτίας: Λύσεις σε χρόνια πολεοδομικά προβλήματα
Με συντονισμένες ενέργειες της αιρετής διοίκησης αλλά και της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, μια σειρά από εκκρεμή πολεοδομικά θέματα και χρονίζοντα προβλήματα οδεύουν προς την λύση τους.
Η Ναύπακτος κυρίως, αλλά και η Ναυπακτία ξέρουν πολύ καλά ότι τα άλυτα πολεοδομικά προβλήματα, έχουν συσσωρεύσει αδικίες, στρεβλώσεις και δημιουργούν εμπόδια στην ανάπτυξη της περιοχής. Η σημερινή διοίκηση του δήμου είναι αποφασισμένη δουλεύοντας να δώσει λύσεις.
Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα της δουλειάς που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, είναι ορατά.
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι:
Α) Λύνεται οριστικά το θέμα της Παλαιοπαναγιάς.
Με έγγραφά τους, η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Τράπεζας Γης καθώς και η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων, ξεκαθαρίζουν επιτέλους το πολεοδομικό καθεστώς της Παλαιοπαναγιάς, δικαιώνοντας σε μεγάλο βαθμό την τακτική των Υπηρεσιών του δήμου. Οι απαντήσεις τους προκλήθηκαν από έγγραφη παρέμβαση του δήμου η οποία συνοδευόταν από πλήρη στοιχειοθέτηση των απόψεών του. Σύμφωνα λοιπόν με τα έγγραφα των αρμόδιων Διευθύνσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οικισμός της Παλαιοπαναγιάς είναι αναγνωρισμένος ως οικισμός προ του 1923, μη οριοθετημένος. Σε αυτόν μπορούν να εκδίδονται άδειες με την διαδικασία της αυτοψίας (όπως προβλέπουν οι εγκύκλιοι 117 και 124 του 1982), εφ’ όσον τηρούνται και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις.
Εκτός από αυτή την εξέλιξη, τα δύο έγγραφα που προαναφέρθηκαν, επισημαίνουν με τον πιο καθαρό τρόπο, ότι η περιοχή «χρήζει άμεσα πολεοδόμησης, προκειμένου να προβλεφθούν και να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, για την βιώσιμη ανάπτυξή του». Δεν είναι μακριά ο καιρός που η Παλαιοπαναγιά χαρακτηριζόταν «γη υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας» και κάθε σκέψη για πολεοδόμησή της ήταν απαγορευμένη. Για πρώτη φορά λοιπόν, δίνεται εντολή στον δήμο Ναυπακτίας να προχωρήσει σε ουσιαστικό πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του μέλλοντος. Η πολεοδόμηση της περιοχής μπορεί να ξεκινήσει αφού επικυρωθούν οι προτάσεις για την Παλαιοπαναγιά του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που εκπονείται σήμερα.
Β) Προχωράει επιτέλους το Γ.Π.Σ.
Είναι προφανής η αναγκαιότητα και η χρησιμότητα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Φαίνεται καθαρά και στην προηγούμενη περίπτωση της Παλαιοπαναγιάς. Για αυτό ο δήμος εξασφάλισε έγκαιρα τα απαραίτητα χρήματα, από δικούς του πόρους, για την οοκλήρωση του Γ.Π.Σ. Ήδη έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση, σήμερα που μιλάμε προχωρά η επικαιροποίηση της Α΄ φάσης και οι απαραίτητες Γεωλογικές και Περιβαλλοντικές μελέτες για την Β΄φάση. Μετά από χρόνια καθυστερήσεων, επανεκκινήσαμε το Γ.Π.Σ. και με την ολοκλήρωσή του θα συμβάλλουμε στο να ξεκαθαρίσει και να οργανωθεί το χωροταξικό πεδίο της περιοχής.
Γ) Προς τελική λύση η οριοθέτηση των ρεμμάτων.
Στην αρχή της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής, ανατέθηκε η απαραίτητη μελέτη, η οποία προχώρησε, στην πορεία έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις και η Υδραυλική και Περιβαλλοντική μελέτη εγκρίθηκαν από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Αιτ/νίας (στις 7/6/2017) και την Δι.Πε.Χω.Σ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (στις 10/10/2017). Απομένει ένας τελευταίος κύκλος γνωμοδοτήσεων για να τελειώσει η επικαιροποίηση των οριογραμμών των ρεμάτων. Με την λήξη της διαδικασίας, θα μπορεί επιτέλους να δοθούν άμεσες λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα όπως η Ανατολική και Δυτική επέκταση του Σχεδίου Πόλης, η τροποποίησή του στα Λεπτοκαρύτικα κλπ.
Ακόμη ένα χρόνιο πολεοδομικό ζητούμενο, βλέπουμε να οδηγείται προς την λύση του.
Δ) Νόμιμες και οι οικοδομικές άδειες σε Γαλατά και Περιθώρι που εκδόθηκαν παράτυπα από την Υ.ΔΟΜ Μεσολογγίου.
Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» την 1/1/2011, ο δήμος Ναυπακτίας, δυστυχώς, δεν ανέλαβε (αν και όφειλε να το κάνει) να εκδίδει οικοδομικές άδειες στον Γαλατά και το Περιθώρι. Αντίθετα αυτές εκδίδονταν από την αναρμόδια Υ.ΔΟΜ Μεσολογγίου. Ως αποτέλεσμα αυτού του λάθους στις 8/9/2016, με έγγραφο της Δι.Πε.Χω.Σ. της Δ. Ελλάδας, διαπιστώνεται ότι δεκάδες οικοδομικές άδειες είναι «στον αέρα». Με άλλα λόγια θα έπρεπε να κηρυχθούν αυθαίρετα δεκάδες κτίσματα που οι ιδιοκτήτες τους τα θεωρούσαν καθ’όλα νόμιμα. Ο δήμος Ναυπακτίας και η αρμόδια Διεύθυνση Τ.Υ. παρενέβησαν για το τεράστιο αυτό πρόβλημα. Σε άριστη συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Υπουργείο Εσωτερικών δόθηκε λύση. Με έγγραφο του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (στις 4/9/2017) οι εκδοθείσες άδειες από την Υ.ΔΟΜ Μεσολογγίου στο Περιθώρι και στον Γαλατά για το διάστημα μετά την 1/1/2011 κρίνονται ισχυρές και νόμιμες.
Άλλη μια πολεοδομική τραγωδία, που αφορούσε σε πολλές δεκάδες οικογένειες, αποφεύχθηκε.Σε διαφορετική περίπτωση αθώοι πολίτες θα πλήρωναν ακριβά, λάθη της προηγούμενης διοίκησης του δήμου.
Ε) Λύνεται το πρόβλημα 100 οικογενειών, με το Νόμο που μόλις χθες ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής για τον «΄Ελεγχο και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις».
Εδώ και αρκετό καιρό ο δήμος Ναυπακτίας είχε παρουσιάσει τις θέσεις του στους αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τελικά ένα άρθρο του συγκεκριμένου νόμου γιατρεύει παλιές πολεοδομικές αμαρτίες της διοίκησης που κουβαλούσαν στις πλάτες τους, αθώοι πολίτες, στην Ναύπακτο και όχι μόνο σε αυτή. Προβλέπεται λοιπόν ότι:
«…υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος κτίσματα των οποίων οι οικοδομικές άδειες ακυρώθηκαν με αμετάκλητη απόφαση του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου, χωρίς να έχουν υποβληθεί για την έκδοσή τους ψευδή ή αναληθή στοιχεία αν η οικοδομική άδεια είχε νόμιμο έρεισμα σε κανονιστικές διατάξεις οι οποίες κρίθηκαν αντίθετες σε υπέρτερης ισχύος κανόνα δικαίου, … στις περιπτώσεις αυτές, καταβάλλεται για κάθε ιδιοκτησία το παράβολο …. και δεν επιβάλλεται οποιοδήποτε πρόστιμο.»
Η διάταξη αυτή αφορά σε περίπου εκατό διαμερίσματα και οικογένειες της πόλης μας, και λύνει μια πολεοδομική αδικία για την οποία ο δήμος έχει φθάσει μέχρι και το Σ.τ.Ε. για να υποστηρίξει το δίκαιο των συμπολιτών μας. Οι συμπολίτες μας αυτοί έπρεπε να πληρώσουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ πρόστιμα, για τις κατοικίες τους, ενώ οι άδειες είχαν εκδοθεί νομίμως και ανακλήθηκαν μετά από χρόνια, με δικαστικές αποφάσεις, που άλλαζαν εκ των υστέρων το πολεοδομικό καθεστώς.
Στ) Προς λύση για το οικιστικό με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον επανακαθορισμό όρων και περιορισμών δόμησης και καθορισμό χρήσεων γης στο παραδοσιακό τμήμα της πόλης της Ναυπάκτου.
Στο σχέδιο αυτό έρχεται να λύσει ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων που δημιούργησε το λεγόμενο «Οικιστικό» ζήτημα της Ναυπάκτου. Στο χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο έως και τον Ιούλιο του 2017 υπογράφθηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες των αρμόδιων Υπουργείων και στις 22/8/2017 υπεγράφη από την τελευταία αρμόδια υπουργό κ. Κονιόρδου. Από τις 28/8/2017 βρίσκεται στο αρμόδιο τμήμα του Σ.τ.Ε. και αναμένεται σύντομα η σχετική γνωμοδότησή του. Το θετικό για την πόλη μας είναι το ότι στο σχέδιο του Π.Δ. περιλαμβάνονται όλες σχεδόν οι παρατηρήσεις του δήμου Ναυπακτίας και είναι αλλαγμένο σε σχέση με αυτό που παρουσιάστηκε στον δήμο το 2012. Οι αλλαγές αφορούν στις αρτιότητες των οικοπέδων, στις χρήσεις γης κ.α. και είναι σε θετική κατεύθυνση για την πόλη. Εάν και η γνωμοδότηση του Σ.τ.Ε .είναι θετική, δρομολογούνται θετικές εξελίξεις για την πόλη. Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για την τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης στο Κάστρο κλπ. Να επισημάνουμε εδώ ότι δεν πρόκειται για την οριστική λύση αφού πρέπει να επαναπροσδιοριστούν τα όρια του παραδοσιακού οικισμού αλλά για μια σημαντική αλλαγή προς το καλύτερο, σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα, από την στιγμή που στο σχέδιο του Π.δ. έγιναν δεκτές οι παρατηρήσεις και οι διορθώσεις του δήμου Ναυπακτίας.