Connect with us

Ειδήσεις

Εγκατάσταση κλωβού επανένταξης και προσαρμογής Όρνιων στον Αράκυνθο

ornia klovos

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων με χαρά ανακοινώνει την κατασκευή και πειραματική εγκατάσταση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα (όρος Αράκυνθος) αποσυναρμολογούμενου κλωβού επανένταξης και προσαρμογής γυπών κοντά σε μια από τις τρεις τελευταίες αποικίες όρνιων της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ήδη 2 μαρκαρισμένα όρνια τοποθετήθηκαν στον κλωβό τα οποία βρέθηκαν και συλλέχθηκαν (με συμπτώματα δηλητηρίασης) πέρυσι, το ένα από την περιοχή των Ακαρνανικών και το άλλο από την Ιόνια Οδό και εστάλησαν για περίθαλψη στην σύλλογο περίθαλψης άγριας ζωής «ANIMA», όπου φιλοξενούνταν μέχρι σήμερα.

Μετά από συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, του Δασαρχείου Μεσολογγίου, της ΑΝΙΜΑ και του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, τα πτηνά μεταφέρθηκαν με επιτυχία πρόσφατα στην περιοχή και εγκαταστάθηκαν στον εν λόγω κλωβό όπου και παρακολουθούνται.

Η εν λόγω εγκατάσταση και λειτουργία του κλωβού ακολούθησε τις νόμιμες διαδικασίες μετά από σύνταξη τηςαπαιτούμενης έκθεσης – εισήγησης από τους κ.κ. Τσιακίρη Ρήγα και Κασβίκη Ιωάννη και με την τελική έγκριση του Δασαρχείου Μεσολογγίου (κ.κ. Φούντας Γεώργιος, Δεληγιάννης Ιωάννης) από όπου ελήφθη η σχετική άδεια. Ο κλωβός κατασκευάστηκε με δαπάνη και εποπτεία του Φορέα Διαχείρισης και τοποθετήθηκε σε πλήρως ελεγχόμενο χώρο όπου και τον επισκέπτονται τακτικά τα στελέχη του Φ.Δ..

Σκοπός της όλης δράσης είναι τα πτηνά, μετά την αποθεραπεία τους, να προσαρμοστούν στις τοπικές συνθήκες καθώς και την «εικόνα» της περιοχής στην οποία θα απελευθερωθούν και να έλθουν σε οπτική επαφή με τα ελεύθερα όρνια από την κοντινή αποικία που αναμένεται να επισκεφθούν την περιοχή του κλωβού, έτσι ώστε να ενσωματωθούν στον τοπικό πληθυσμό και να εξασφαλιστεί έτσι η διαβίωσή τους. Τα δύο πουλιά που φιλοξενούνται τώρα προσωρινά στον κλωβό φέρουν σήμανση και υπάρχει πρόθεση να τους τοποθετηθεί και δορυφορικός πομπός ώστε να μπορεί να ελέγχεται καθημερινά και η κίνησή τους όταν απελευθερωθούν.

Η όλη πρωτοβουλία ανήκει στον κ. Ρήγα Τσιακίρη, Δασολόγο, PhD, MSc Οικολογίας, ενώ τα στελέχη του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου που μερίμνησαν για την ασφαλή μεταφορά των εν λόγω πτηνών στο Εθνικό μας Πάρκο είναι οι κ.κ. Καζάζου Άννα, Ξηρός Κωνσταντίνος και Αποστόλου Κωνσταντίνος. Εκ μέρους του Δασαρχείου Μεσολογγίου παρευρέθηκε στην μεταφορά η κ. Λαχανά Ειρήνη ενώ εκ μέρους του Φορέα Διαχείρισης παρευρέθηκαν οι κ.κ. Κασβίκης Ιωάννης, Χρυσόπουλος Σωτήρης.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014