Πολιτική
EastMed: «Θα προστατευθεί με κάθε τρόπο και μέσο από Ελλάδα και Ισραήλ» – Τι προβλέπει η συμφωνία
Με την υπογραφή της Διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed όλα αλλάζουν γεωπολιτικά αφού επί της ουσίας αποτελεί μια «πολιτική» ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ.
Αυτό όμως που έχει ειδική σημασία είναι η πρόβλεψη πώς το έργο ( δηλαδή η κατασκευή του αγωγού και η μετέπειτα ύπαρξή του και λειτουργία του) «θα προστατευθούν με κάθε μέσο και τρόπο και αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τις χώρες που στρατιωτικά μπορούν να το κάνουν», δηλαδή Ελλάδα και Ισραήλ.
Έτσι και το Ισραήλ δεσμεύεται πλέον ότι θα κάνει ότι είναι αναγκαίο για να προστατευθεί ο αγωγός και αυτό έχει την σημασία του σε ότι αφορά τις τουρκικές αντιδράσεις.
Πρόβλεψη για λήψη μέτρων προστασίας και διασφάλισης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed περιλαμβάνει σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η Διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό που θα υπογραφεί το απόγευμα στο Ζάππειο παρουσία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η πρόβλεψη για την λήψη μέτρων προστασίας του αγωγού από τις συμβαλλόμενες χώρες περιλαμβάνεται στο άρθρο 10 της διακυβερνητικής συμφωνίας η οποία αναφέρεται ακόμη:
Στο ρυθμιστικό – αδειοδοτικό πλαίσιο για την διευκόλυνση του έργου και το κοινό φορολογικό πλαίσιο που θα το διέπει.
Στην προοπτική ένταξης και νέων κρατών σε αυτήν (αυτό είναι σαφές πως αναφέρεται στην Ιταλία και την Αίγυπτο).
Στην προοπτική μεταφοράς πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από υφιστάμενα ή και νέα κοιτάσματα στη διαδρομή που θα ανακαλυφθούν στο μέλλον (εδώ προφανώς αναφέρεται στα κοιτάσματα που θεωρείται βέβαιο πως υπάρχουν νότια της Κρήτης και κοντά στον Κυπαρισσιακό κόλπο.
Σημειώνεται ότι η προκαταρκτική τεχνική μελέτη για τον αγωγό, σύμφωνα με την οποία το έργο είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο, περιλαμβάνει και πρόβλεψη για μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από κοιτάσματα νότια της Κρήτης, εφόσον ανακαλυφθούν.
pronews.gr