Αθλητισμός
Δομάζος, Κούδας, Μαύρος και Σαργκάνης μιλάνε για τη μεταγραφή Νεϊμάρ
Τέσσερις θρύλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου μιλάνε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την κορυφαία μεταγραφή στην ιστορία του αθλήματος. Τη μετακίνηση του Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα στην Παρί Σ.Ζ με 222 εκατ. ευρώ!
Ο «Στρατηγός», Μίμης Δομάζος, ο «Μεγαλέξανδρος», Γιώργος Κούδας, ο «θεός», Θωμάς Μαύρος και το «Φάντομ», Νίκος Σαργκάνης, αναφέρθηκαν στη μεταγραφή που έρχεται να αλλάξει τις ισορροπίες σε όλο τον κόσμο, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής, την αρχή μιας άλλης, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι μετά, τίποτα δεν θα είναι όπως πριν, σύμφωνα με κορυφαία ευρωπαϊκά ΜΜΕ, που δεν δίστασαν να την χαρακτηρίσουν ως «μία πράξη πραγματικής βίας».
Τέσσερις κορυφαίες προσωπικότητες καταγεγραμμένες στις πιο ξεχωριστές σελίδες του ελληνικού ποδοσφαίρου, με φήμη που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, έχουν λόγο να τοποθετηθούν. Σχολιάζουν, αποκαλύπτουν σκέψεις και αντιδράσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, συμφωνούν και διαφωνούν, οριοθετώντας την απόσταση που μας χωρίζει στο άκουσμα της μεταγραφής που δημιουργεί νέα δεδομένα στο ποδόσφαιρο.
Ξεπερνώντας, σύμφωνα με ευρωπαίους αναλυτές κάθε περιουσιακό και ηθικό όριο, παρακάμπτοντας το περίφημο Financial Fair Play, ακινητοποιώντας την Uefa και επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά , όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ιταλική εφημερίδα La Stampa, πως στο τέλος κερδίζει πάντα αυτός που έχει τα περισσότερα χρήματα για να δαπανήσει πληρώνοντας για τα πάντα και τους πάντες. «Πρόκειται για την ημέρα που η μεταγραφική αγορά χάνει και το τελευταίο (μικρό) στρώμα της αθωότητας που είχε απομείνει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Αυτή την κορυφαία στιγμή, σχολιάζουν, καταθέτοντας την άποψή τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι, Μίμης Δομάζος, Γιώργος Κούδας, Θωμάς Μαύρος και Νίκος Σαργκάνης. Συμμετέχοντας σε μία συζήτηση που ξεκίνησε σε κάθε ποδοσφαιρική γωνιά του πλανήτη, όταν το σίριαλ της μεταγραφής, εμφανίστηκε ως φήμη και θα συνεχιστεί ίσως μέχρι να?κάνει χώρο για την επόμενη. Κουβέντα που γίνονταν, γίνεται και θα εξακολουθήσει να γίνεται. Σίγουρα Όχι χωρίς λόγο.
ΜΙΜΗΣ ΔΟΜΑΖΟΣ: «Χαίρομαι που παίρνει αυτά τα χρήματα, γεννήθηκε για να παίζει μπάλα»
«Αφού υπάρχουν κάποιοι που τα δίνουν αυτά τα χρήματα νομίζω τα αξίζει για να τα πάρει. Δύο τρεις ομάδες, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπάγερν, η Μάντσεστερ Σίτι, μπορούν να παίζουν με αυτά τα ποσά. Εκεί που έφτασε το ποδόσφαιρο είναι επιχείρηση. Αυτές οι ομάδες που τα δίνουν τα βγάζουν από διαφημίσεις, από φανέλες, από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, από την εμπορική χρήση.
Υπάρχει ανταγωνισμός και είναι μεγάλος, αλλά τα χρήματα αυτά θεωρώ ότι οι παίκτες αυτοί τα φέρνουν πίσω. Η ομάδα θα δαπανήσει αλλά και θα πάρει. Χαίρομαι ότι οι άνθρωποι αυτοί παίρνουν αυτά τα χρήματα γιατί έχουν έρθει από τον Θεό. Οταν βγήκαν ο Νεϊμάρ, Μέσι, Ρονάλντο από την κοιλιά της μάνας του, βγήκαν για να παίξουν μπάλα. Εμείς παρακολουθούμε απλά από απόσταση», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μίμης Δομάζος, που σύμφωνα με τον Τότη Φυλακούρη, κατά την πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου του «Στρατηγού», «ο Δομάζος θα στοίχιζε δύο μνημόνια σήμερα».
Σχεδόν σε όλες τις προηγούμενες μεταγραφές που έγιναν παγκόσμια ρεκόρ, είχαμε παίκτες που μετακινήθηκαν σε μεγαλύτερους ή πιο επιτυχημένους συλλόγους, αλλά στην περίπτωση αυτή, ο Νεϊμάρ πήγε σε μια ομάδα με πολύ λιγότερη ιστορία και παρουσία στην ελίτ του ποδοσφαίρου. Η Μπαρτσελόνα, 24 φορές πρωταθλήτρια Ισπανίας, ιδρύθηκε πριν από 117 χρόνια και είναι πέντε φορές πρωταθλητές της Ευρώπης. Η Παρί Σ.Ζ, που δημιουργήθηκε το 1970, δεν έφτασε ποτέ στον τελικό του Champions League. Ωστόσο, η Παρί Σ.Ζ, η οποία ανήκει στην Qatari Sports Investments, που έχει δηλώσει δημοσίως ότι έχει στόχο να κατακτήσει την Ευρώπη, από την πρώτη κιόλας ημέρα που αγόρασε τον σύλλογο το 2012. Οι μεγάλες επενδύσεις του συλλόγου ανταμείφθηκαν στην εγχώρια αγορά με τέσσερις τίτλους στην Γαλλία. Στην Ευρώπη, ωστόσο, η επιτυχία ήταν μακριά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΔΑΣ: «Τα πράγματα έχουν ξεφύγει, είναι πρόκληση για τον υπόλοιπο κόσμο»
«Αυτά είναι εξωπραγματικά που συμβαίνουν. Ο Νεϊμάρ είναι μεγάλος παίκτης αλλά η ρήτρα που σίγουρα σωστά έβαλε η Μπαρτσελόνα, δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορέσει κάποιος να την πληρώσει. Είναι παιχνίδια οικονομικά, πρόκειται σίγουρα για οικονομικό ντόπινγκ. Ο ανταγωνισμός γίνεται αθέμιτος. Μιλάμε για 222 εκατ. που θα γίνουν 500 με 600 εκατ. ευρώ, στο σύνολο της μεταγραφής, όπως διαβάζω.
Είναι σίγουρα πρόκληση για τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν υπάρχει αθλητής στον κόσμο που να αξίζει αυτά τα χρήματα. Εδώ δεν μιλάμε ότι αγόρασαν κάποιο οικόπεδο, μία επιχείρηση ή κάτι άλλο, αλλά έναν παίκτη. Με τέτοια ποσά και τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαμε, λέοντας καθ? υπερβολή, να ξοφλήσουμε το χρέος μας. Εμείς στα δικά μου χρόνια, τότε που έπαιζα ποδόσφαιρο, ούτε στα καλύτερα μας όνειρα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα δίνονταν κάποτε αυτά τα ποσά. Κι όμως το ζούμε. Τα πράγματα έχουν ξεφύγει», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Κούδας, που το 1996 ο Γουλανδρής του είχε προτείνει για να φορέσει την φανέλα του Ολυμπιακού μισθό 8.000 δραχμών. Στα 19 του χρόνια.
Δύο αιώνες έχουν αλλάξει από τότε που ο Γουίλι Γκροβς άνοιξε λογαριασμούς με την παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία. Το 1893 ο Σκωτσέζος, πηγαίνοντας από την Γουέστ Μπρομ στην Αστον Βίλα, έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου, που η μετακίνησή του έφτασε τις 100 λίρες ή διαφορετικά ξεπέρασε τα 111,19 σημερινά ευρώ (!), ενώ πριν 44 χρόνια, το 1973 ο Γιόχαν Κρόιφ με το πέρασμά από τον Αγιαξ στην Μπαρτσελόνα, έγινε ο πρώτος που «έσπασε» το φράγμα του ενός εκατομμυρίου ευρώ, με 922.00 λίρες ή 1,025 εκατ. σημερινά ευρώ. Σε αυτό το διάστημα έγιναν και άλλαξαν πολλά, μέχρι η μετακίνηση Νεϊμάρ να εκτοξεύσει το παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφής στα 222 εκ. ευρώ ή 263 εκ. δολάρια ή 200 εκ. λίρες.
ΘΩΜΑΣ ΜΑΥΡΟΣ: «Είναι πρόκληση, το ποσό είναι πάνω από την λογική»
«Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό. Ο Νεϊμάρ είναι μεγάλος παίκτης αλλά είναι τεράστιο και το νούμερο. Είναι υπερβολικό, αλλά το νούμερο εξωπραγματικό. Δεν φανταζόμουν ποτέ ούτε στην σκέψη μου ότι θα δοθούν τόσα χρήματα για έναν ποδοσφαιριστή. Είναι πρόκληση. Βέβαια προσφέρει θέαμα στον κόσμο, όμως το ποσό είναι πάνω από την λογική για τα χρήματα που έπρεπε να δοθούν. Εμείς φυσικά εδώ στην Ελλάδα, είμαστε σε απόσταση. Δεν μπορούμε να συγκριθούμε με ομάδες και χώρες, απλά παρακολουθούμε αυτό που γίνεται. Εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε με σκληρή δουλειά να φτιάξουμε ποδόσφαιρο δυνατό, σιγά σιγά, μετά από χρόνια να κάνουμε κάτι», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θωμάς Μαύρος που το 1975, όταν πήγε στην ΑΕΚ πήρε από τη μεταγραφή του, 5.000.000 δραχμές.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα της οικονομίας του ποδοσφαίρου, Ρόμπ Γουίλσον. του Πανεπιστημίου Sheffield Hallam «για την Παρί Σ.Ζ η μεταγραφή δεν έχει κανένα επιχειρηματικό νόημα».
«Ανεξάρτητα από το πόσες διαφορετικές γωνίες εξετάζουμε αυτό δεν βλέπω πώς ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος μπορεί να κάνει οποιαδήποτε αύξηση στα έσοδα που θα είναι επαρκής για να καλύψει το τέλος μίας τέτοιας μεταγραφής. Η αθλητική απόδοση είναι διαφορετική, αλλά δεν βλέπω πώς μπορεί η ομάδα να αποκομίσει μία αξιοπρεπή απόδοση της επένδυσης», πρόσθεσε. Σίγουρα το γεγονός ότι το Κατάρ εμπλέκεται σήμερα σε διπλωματική και οικονομική διαμάχη με τέσσερα αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, εγείρει το ερώτημα εάν υπάρχει πολιτική πτυχή της συμφωνίας, σύμφωνα με τον καθηγητή, Σάιμον Τσάντγουικ, του Πανεπιστημίου Salford. Ο Τσάντγουικ, ο οποίος ακολούθησε προσεκτικά την προσέγγιση του Qatar στον τομέα του αθλητισμού, πιστεύει ότι έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη συμφωνία το κράτος του Κόλπου, το οποίο κατηγορήθηκε από τους αντιπάλους του για την υποστήριξη των Ισλαμιστών.
«Η κίνηση της Παρί Σ.Ζ. για τον Νεϊμάρ, αν και είναι σίγουρα ωφέλιμη για τον γαλλικό σύλλογο, μπορεί να υποκινήθηκε από πολιτικά αίτια. Σε μια εποχή που στην Σαουδική Αραβία θέλουν ο κόσμος να μιλάει αρνητικά για το Κατάρ, η Ντόχα έχει γίνει το επίκεντρο της μεγαλύτερης αθλητικής ιστορίας του έτους», τόνισε.
ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΓΚΑΝΗΣ: «Υπάρχουν παίκτες που δεν έχουν τιμή, αλλά χάνεται το νόημα»
«Αρχικά πρέπει να πούμε ότι κάποιοι παίκτες δεν έχουν τιμή. Αν σκεφτούμε ότι ο Μέσι και ο Νεϊμάρ έπαιζαν στην ίδια ομάδα, νομίζω ότι γίνεται αντιληπτό, πως ποτέ δεν θα γινόταν πρώτος ο Νεϊμάρ. Γι αυτό έγινε η μεταγραφή. Για να μπορεί να ξεχωρίσει σε μία άλλη ομάδα και να μην είναι… σκιά του Μέσι. Αυτό το σκοπό είχε η μεταγραφή. Τα νούμερα εμένα δεν μου λένε τίποτα. Μεταφέρονται από λογαριασμό σε λογαριασμό. Δεν υπάρχουν νούμερα. Η αξία είναι αυτή που μετράει.
Επειδή δεν υπάρχουν πολλοί τέτοιοι παίκτες, γι αυτό οι μετακινήσεις τους γίνονται με μυθικά ποσά. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει ποδοσφαιρική αξία 222 εκ. ευρώ. Χάνεται το νόημα. Ο παίκτης είναι η αξία. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν αυτή την στιγμή αριθμοί αυτού του ύψους που μπορούν να ανταποκριθούν σε παίκτες, αλλά και γενικότερα σε αθλητές. Εμείς στην Ελλάδα παρακολουθούμε απλά. Όμως έχω την αίσθηση ότι όσο και να μεγαλώνουν τα νούμερα συγκριτικά με την Ελλάδα, η ψαλίδα έχει κλείσει αγωνιστικά. Αυτό οφείλεται στα παιδιά που παίζουν εξωτερικό. Όχι φυσικά εξαιτίας του εθνικούς μας πρωταθλήματος. Το εθνικό μας πρωτάθλημα δυστυχώς έχει υποβαθμιστεί πολύ», υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Σαργκάνης, που η δική του μετακίνηση το 1985, από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό στοίχισε 20.000.000 δραχμές.
Πολλοί θα ισχυριστούν ότι η μετακίνηση του Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα στην Παρί Σ.Ζ, δεν είναι τίποτα άλλο, από μια φυσιολογική συνέπεια του ποδοσφαίρου-επιχείρηση. Όμως δεν είναι έτσι, τουλάχιστον δεν είναι ακριβώς έτσι. Σίγουρα πρόκειται για την πιο σημαντική κίνηση στην ιστορία του ποδοσφαίρου, και αυτό είναι σίγουρο, αλλά και την πιο εξωφρενική. Οι Ιταλοί χαρακτήρισαν «οικονομική κατάρα» τα περισσότερο από 600 εκ. ευρώ που θα χρειαστούν για το σύνολο της μεταγραφής. Μία λογική που υπαγορεύει, πως όποιος έχει πολλά χρήματα μπορεί να κάνει ότι θέλει και βρίσκεται πέρα από εκείνη του ποδοσφαίρου. Είναι επίσης προφανής η προσπάθεια του Κατάρ να επανατοποθετήσουν την εικόνα της χώρας, που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά και προσπεράσει στη διεθνή πολιτική πολλά προβλήματα που ξεπερνούν κατά πολύ το ποδόσφαιρο . Με λίγα λόγια, χρησιμοποιείται το ποδόσφαιρο. Μπορεί ή πρέπει να αντιδράσει; Μέχρι τώρα δεν φαίνεται πρόθεση για κάποια έρευνα.
Οι κανόνες δεν έχουν παραβιαστεί, επειδή οι κανόνες δεν υπάρχουν και όπου μπορούν να παρακαμφθούν εύκολα. Η ψαλίδα ανάμεσα στην ελίτ και το υπόλοιπο ποδόσφαιρο, αυξήθηκε, αλλά κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία φούσκα του ποδοσφαίρου-επιχείρησης, που αργά ή γρήγορα θα εκραγεί, διότι στο τέλος , οι σεΐχηδες και οι φίλοι τους, θα συνειδητοποιήσουν ότι για την νίκη δεν είναι αρκετές οι μεγάλες δαπάνες, ούτε μόνος του ο Νεϊμάρ, αλλά σοβαρό ποδόσφαιρο, με σχεδιασμό και σοφές επενδύσεις.
Βέβαια η Παρί Σ.Ζ δεν είναι εκείνη που άνοιξε τον δρόμο. Είναι αλήθεια, ότι ήταν επίσης μια υπερβολή 101 εκατομμύρια για τον Μπέιλ, αλλά και 120 για τον Πογκμπά. Ετσι κι αλλιώς ο Νεϊμάρ από μόνος της δεν θα αλλάξει τις τύχες μιας ομάδας που δεν ήταν ποτέ ομάδα, αλλά ένα σύνολο από σπουδαίους παίκτες. Σίγουρα η περίπτωση του διάσημου Βραζιλιάνου θα διαταράξει την ισορροπία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η Μπαρτσελόνα θα προσπαθήσει να αντιδράσει για να διατηρήσει το υψηλό τεχνικό επίπεδο, αλλά και να ηρεμήσει τους οπαδούς που το βράδι της Παρασκευής έκαψαν φανέλες του Νεϊμάρ.
Έτσι κι αλλιώς η συζήτηση μόλις άρχισε.