Δυτική Ελλάδα
Σε Δυτική Ελλάδα και Κρήτη μεταφέρονται τα νέα μεγάλα έργα υποδομής
Στην Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη δίνεται πλέον έμφαση στα νέα μεγάλα έργα της χώρας.
Η ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων και της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη, μετακινεί τις προτεραιότητες για δημιουργία νέων υποδομών και από την επιλογή των έργων φαίνεται μία προσέγγιση προς τη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη.
Στην Δυτική Ελλάδα έχουμε περίπου 1 δισ.ευρώ για εμβληματικά έργα και βλέπουμε τα σιδηροδρομικά να έχουν την τιμητική τους καθώς περιμένουμε να υλοποιηθούν έργα στα τμήματα Κιάτο-Αίγιο (που πιάνει και περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου), Αίγιο-Ρίοκαι Ρίο-Λιμένας Πάτρας.
Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2022 η πόλη και το λιμάνι της Πάτρας να έχουν συνδεθεί με το σύγχρονο ηλεκτροκινούμενο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.
Το κόστος των παραπάνω έργων είναι περίπου 400-450εκατ.ευρώ, χωρίς να έχει προς το παρόν αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με την χάραξη στο τελευταίο τμήμα. Τα έργα έχουν προγραμματισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Επίσης έχουμε και δύο μεγάλα οδικά έργα. Το πρώτο είναι ο Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος μήκους 75χλμ. το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με 350εκατ.ευρώ και η κατασκευή εκτιμάται ότι μπορεί να ξεκινήσει εντός του 2019.
Το δεύτερο είναι η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Άκτιο-Αμβρακία μήκοςυ 48χλμ που είναι έργο phasing. Εδώ, περιμένουμε την τελική απόφαση για την ολοκλήρωση του έργου πιθανότατα μέχρι το 2021.
Το κόστος των έργων ολοκλήρωσης αγγίζει τα 200εκατ.ευρώ (τα έργα σκούπα μαζί με αυτά που συνεχίζονται).
Ένα άλλο μεγάλο σχέδιο είναι η έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή ενώ αναμένεται και η υπογραφή για τη Μονάδα Απορριμμάτων στην Ηλεία.
Στην Κρήτη κυριαρχούν δύο πολύ μεγάλα projects με το κόστος να ανεβαίνει στα 1,8δισ.ευρώ.
Το πρώτο και μεγαλύτερο είναι η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου ΒΟΑΚ από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο.
Το κόστος μέχρι το Ηράκλειο φτάνει τα 1,1δισ.ευρώ και μια πρόχειρη εκτίμηση για το τμήμα μέχρι τον Άγιο Νικόλαο είναι άλλα επιπλέον 260εκατ.ευρώ.
Η διπλή δημοπρατηση για την κατασκευή με την μέθοδο της παραχώρησης και του ΣΔΙΤ αντίστοιχα αναμένεται προς να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019 και τα έργα εκτιμάται ότι θα μπορούν να ξεκινήσουν το 2020.
Το δεύτερο και πιο ώριμο έργο είναι η κατασκευή με παραχώρηση του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, έργο που είναι πολύ κοντά στις υπογραφές.
Το κόστος είναι περίπου 500εκατ.ευρώ και θα μεταμορφώσει μία μεγάλη περιοχή του Νομού Ηρακλείου δίνοντας νέες δυνατότητες ανάπτυξης στον τουρισμό και τις υπηρεσίες.
Ειδικότερη στην περίπτωση της Κρήτης μιλάμε για τη δημιουργία νέων υποδομών γιατί το νησί, όντως πάσχει έχοντας ξεπερασμένες υποδομές που δεν μπορούν να καλύψουν την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση.
Αντίθετα στην Δυτική Ελλάδα μιλάμε κυρίως για συμπλήρωση υποδομών τόσο σε αυτοκινητόδρομους όσο και σε σιδηρόδρομο.
Σε αυτή την σύγκριση δεν έχουμε προσθέσει το μεγαλεπήβολο πλάνο του Sea2Sea, του σιδηροδρομικού έργου Ελλάδας-Βουλγαρίας που στο Ελληνικό σκέλος αφορά έργα για την Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία γιατί μιλάμε για ένα πιο μακροπρόθεσμο πλάνο το οποίο βρίσκεται σε πολύ αρχικό σχεδιασμό.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com