Slider
Εγκρίθηκε το σχέδιο της Energean για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish και Tanin στο Ισραήλ
Ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη των υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin αποτελεί η έγκριση που έλαβε η Energean Israel, θυγατρική 50-50 της Energean και της Kerogen Capital, από τον Επίτροπο Πετρελαίου του Ισραήλ για το Σχέδιο Ανάπτυξης (Field Development Plan) που είχε υποβάλει η εταιρεία προ δύο μηνών.
Η Energean Israel κατέχει το 100% των δύο κοιτασμάτων που διαθέτουν 2,7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου καθώς και 41 εκατ. βαρέλια ελαφρών ρευστών υδρογονανθράκων, τα οποία συνιστούν συνολικά δυνητικά αποθέματα (2C) 531 εκατ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου. Το σχέδιο ξεκινά με την ανάπτυξη του κοιτάσματος Karish, η οποία θα προχωρήσει με την πραγματοποίηση τριών γεωτρήσεων και με την χρήση Πλωτής Μονάδας Παραγωγής, Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης (Floating Production Storage and Offloading), η οποία θα βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές με δυνατότητα παραγωγής 400 εκατ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου την ημέρα.
Με στόχο την παραγωγή αερίου το 2020, το επόμενο βήμα αποτελεί η λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (Final Investment Decision), η οποία αναμένεται εντός του έτους. Η Energean έχει αναθέσει στη Morgan Stanley τον ρόλο του Συμβούλου Χρηματοδότησης του Σχεδίου (Project Finance Advisor) για την ύψους 1,3-1,5 δισεκ. δολαρίων επένδυση που απαιτείται για την ανάπτυξη του Karish.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean δήλωσε τα εξής:
«Η έγκριση του Σχεδίου Ανάπτυξης των κοιτασμάτων Karish και Tanin από την ισραηλινή κυβέρνηση αποτελεί σημαντικό ορόσημο και επίτευγμα για την εταιρεία και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών. Εντείνουμε την προσπάθειά μας για να λάβουμε την τελική επενδυτική απόφαση έως το τέλος του έτους, έχοντας σημειώσει σημαντική πρόοδο στη σύναψη συμφωνιών για τις απαιτούμενες πωλήσεις φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, έχουμε ήδη υπογράψει τελικά συμβόλαια ή αρχικές συμφωνίες (MOU’s) για ποσότητες που υπερκαλύπτουν τα 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως. Η έγκριση του Σχεδίου Ανάπτυξης είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία μιας πιο ανταγωνιστικής αγοράς φυσικού αερίου, προς όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στο Ισραήλ».