Connect with us

Βουλή

Εισήγηση του Αιτ/να Δημήτρη Κωνσταντόπουλου επί του αθλητικού νομοσχεδίου

konstantopoulos vouleutis ait kinima allagis

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το προς συζήτηση σχέδιο νόμου στο πρώτο μέρος περιλαμβάνει την κύρωση της  σύμβασης Macolin για την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων.
Τίθεται ένα πλαίσιο λειτουργίας και συνεργασίας για την αποτροπή του φαινομένου της χειραγώγησης των αγώνων που αφορά και τις στοιχηματικές εταιρίες.

Συγκεκριμένα, η σύμβαση περιλαμβάνει διατάξεις για  τη χρηματοδότηση των αθλητικών οργανισμών, την καταπολέμηση του παράνομου αθλητικού στοιχήματος, τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τους παραβάτες, τη συνεργασία δημόσιων αρχών για ανταλλαγή πληροφοριών και τη διεθνή συνεργασία για τις δικαστικές διαδικασίες.

Πρόκειται για μία διεθνή σύμβαση μεγάλης σημασίας, που με την κύρωσή της από την Ελλάδα και τη διαμόρφωση όλων των κατάλληλων εφαρμοστικών διατάξεων μπορεί να καταπολεμηθεί στον πυρήνα της η χειραγώγηση των αγώνων και ο παράνομος στοιχηματισμός που μόνο κακό κάνουν στον αθλητισμό.
Κανείς λοιπόν δεν είναι αντίθετος με τις αρχές που πρεσβεύει η Σύμβαση.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Στο δεύτερο μέρος του Νομοσχεδίου, περιλαμβάνονται οι διατάξεις που ρυθμίζουν ζητήματα σχετικά με την καταπολέμηση της αθλητικής βίας.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι εντός και εκτός αθλητικών εγκαταστάσεων για την εφαρμογή της ρύθμισης περί προμήθειας ονομαστικών εισιτηρίων, ταυτοποίηση και εντοπισμός εμπλεκομένων σε πράξεις βίας, ποινικές κυρώσεις και άλλες ρυθμίσεις.
Ναι σε κανόνες λοιπόν ώστε να καταπολεμήσουμε τη βία στους αθλητικούς χώρους.

Και περνάω στο τρίτο μέρος του Νομοσχεδίου.
Για το θαλάσσιο σκι, την τοξοβολία και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, εισάγετε εξαίρεση από το κώλυμα που υπάρχει στο να ταυτίζονται οι διαιτητές και οι κριτές με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, της εξελεγκτικής επιτροπής και τους αντιπροσώπους των αντίστοιχων σωματείων.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, βάση για την εξαίρεση αυτή αποτελεί ο περιορισμένος αριθμός των προσώπων που είναι διαθέσιμα για την διοργάνωση των αγώνων λόγω ακριβώς των κωλυμάτων αυτών.
Έτσι, σύμφωνα με το άρθρο 46 θα επιτρέπεται σε διαιτητές του μηχανοκίνητου αθλητισμού να μετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια πρωτοβάθμιων σωματείων καθώς και της ομοσπονδίας τους.
Κάτι τέτοιο, όπως ισχυρίζονται αθλητές, στελέχη με μακρά παρουσία στον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού αλλά και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων αντιβαίνει σε βασική αρχή του Χάρτη του Ολυμπιακού Ιδεώδους και ακυρώνει την αρχή της αμεροληψίας.
Με ποια λογική ο ελεγκτής θα είναι και ελεγχόμενος ;
Με ποια λογική οι διαιτητές θα έχουν σχέση με αθλητές και Διοικήσεις ανταγωνιστικών Σωματείων;

Αναμένουμε λοιπόν και την ακρόαση των φορέων για να διευκρινισθεί γιατί υπάρχει αυτή η ιδιαιτερότητα και να δούμε αν δημιουργούνται κίνδυνοι ή όχι.

Ως προς τις διατάξεις για τις θητείες των μελών των διοικητικών συμβουλίων των αθλητικών ομοσπονδιών στις οποίες μπαίνει και ένας ηλικιακός περιορισμός.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν πράγματι μας ενδιαφέρει η ανανέωση.
Αν ό,τι λέμε το εννοούμε και αν είμαστε σε θέση να το κάνουμε πράξη.
Αυτό συνεπάγεται και η θέσπιση θητειών και φυσικά η λειτουργία τους.
Χωρίς βέβαια, να επιβάλλεται ηλικιακός ρατσισμός.
Παρότι βέβαια η διάταξη για το όριο των 70 ετών, δεν αποστερεί το δικαίωμα στους αθλητικούς παράγοντες να μετέχουν στις αρχαιρεσίες και να εκλέγονται στα ΔΣ των ομοσπονδιών χωρίς ηλικιακό όριο.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με σεβασμό στο έργο, στην ιστορία , στην προσωπικότητα των Προέδρων των Ομοσπονδιών, θα τους πω ότι πρέπει να καταλάβουν οι ίδιοι οι Πρόεδροι των Ομοσπονδιών, ότι πρέπει να κάνουν την ανανέωση πράξη, να βάλουν οι ίδιοι κανόνες όπως εθιμικά κάνουν στην Ευρώπη οι συνάδελφοί τους.
Δε χρειάζεται να τους δείξουμε εμείς το δρόμο.
Άλλωστε, τα στερνά τιμούν τα πρώτα.

Κύριε Υπουργέ,
Είναι ώρα να θεσπισθεί και να εναρμονισθεί η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.
Πρέπει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να εναρμονιστεί με τον καταστατικό χάρτη της ΔΟΕ.
Το ίδιο και οι Ελληνικές Ομοσπονδίες με τις αντίστοιχες διεθνείς Ομοσπονδίες.
Μιας και είπαμε για θητείες, κάντε  πράξη τη λειτουργία τους.
Βέβαια, ναι στις θητείες λοιπόν, χωρίς ηλικιακό ρατσισμό.
Με άμεση εφαρμογή κατά τα διεθνή πρότυπα.
Η κοινωνία θέλει ανανέωση.
Μια ανανέωση διττής σημασίας.
Το παλιό χωρίς το καινούργιο πεθαίνει. Το νέο χωρίς το παλιό είναι άγουρο.
Άρα χρειάζεται όσμωση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το κράτος επιχορηγεί τις αθλητικές ομοσπονδίες άρα μπορεί να βάλει κανόνες.
Άλλωστε, ο εμπλουτισμός των Κανονισμών των Ομοσπονδιών πρέπει να είναι διαρκής και αδιάλειπτος ώστε να προσαρμόζεται στην εξέλιξη των αθλητικών δρώμενων
Αναμένουμε βεβαίως να ακούσουμε και τις απόψεις των  φορέων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ως προς τον έλεγχο νομιμότητας των κανονισμών των Ομοσπονδιών Αυξάνετε το χρόνο που έχει στη διάθεσή του ο Υπουργός για έλεγχο νομιμότητας και έγκριση των κανονισμών των Ομοσπονδιών από ένα μήνα σε 2 μήνες.
Αυτό που χρειάζεται κ. Υπουργέ, είναι ο έλεγχος να ολοκληρώνεται το ταχύτερο δυνατόν.
Πρέπει να αποτελέσει παρελθόν τα «σωματεία-σφραγίδα» αν υπάρχουν και όπου υπάρχουν.
Να μην βρεθούμε μπροστά σε νέο κύκλο καθυστερήσεων που ποδηγετούν τον αθλητισμό.
Να σημειώσω επίσης ότι στην Αιτιολογική Έκθεση, γίνεται αναφορά σε διάστημα 3 μηνών.
Θα πρέπει να το δείτε.

Στο τέταρτο μέρος του Νομοσχεδίου, εισάγετε ρύθμιση για τους αθλητές που έχουν διακριθεί σε Ολυμπιακούς, Παραολυμπιακούς και Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών και υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα Σώματα Ασφαλείας κλπ, ώστε να μπορούν να αποσπασθούν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και σε φορείς που προάγουν τον Ολυμπισμό.
Δεν διαφωνούμε. Είναι προς θετική κατεύθυνση.

Επίσης, αναστέλλετε διάφορες διατάξεις που είχαν προστεθεί στον αθλητικό νόμο με τον ν. 4603/2019, όπως η υποχρεωτικότητα για συμμετοχή και των δύο φύλων στο ΔΣ των ομοσπονδιών και των αθλητικών ενώσεων, οι διατάξεις για τον τρόπο διενέργειας των αρχαιρεσιών στα σωματεία και τις αθλητικές ενώσεις.

Ως προς την αξιοποίηση των ολυμπιακών ακινήτων, με τη διάταξη που φέρνετε κ. Υπουργέ, δίνεται τη δυνατότητα σε αθλητικές ανώνυμες εταιρίες να μπορούν να μισθώσουν τα ακίνητα αυτά με μόνη προϋπόθεση την υποβολή από αυτές επιχειρηματικού σχεδίου που να προβλέπει τη συντήρηση ή επισκευή τους, χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμού.
Πράγματι, αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα ολυμπιακά ακίνητα αποτελούν περιουσία του Δημοσίου που θα πρέπει να αξιοποιηθεί.
Δεν πρέπει να αφεθούν άλλο στην τύχη τους.
Είναι περιουσία του ελληνικού λαού και χρήζουν το σεβασμό όλων μας.
Η διάταξη ωστόσο, δε θέτει κανένα περιορισμό ως προς την επιλογή του μισθωτή.
Κι εδώ ερωτώ, μπορεί το Υπουργείο να αποκλείσει την πιθανότητα να υπάρξουν περισσότεροι του ενός ενδιαφερόμενοι για το ίδιο ολυμπιακό ακίνητο;
Θα πρέπει να τεθούν συγκεκριμένοι κανόνες και προϋποθέσεις για τις μισθώσεις αυτές, ώστε να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.
Άρα, αξιολόγηση και διαφάνεια στην επιλογή.

Τέλος, αγαπητοί συνάδελφοι,
Το πέμπτο μέρος του Νομοσχεδίου, αφορά στην κύρωση του νέου καταστατικού της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.
Το μείζον είναι, να διαφυλαχθεί η ιστορία, το έργο, η περιουσία, οι άνθρωποι της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ενός δημόσιου οργανισμού με 125 χρόνια ιστορίας.

Σήμερα, υπάρχουν δυσκολίες και καθυστερήσεις στη διαχείριση των οικονομικών της ΕΟΕ και συνακόλουθα στις πληρωμές κλπ.
Κι αυτό γιατί όλες οι χρηματοδοτήσεις της Επιτροπής, κρατικές και μη μπαίνουν σε ένα και μόνο λογαριασμό.
Με τη σωστή νομοθέτηση, θα μπορούσαν να αρθούν τα προβλήματα αυτά, ώστε η Επιτροπή να λειτουργεί καλύτερα.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν μπορεί να είναι απλά μια ανώνυμη εταιρεία.
Είναι ο πολιτισμός μας, η ιστορία μας και η κληρονομιά μας.
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία που θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τώρα στο θέμα των εργαζομένων.
Στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή εργάζονται 13 δημόσιοι υπάλληλοι και 41 εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Οι άνθρωποι αυτοί, δεν ξέρουν τι τους επιφυλάσσει η επόμενη μέρα.
Οι ρυθμίσεις που περιέχει το Νομοσχέδιο για το προσωπικό είναι γενικές.
Θα πρέπει να διασφαλισθεί με ρητή διάταξη ότι δε θα απολέσουν τα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους.
Τώρα πριν να είναι αργά.
Σοβαρό λοιπόν το ζήτημα που ανακύπτει. Χρειάζεται ρύθμιση.

Τέλος, ως προς το Ταμείο Αλληλοβοηθείας των Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το Ταμείο τίθεται σε λύση και εκκαθάριση και αναμένουμε το πόρισμα του εκκαθαριστή να παραδοθεί στα χέρια της Υπουργού και να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των εργαζομένων του Υπουργείου και όλων των εμπλεκομένων.
Διαφάνεια παντού.
Αυτό είναι το μήνυμα της κοινωνίας.

Αναμένουμε να ακούσουμε τους φορείς και θα αποφανθούμε επί των άρθρων.
Επιφύλαξη λοιπόν επί της αρχής.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014