Άρθρα-Απόψεις
Το Ε.ΠΑ.Μ. στο συλλαλητήριο ενάντια στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ
Το Ε.ΠΑ.Μ. ήταν παρών στο συλλαλητήριο ενάντια στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ που έγινε στις 25 Γενάρη 2020 στην Αθήνα, μετά από κάλεσμα των σωματείων των εργαζομένων της βιομηχανίας.
Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, το Ε.ΠΑ.Μ. ανακοίνωνε και πρόβαλλε τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ενώ μετέδωσε ζωντανά συνέντευξη του προέδρου του Σωματείου του εργοστασίου της Λάρυμνας, κ. Κορέτζελου Ανδρέα, στην εκπομπή “Τα εν Δήμω” του E-roi (ραδιοφωνικού σταθμού του Ε.ΠΑ.Μ.), με τους Γ. Αναλυτή και Σπ. Μπαντέκα.
Τα μέλη του Ε.ΠΑ.Μ. συμμετείχαν ενεργά στην κινητοποίηση, με την παρουσία τους στη συγκέντρωση και στη συνέχεια στην πορεία προς την πλ. Συντάγματος, με μοίρασμα φυλλαδίων στους εργαζόμενους και στον κόσμο και με συζητήσεις με τους πολίτες, ενημερώνοντάς τους ότι στόχος της εσκεμμένης διάλυσης της ΛΑΡΚΟ και η μεθόδευση που ακολουθείται, είναι να ξεπουληθεί μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση για τη χώρα μας και συνεπώς δεν πουλιέται απλώς η ΛΑΡΚΟ αλλά πουλιέται όλη η Ελλάδα, όπως έγραφαν και οι εργαζόμενοι στα πανό τους.
Το συλλαλητήριο, με τόπο συγκέντρωσης την Ομόνοια από εργαζόμενους, σωματεία και φορείς της Στερεάς, της Εύβοιας και της Αττικής, ξεκίνησε με τήρηση ενός λεπτού σιγής για τους τους νεκρούς εργάτες στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ και συνεχίστηκε με πορεία στο Σύνταγμα, πυκνώνοντας συνεχώς της γραμμές της κατά τη διαδρομή από τις προσυγκεντρώσεις πολλών άλλων σωματείων της Αττικής.
Το Ε.ΠΑ.Μ. δήλωσε επισήμως το παρόν με την αναγγελία του Μετώπου από τις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις, ενώ μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε ψήφισμα που αναφέρει μεταξύ των άλλων:
«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ. Ο Ορυκτός Πλούτος είναι περιουσία του λαού μας.
Απαιτούμε κρατική χρηματοδότηση για να διασφαλιστεί η μέχρι σήμερα καθετοποιημένη επεξεργασία των νικελιούχων μεταλλευμάτων. Να διασφαλιστεί η ενιαία λειτουργία μεταλλείων και εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, ο παραγωγικός της χαρακτήρας.
Απαιτούμε χρηματοδότηση και με ευθύνη, σχεδιασμό και έλεγχο από το κράτος, τον εκσυγχρονισμό της ΛΑΡΚΟ, την παραπέρα ανάπτυξή της σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει, κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα όπου θα αναπτυχθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας γύρω του.
Απαιτούμε διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, διασφάλιση όλων των κεκτημένων των εργαζομένων μέσα από την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, κατάργηση του σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών. Απαιτούμε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας στην εργασία».
Παρόλο που η Οργανωτική Επιτροπή των εργαζομένων στη Λάρκο, είχε ενημερώσει όλες τις κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες να έχουν εκπροσώπους τους στη Βουλή προκειμένου να συναντηθεί μαζί τους επιδίδοντας το ψήφισμα, είναι χαρακτηριστικό ότι απουσίαζαν βουλευτές της Ν.Δ., του ΜέΡΑ25 και της «Ελληνικής Λύσης», δίνοντας έτσι και το «στίγμα» της αδιαφορίας τους για το κορυφαίο αυτό ζήτημα.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι βουλευτές της αντιπροσωπείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., απολογήθηκαν στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής της ΛΑΡΚΟ για το βίο και την πολιτεία τους ενόσω ήταν κυβέρνηση, λέγοντας ότι «δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά για τη ΛΑΡΚΟ λόγων μνημονίων»! Αυτό αποδεικνύει ότι η ντροπή και η τσίπα είναι όροι άγνωστοι γι αυτούς, γιατί αν ήταν να τηρήσουν τα μνημόνια, στους όρους των οποίων συγκαταλέγεται η διάλυση των επιχειρήσεων στρατηγικού ενδιαφέροντος όπως η ΛΑΡΚΟ, τότε για ποιο λόγο επέμεναν να αναλάβουν τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας; Για να κοροϊδεύουν επί μια τετραετία το λαό, κάνοντας τα ίδια που θα έκανε η Ν.Δ. με το ΚΙΝ.ΑΛ.;
Η ανακοίνωσης της Π.Γ. του Ε.ΠΑ.Μ. που διανεμήθηκε σε φυλλάδια στο συλλαλητήριο, τονίζει ότι η μεθόδευση διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, που ξεκίνησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και φιλοδοξεί να το ολοκληρώσει η σημερινή, αποτελεί ειδεχθές έγκλημα όχι μόνο κατά των εργαζομένων της επιχείρησης, όχι μόνο κατά των εκατοντάδων άλλων μικρότερων επιχειρήσεων και των περιφερειακών κοινωνιών που εξαρτώνται άμεσα από τη λειτουργία της, αλλά και ολόκληρης της χώρας που κινδυνεύει να στερηθεί τα μοναδικά πλεονεκτήματα για την ελληνική οικονομία που προσφέρει η παραγωγή του σπάνιου μεταλλεύματος (σιδηρονικελίου) που εξορύσσει και επεξεργάζεται.
Η λύση που επιβάλλεται να δοθεί από μια πατριωτική – δημοκρατική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Ε.ΠΑ.Μ., είναι η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης, οι δημόσιες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της έτσι ώστε να αξιοποιηθούν οι τεράστιες δυνατότητές της, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας του προσωπικού της και η επέκτασή τους με νέες προσλήψεις, με πλήρη κάλυψη των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και παράλληλη λήψη όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, για να πάψουν τα θανατηφόρα ατυχήματα που κόστισαν τη ζωή εργαζομένων και βύθισαν στο πένθος οικογένειες (όπως δυστυχώς έγινε και πάλι με θανατηφόρο ατύχημα, λίγες μόλις ώρες πριν από το συλλαλητήριο)!