Δυτική Ελλάδα
Εκδήλωση στο Κατάκολο για καινοτόμες δράσεις στον Τουρισμό
Στη δημιουργία Στρατηγικής Ατζέντας για την καινοτομία στον κλάδο του τουρισμού στην περιοχή της Αδριατικής – Ιονίου (ADRION), αποσκοπεί το έργο «InnoXenia: Καινοτομία στον Τουρισμό στην Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου» στο οποίο μετέχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Το περιεχόμενο και οι στόχοι του θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά συνολικά, σε εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Althea» στο Κατάκολο Ηλείας.
Έχουν κληθεί να συμμετέχουν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναπτυξιακών εταιρειών, καθώς και εκπρόσωποι εταιριών συμβούλων, εξειδικευμένοι σε θέματα τουρισμού και καινοτομίας, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και εμπεριών για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής για την ενίσχυση της καινοτομίας στον τουρισμό.
Στόχος του έργου InnoXenia είναι η βελτίωση του καινοτόμου χαρακτήρα του τουριστικού κλάδου. Αναμένεται να επηρεάσει περιφερειακές και τοπικές στρατηγικές για τον Τουρισμό, μέσω μεταφοράς τεχνολογίας και ενίσχυσης των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Στο έργο προβλέπεται δικτύωση μεταξύ των μελών της τουριστικής κοινότητας στον γεωγραφικό χώρο ADRION, μέσω μίας Τεχνολογικής Πλατφόρμας για τον Τουρισμό, και ενεργό συμμετοχή τους σε όλες τις δράσεις του έργου. Ένα Παρατηρητήριο Τουριστικών Καινοτομιών θα παράσχει την πλατφόρμα για τη δημιουργία μοντέλου για τον Τουρισμό στην περιοχή Αδριατικής – Ιονίου και με τον εξοπλισμό του με ένα Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων για Καινοτομίες στον Τουρισμό θα παρέχει τη δυνατότητα για αξιολόγηση των δυνητικών επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα τουριστικών προορισμών, υποδομών και υπηρεσιών.
Το έργο INTERREG-ADRION “InnoXenia”
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Interreg ADRION 2014 – 2020 και χρηματοδοτείται από το Regional Development Fund – Instrument for Pre-Accession II Fund. Σε αυτό συμμετέχουν ακόμα το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης / Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (Ελλάδα), η Κοινοπραξία Ευρωπαϊκό Σημείο του Τέραμο (Ιταλία), το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, (Ιταλία), το Ταμείο Αλβανικής Ανάπτυξης (Αλβανία), ο Δήμος του Μόσταρ (Βοσνία – Εζεργοβίνη), το Ίδρυμα για την ανάπτυξη Ανταγωνιστικότητας, Καινοτομίας και Εξειδίκευσης στην Κοινότητα του Ζαντάρ (Κροατία), η Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία – Green Karst (Σλοβενία) και η Επαρχία του Ρίμινι (Ιταλία).