Αυτοδιοίκηση
Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης
Τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 παρουσίασε με μελανά μάλλον χρώματα το μέλος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γιάννης Μουράτογλου που είναι και υπεύθυνος του τομέα.
Ο κ. Μουράτογλου σημείωσε ότι ναι μεν στον Προϋπολογισμό οι εκτιμήσεις για τους ΚΑΠ για το 2019 ανέρχονται στο 1,811 δις και οι προβλέψεις για το 2020 είναι 2,037 δις. που σημαίνει αύξηση 226 εκατομμύρια, όμως η αύξηση αυτή είναι πλασματική καθώς προκύπτει από την μεταφορά ορισμένων ποσών που ήταν εγγεγραμμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το ’19 όπως το πρόγραμμα της Εναρμόνισης για τους Παιδικούς Σταθμούς, αλλά το 2020 εντάχθηκαν στους ΚΑΠ.
Δεύτερη επισήμανση του κ. Μουράτογλου ήταν ότι συνεχίζουν να παρακρατούνται πόροι από την Αυτοδιοίκηση καθώς από το 2010 και εφεξής γίνεται μια αυθαίρετη εφαρμογή του νόμου 3852/10. Η εκτίμηση για τα παρακρατηθέντα μέχρι σήμερα ανέρχονται στα 4,1 δις και προέρχονται βασικά από την αύξηση του φόρου Φυσικών και Νομικών προσώπων κατά 2,5 δις και 1,5 δις από τον ΦΠΑ που δεν αποδίδεται.
Τρίτη επισήμανση του κ. Μουράτογλου ήταν ότι δεν ενσωματώνονται οι αυξήσεις που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για το ΠΔΕ στην Αυτοδιοίκηση για το 2020 και ότι οι ΚΑΠ θα ανέρχονταν στα 2,7 δις και παρουσιάζοντας μια διαφορά μείωσης κατά 100 εκ.
Τέταρτη επισήμανση του κ. Μουράτογλου ότι συνεχίζει ο προϋπολογισμός να προβλέπει πλεονάσματα για τους δήμους ύψους 200 περίπου εκ ευρώ παρά την λήξη του μεσοπρόθεσμου.
Πέμπτη επισήμανση και πολύ σημαντική είναι ότι παρά του ότι το γενικό σύνολο του ΠΔΕ παραμένει σταθερό στα 6 δις και το 2020 όπως το 2019 (το 2013 ήταν στα 8,5 στην κορύφωση της κρίσης όπως χαρακτηριστικά σημείωσε) όμως το μείγμα αλλάζει και από 1,5 δις το εθνικό σκέλος κατεβαίνει στα 750 εκατομμύρια. Η διαφορά καλύπτεται από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα όμως ο κ. Μουράτογλου επεσήμανε ότι αυτή η σύνθεση ελοχεύει σοβαρό κίνδυνο με την εκπνοή της προγραμματικής περιόδου και όταν τα συγχρηματοδοτούμενα θα εκλείψουν.
Υπογράμμισε επίσης ότι η αύξησης στον ενοποιημένο προϋπολογισμό των Ο.Τ.Α. οφείλεται σε ανταποδοτικά έσοδα από 1,092 στο 1,187 εκ ευρώ.
Τέλος σημείωσε ότι ενώ το 2004 στην Αυτοδιοίκηση αποδιδόταν το 22,4% του ΑΕΠ κοντά στον ΜΟ της Ευρωζώνης σήμερα έχουμε πέσει στο 13% που βρίσκεται πολύ κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Έτσι ο κ. Μουράτογλου πρότεινε η ΚΕΔΕ να υιοθετήσει τις παρακάτω θέσεις διεκδίκησης για τα οικονομικά:
Πλήρη εφαρμογή του νόμου 3852/10.
Άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων και πρόβλεψη στο προϋπολογισμό του 2020 κατανομής της πρώτης δόσης των παρακρατηθέντων
Εφαρμογή του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας της Ε.Ε. με ισοσκελισμένους και όχι πλεονασματικούς προϋπολογισμούς ων δήμων.
Γενναία αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με συμμετοχή σ΄αυτό της Τ.Α. ανάλογη με αυτήν των Ευρωπαϊκών κρατών.
Συνέχιση και επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκτέλεση των έργων με ενίσχυση του προγράμματος ΦιλόΔημος με νέα αντικείμενα και με διασφάλιση των ενταγμένων έργων.
Για την επιτυχία του προγράμματος κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή της ΚΕΔΕ στην διαχείριση του προγράμματος και στην Επιτροπή Παρακολούθησης.
myota.gr