Εκδηλώσεις
H Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας στη Δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος συμμετέχει στην επικοινωνιακή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» που υλοποιείται κάθε χρόνο από το 2012 από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων για την εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό.
Καθώς η πανδημία covid19 προκάλεσε τη ματαίωση των φυσικών εκδηλώσεων κατά τα έτη 2020 και 2021, κατά το τρέχον έτος, μετά και τη σταδιακή άρση των περιορισμών της πανδημίας, οι εκδηλώσεις των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών διεξάγονται με φυσική παρουσία και σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας.
Εκπαιδευτικά προγράμματα Βάλτου (26-27 Μαΐου 2022)
Με αφορμή την υλοποίηση της δράσης των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών 2022 η Εφορεία μας διοργανώνει σε συνεργασία με την Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο εκπαιδευτικά προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 με κεντρικό θέμα: «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στην Κοιλάδα και στα Πετρογέφυρα του Αχελώου». Το πρώτο εστιάζει στις θεματικές ενότητες: Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης και Θαυματουργός. Ο μοναχός – ασκητής που έζησε σε μια σπηλιά στην Καλάνα του Βάλτου, Αχελώος ο ασημοκύματος, το βυθισμένο γεφύρι της Τατάρνας ή Μαρδάχας. Απευθύνεται στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Νέου Χαλκιόπουλου Βάλτου και περιλαμβάνει παρουσίαση στον χώρο του σχολείου και επίσκεψη-ξενάγηση στη Γέφυρα της Τατάρνας στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Το δεύτερο επικεντρώνεται στα πέτρινα γεφύρια της Τέμπλας στα Βρουβιανά και στο Αυλάκι Βάλτου. Απευθύνεται στα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων Περδικακίου και Βρουβιανών και περιλαμβάνει παρουσίαση για τον τρόπο κατασκευής των πετρόχτιστων γεφυριών και επίσκεψη στα δύο γεφύρια. Για τις ανάγκες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων έχουν σχεδιαστεί ενημερωτικά φυλλάδια με πλούσιο πληροφοριακό και εποπτικό υλικό από τον αρχαιολόγο Γεώργιο Σταμάτη. Υπεύθυνοι δράσης: Γεώργιος Σταμάτης, Φραγκούλα Γεώρμα, Αρχαιολόγοι, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.
Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Ι. Π. Μεσολογγίου
Την Πέμπτη 26 Μαΐου θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού με τίτλο «Ανα- γνωρίζω φύλλα και καρπούς στο Ξενοκράτειο». Οι μικροί συμμετέχοντες καλούνται μέσω της παρατήρησης να εντοπίσουν εκθέματα, όπως αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα και σφραγίδες, που αναπαριστούν καρπούς και φύλλα, προερχόμενα από τις αιτωλικές και ακαρνανικές πόλεις. Στη συνέχεια, στην αίθουσα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δημιουργικά, με κατασκευές σχετικές με τη φύση και το περιβάλλον. Το πρόγραμμα θα διαρκεί 1 ώρα, ανά 25 μαθητές.
Το Σάββατο 28 Μαΐου, από τις 11:00 έως τις 14:00, θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε οικογένειες, με παιδιά 8-12 ετών, «Μεγάλοι εξερευνούν – μικροί ανακαλύπτουν» και αποτελεί ένα από τα τρέχοντα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ξενοκράτειου Αρχαιολογικού Μουσείου. Η δράση έχει ως στόχο την συνεργασία γονέων και παιδιών, προκειμένου να αποκτήσουν την γνώση που προσφέρουν τα εκθέματα, καθώς και να αλλάξουν αντίληψη απέναντι σε ένα μουσείο, νιώθοντας οικεία μέσα σε αυτό. Μέσω περιήγησης στις αίθουσες του μουσείου και με την καθοδήγηση σχετικού εντύπου, η εμπειρία καθίσταται βιωματική και ψυχαγωγική! Το πρόγραμμα θα διαρκεί 1 ώρα, ανά 3 -4 οικογένειες.
Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής και για τα δύο προγράμματα η τηλεφωνική επικοινωνία στο Ξενοκράτειο, 26310-26068. Υπεύθυνη δράσης: Μιμίκα Γαβρίνα, Μουσειοπαιδαγωγός, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.
Κάστρο Αγία Μαύρας Λευκάδας
Δράση «Κάτι αλλάζει στην Αγία Μαύρα. Ας το ανακαλύψουμε μαζί!».
Την Πέμπτη 26 και Παρασκευή 27 Μαΐου θα υλοποιηθεί ξενάγηση σε σχολεία Α/θμιας Εκπαίδευσης.
Σάββατο 28 Μαΐου: Φωτογραφικές αναζητήσεις με τη φωτογραφική λέσχη ΦΩΤΟΚΥΤΤΑΡΟ.
Κυριακή 29 Μαΐου: Δράση με το Εικαστικό Εργαστήρι Λευκάδας. Το παιδικό τμήμα και το τμήμα ενηλίκων θα ζωγραφίσει στον υπαίθριο χώρο του Κάστρου, με έμπνευση που θα αντληθεί κατά την ξενάγηση στο μνημείο (Δ/ΝΣΗ Εικαστικού Εργαστηρίου: Χαρά Σαΐτη). Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 26450 26576. Υπεύθυνη δράσης: Βίβιαν Στάικου, Αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.
Η Προϊσταμένη της Εφορείας
Δρ Ολυμπία Βικάτου, Αρχαιολόγος