Άρθρα-Απόψεις
Ε.ΠΑ.Μ. Αγρινίου: Το Eurogroup αποφάσισε τη διάσωση της Ε.Ε.
Με πανηγυρισμούς ολοκλήρωσαν αργά χθες το βράδυ τη συνεδρίασή τους οι υπουργοί οικονομικών της Ε.Ε., μετά από μέρες «αγωνίας» και διαπραγματεύσεων.
Με παρόμοιους πανηγυρισμούς και «ανακούφιση» μεταδίδουν τα ΜΜΕ την είδηση, αναφέροντας νούμερα και πακτωλούς χρημάτων που θα διαθέσει -υποτίθεται- η Ε.Ε. για να μας σώσει από τον κορωνοϊό και να στηρίξει τις οικονομίες των χωρών-μελών.
Η αλήθεια όμως που αναδύεται μέσα από τις επίσημες δηλώσεις, είναι τελείως διαφορετική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει -λέει η συμφωνία- 100 δισ. ευρώ «για την προστασία από την ανεργία» μέσω επιδοτήσεων μισθών ή και ανέργων. Μια απλή διαίρεση του ποσού αυτού δια των εκατομμυρίων μισθωτών που πλήττονται αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε. από τα περιοριστικά μέτρα, αποδεικνύει ότι αντιστοιχεί σε μια εφάπαξ καταβολή των 50 ή έστω των 100€ για κάθε μισθωτό! Αν προσθέσουμε και τους επιδοτούμενους ανέργους, η αντιστοιχία πέφτει στα 40 ή 60€ μιας εφάπαξ καταβολής. «Σώθηκαν» λοιπόν οι πληττόμενοι μισθωτοί και οι άνεργοι, και ανάμεσά τους και οι πολίτες της χώρας μας με τα ποσά αυτά! Αν μάλιστα τεθούν κριτήρια σύμφωνα με το δείκτη απασχόλησης, για τη διανομή των 100 δισ. στις χώρες της Ε.Ε., μπορούμε να υποθέσουμε τι ποσοστό θα απομείνει για τη χώρα μας με δείκτη απασχόλησης 45%, τη στιγμή που στις άλλες χώρες είναι μέχρι και 70%!
Συμφώνησαν επίσης στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, «τη στήριξη των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, με δάνεια ύψους 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων». Δηλαδή για άλλη μια φορά, ωθούν τους μικρομεσαίους σε δανεισμό (όσοι απ’ αυτούς θα καλύπτουν τα κριτήρια ή δεν είναι ήδη υπερχρεωμένοι), σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τη θηλειά του χρέους γύρω από το λαιμό τους. Χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη με τι επιτόκια θα καταφέρει να δανειστεί η ΕΤΕ, για να δανείσει με τη σειρά της τις επιχειρήσεις που καταφέρνουν ακόμη να αντέχουν. Με άλλα λόγια, αντί για ενίσχυση της παραγωγής και των μικρών και μεσαίων αυτή την κρίσιμη περίοδο, ενισχύουν για άλλη μια φορά τις χρηματαγορές που επιζητούν τοποθέτηση δανειακών κεφαλαίων για να αυξήσουν την κερδοσκοπία τους, αυξάνοντας περαιτέρω την υπερχρέωση και κατά συνέπεια την πορεία των πτωχεύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Η τρίτη απόφαση του χθεσινού Eurogroup, αφορά την υποτιθέμενη «στήριξη» των κρατών – μελών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, «με πιστωτικές γραμμές που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας και συνολικά θα φθάνουν τα 240 δισ. ευρώ», χωρίς να το κρύβουν ότι οι πιστώσεις αυτές «θα υπόκεινται στη συνήθη εποπτεία των οικονομιών τους από την Ε.Ε.». Αποδεικνύεται συνεπώς ότι δεν πρόκειται για βοήθεια της Ε.Ε. προς τα κράτη-μέλη, αλλά για νέα δάνεια που θα συσσωρευθούν στο ήδη αυξημένο χρέος των χωρών. Για την αποπλήρωση των οποίων, δεν θα επιβληθεί μόνον η άμεση εποπτεία, δεν θα αρκεστούν στις περικοπές και τις εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, αλλά θα υπάρξουν και οι ανάλογες εγγυήσεις προς τον ΕΜΣ με τη δημιουργία μηχανισμών ανάλογων με το Υπερταμείο στη χώρα μας. Αυτή είναι ο περίφημος «συμβιβασμός» για τον οποίο πανηγυρίζουν για τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup!
Θα μπορούσαν να παρθούν μέτρα πραγματικής στήριξης και ενίσχυσης των χωρών-μελών, των πολιτών τους και της παραγωγής αυτήν την κρίσιμη περίοδο, αν απλώς και μόνον οι κυβερνήσεις απαιτούσαν να ισχύσει για τις χώρες τους, αυτό που κάνει ήδη μονομερώς η Γερμανία. Η οποία ανήγγειλε ότι, ουσιαστικά, θα «κόψει χρήμα» για να στηρίξει με πάνω από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ τις δαπάνες για την υγεία, τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τις οικογένειες που έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, έξω και ενάντια σε κάθε κανόνα που ισχύει για τους υπόλοιπους εταίρους της!
Για ποιο λόγο λοιπόν οι «ηγέτες» και οι υπουργοί οικονομικών της Ευρώπης, δεν εφαρμόζουν αλλά ούτε καν θέτουν στο τραπέζι της συζήτησης αυτό που κάνει ήδη η Γερμανία; Διότι αν το κάνουν, ασκώντας εθνική πολιτική σύμφωνα με τις ανάγκες των χωρών τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σύντομα οι λαοί τους θα διαπίστωναν ότι δεν έχουν καμία ανάγκη το μόρφωμα της Ε.Ε. να τους ποδηγετεί και να τους συνθλίβει. Σύντομα θα διαπίστωναν ότι για να ακολουθήσουν εθνικές πολιτικές διάσωσης και ανάκαμψης, τους είναι απολύτως άχρηστο το κονκλάβιο των Βρυξελλών και τα μυστηριώδη και σκιώδη του διευθυντήρια. Αυτό ακριβώς είναι που θέλουν να αποφύγουν τα ανδρείκελα που παριστάνουν τους υπουργούς οικονομικών, γι αυτό και οι τόσες παλινωδίες ώσπου να καταλήξουν στις χθεσινές αποφάσεις, έτσι που να δίνουν την εντύπωση στους αδαείς ότι επήλθε η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Γι αυτό και η τόση επιμονή τους για το «ευρωομόλογο», το οποίο προβάλλουν ως πανάκεια, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στο ήδη τεράστιο χρέος που βαρύνει τις χώρες τους.
Καμία αναφορά στο χρέος δεν έγινε στις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup, το οποίο κινδυνεύει να γίνει ανεξέλεγκτο εάν εφαρμοσθούν. Οι χθεσινές αποφάσεις δεν στηρίζουν τις χώρες και τους λαούς της Ευρώπης, αλλά τις χρηματαγορές. Αυξάνοντας τα κόστη δανεισμού που θα τα φορτωθούν οι λαοί, με εκποιήσεις περιουσιακών τους στοιχείων, με δραματικές περικοπές και πάντα υπό την κηδεμονία της Γερμανίας. Η οποία, μην έχοντας ανάγκη δανεισμού μέσω της έκδοσης χρήματος που ήδη πραγματοποιεί χρησιμοποιώντας την κρατική της τράπεζα (KfW), εγκαθιδρύει την αδιαφιλονίκητη κυριαρχία της σε όλη τη γηραιά ήπειρο. Κανιβαλίζοντας σταθερά τις υπόλοιπες χώρες και ιδίως του νότου και οδηγώντας τες στο βάραθρο της ανέχειας και της εξαθλίωσης, αυτή τη φορά χωρίς να μπουν σε έξοδα, χωρίς Panzer, χωρίς SS και Luftwaffe.
Η μόνη σωτήρια διέξοδος και η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ανάκαμψη, είναι να λάβει κάθε λαός τα μέτρα που ανταποκρίνονται στις δικές του ανάγκες. Ασκώντας εθνική πολιτική και δαπανώντας τα ποσά που απαιτούνται για τη χώρα του, χωρίς ξένες επεμβάσεις, χωρίς ιδιοτελείς «προστάτες» και «διασώστες». Προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι να αποτινάξει από το σβέρκο του τα κυβερνητικά ανδρείκελα που δίνουν γη και ύδωρ στις απαιτήσεις του χρηματιστικού κεφαλαίου και στους απογόνους του Γ΄ Ράιχ.
Το Ε.ΠΑ.Μ. υπόσχεται πως θα σταθεί μπροστάρης σ’ αυτόν το στόχο μέχρι την ημέρα που θα επιτευχθεί.