Connect with us

Άρθρα-Απόψεις

Ε.ΠΑ.Μ. Αγρινίου: «28η Οκτωβρίου 1940 – 28η Οκτωβρίου 2020»

epam

Ε.ΠΑ.Μ. Αγρινίου: «28η Οκτωβρίου 1940 – 28η Οκτωβρίου 2020»

«Η επέτειος του έπους της 28ης Οκτωβρίου, βρίσκει τη χώρα μας και το λαό μας σε μια πρωτοφανή κατάσταση.

Για πρώτη φορά από την καθιέρωση αυτής της εθνικής γιορτής, που συμβολίζει την αντίσταση του στρατευμένου ελληνικού λαού στα βουνά της Αλβανίας, αλλά και την τελική νίκη του επί του άξονα και του φασισμού, δεν θα πραγματοποιηθούν στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις! Για πρώτη φορά δεν μπορεί ο λαός να εκφράσει για την ημέρα αυτή, έστω συμβολικά, τη μόνη ελπίδα που του απέμεινε να στραφεί· την περηφάνια του για τα στρατευμένα παιδιά του και τη μαθητιώσα νεολαία του. Για πρώτη φορά, μαθητές, σπουδαστές, τοπικοί φορείς, λαογραφικά σωματεία ή μουσικές μπάντες που θα θελήσουν να παρελάσουν έστω και συνοικιακά για να τιμήσουν το έπος των παππούδων τους, απειλούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο ετών! Για πρώτη φορά υποχρεώνουν έναν ολόκληρο λαό να αναλογίζεται την επέτειο αυτή μέσα σε μια άφατη μιζέρια, φορώντας του μάσκες-φίμωτρα στο πρόσωπο με απειλές και πρόστιμα και νουθετώντας τον να τηρεί «αποστάσεις ασφαλείας» ο ένας από τον άλλον, προκειμένου να κοιτάζει ο καθένας καχύποπτα τους συμπολίτες του λες και είναι ύπουλοι εχθροί του.

Θέλουν να ελπίζουν ότι ο ελληνικός λαός, υποταγμένος από την πανσπερμία φόβου που διαλαλούν με όλα τα μέσα που διαθέτουν και σε όλους τους τόνους, θα υποταχθεί μέχρι πλήρους αλλοτρίωσης. Τόσο που κι αν ακόμη δεχθεί εισβολή όπως το 1940, να προτιμήσει τον εγκλεισμό του στα σπίτια του και την παράδοσή του στα τετελεσμένα γιατί «προέχει η προστασία από την επιδημία».

Είναι ανιστόρητοι!

Ο λαός αυτός, ακόμη κι όταν βρισκόταν σε κατάσταση πλήρους αποδιοργάνωσης όπως τότε στη δικτατορία Μεταξά, απέδειξε στην κρίσιμη στιγμή ότι δεν κάμφθηκε το φρόνημά του. Ούτε από τις φοβέρες και την αστυνομοκρατία, ούτε από τις επιδημίες και τις λοιμώδεις ασθένειες που έκαναν θραύση και τότε. Δεν πέτυχαν να τον λυγίσουν κι ούτε τον έκλεισαν φοβισμένο στα σπίτια του παρά τους χιλιάδες νεκρούς που είχαμε από τις μολυσματικές νόσους στις παραμονές και κατά τη διάρκεια του έπους του ’40 και της εθνικής αντίστασης. Πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να το πετύχουν τώρα;

Πάνω από 8.000 ήταν οι νεκροί στη χώρα μας από τη φυματίωση μέσα σε μία μόνο χρονιά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 1938, 20 φορές περισσότεροι από τους μέχρι τώρα νεκρούς του Covid-19! 3.500 περίπου ήταν οι νεκροί από μια ιδιαίτερα επικίνδυνη μορφή γρίπης τη χρονιά εκείνη (τριτογενές κύμα της Ισπανικής γρίπης H1N1, τύπου Α), δηλ. πάνω από 8 φορές περισσότεροι από τα σημερινά θύματα του κορωνοϊού. Άλλες 3.500 ήταν οι νεκροί από άλλες λοιμώδεις και παρασιτικές νόσους την ίδια περίοδο και οι αριθμοί αυξάνονταν δραματικά από χρόνο σε χρόνο μέχρι το 1940 που ξέσπασε ο πόλεμος. Με τη μαλάρια να σαρώνει (2.800 νεκροί) και τις πνευμονίες να κάνουν θραύση με 14.000 νεκρούς την ίδια χρονιά!

Έκαναν αυτές οι μολυσματικές εξάρσεις τον λαό να δειλιάσει; Τον έκαναν να κλειστεί στα σπίτια του και να μην ξεχυθεί στους δρόμους με οργή ανάμικτη με ενθουσιασμό όταν ακούστηκαν οι σειρήνες του πολέμου; Να μη στέλνει τα παιδιά του να υπερασπιστούν την πατρίδα από φόβο μην γριπιαστούν ή μην πάθουν φυματίωση; Να φορούν μάσκες οι επιστρατευμένοι πηγαίνοντας να καταταχθούν ή να κρατούν αποστάσεις στα χαρακώματα μην «κολλήσουν» ο ένας από τον άλλον; Όχι, γιατί παρόλο που όλοι γνώριζαν τις επικίνδυνες αυτές ασθένειες, δεν υπήρχε ωστόσο ένας καθοριστικός και καίριος μολυσματικός παράγοντας που έχει έξαρση στην εποχή μας: Τα αργυρώνητα ΜΜΕ και τα ιοβόλα των παρουσιαστών τους να μεταφέρουν τον ιό του τρόμου καθημερινά μέσα στα σπίτια.

Ο λαός δεν λύγισε τότε και δεν θα λυγίσει ούτε τώρα, παρά την φαινομενική του πλήρη αποδιοργάνωση, παρά τις απειλές που εκτοξεύουν ενάντιά του καθημερινά και την τρομολαγνεία που προσπαθούν να τον εθίσουν. Ο λαός σηκώνει το ανάστημα όταν βλέπει να αχνοφέγγει η ελπίδα για την αποτίναξη του νέου ζυγού, ανάλογου του μεταξικού αλλά απείρως πιο επικίνδυνου. Η έλευση πλήθους πολιτών την περασμένη Κυριακή στο Θησείο, παρά τα μέτρα και τις απαγορεύσεις και η ενθουσιώδης συμμετοχή τους στη δημιουργία μιας πατριωτικής και δημοκρατικής Συμμαχίας, το αποδεικνύει. Ένα τριήμερο πριν από την εθνική μας επέτειο, στήθηκαν οι βάσεις από τους ίδιους τους πολίτες για τη συγκρότηση του φορέα που με τα προτάγματα της γενιάς του ΟΧΙ για Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Δικαιοσύνη, αποσκοπεί στην ανατροπή του καθεστώτος υποδούλωσης και υποταγής. Οι αντίστοιχες κατά τόπους συγκεντρώσεις που καλούνται από πολίτες σε όλη την περιφέρεια, ανοίγουν το δρόμο για να λάβει σάρκα και οστά η συγκρότηση της πατριωτικής Συμμαχίας σε όλη τη χώρα.

Οδηγός για την ελπιδοφόρα αυτή προοπτική, το έπος του ’40 που επέφερε την παλλαϊκή ενότητα πέρα και πάνω από κάθε διχαστική αντίληψη, γιγαντώνοντας και πολλαπλασιάζοντας σε βαθμό θηριώδη τη δύναμη του λαού. Κι αν τα προτάγματα εκείνα παρέμειναν ανεκπλήρωτα, ήρθε ο καιρός να τα εκπληρώσει η δική μας γενιά».

Η Πολιτική Γραμματεία του Ε.ΠΑ.Μ.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014