Οικονομία
Τι είναι η «χρυσή» λίστα που φτιάχνει η Εφορία – Το σχέδιο για αυτόματες επιστροφές
Εντείνονται οι έλεγχοι για απάτες στο ΦΠΑ – Η ΑΑΔΕ «κλειδώνει» τα ΑΦΜ «εξαφανισμένων» εμπόρων
Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΑΑΔΕ για την αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ στους συνεπείς φορολογούμενους ενώ εντείνονται οι έλεγχοι για τους ασυνεπείς και για όσους εμπλέκονται σε απάτες στον τομέα του ΦΠΑ. Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει τη δημιουργία μιας «χρυσής» λίστας με τους δικαιούχους επιστροφής φόρου στην οποία θα ενταχθούν επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες. Οι επιχειρήσεις αυτές θα λαμβάνουν κατά προτεραιότητα και αυτόματα το ΦΠΑ που δικαιούνται από το κράτος.
Εφορία: Οι 10 τελευταίες φορο-υποχρεώσεις του 2022
Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει εντείνει τους ελέγχους σε υποθέσεις ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ η Υπηρεσία Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022 ολοκλήρωσε 148 έρευνες για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται 152 νέες έρευνες. Μετά τους ελέγχους η Εφορία προχώρησε στην απενεργοποίηση 128 ΑΦΜ. Πρόκειται για φυσικά και νομικά πρόσωπα που χαρακτηρίζονται, ως «εξαφανισμένοι έμποροι». Την ίδια ώρα, από το «σκάνερ» των φοροελεγκτών περνούν χιλιάδες υποθέσεις. Στο επίκεντρο βρίσκονται «φρέσκες» υποθέσεις της τελευταίας 5ετίας.
Αυτόματες επιστροφές ΦΠΑ
Στο πεδίο των επιστροφών ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες που θα περιλαμβάνονται στη «χρυσή λίστα» θα υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και θα βλέπουν άμεσα το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ που δικαιούνται να πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό τους με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή χωρίς ανθρώπινη επαφή.
Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων, και συγκεκριμένα για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρου.
Τα κριτήρια
Οι επιχειρήσεις για να κερδίζουν μια θέση στη «χρυσή λίστα» προκειμένου να λαμβάνουν πρώτες την επιστροφή φόρου θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:
1. Να έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών να μη διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω του 5%.
2. Να μην έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.
3. Να μη χαρακτηρίζονται ως ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη που αφορά τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τους τελευταίους μήνες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ανεβάσει ταχύτητα στις επιστροφές ΦΠΑ ικανοποιώντας ακόμη και πάνω από το 90% των αιτημάτων επιστροφής φόρου μέσα σε 90 ημέρες. Ωστόσο, εκατοντάδες αιτήματα ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος παραμένουν στα συρτάρια των εφοριών εμφανίζοντας καθυστέρηση άνω των τριών μηνών.