Connect with us

Uncategorized

Εκκλησία και Σύνταγμα προκαλούν νέα σύννεφα στις σχέσεις ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ.

ekklisia suntagma anel suriza

Την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προκειμένου να αποφασίσει την στάση που θα κρατήσει απέναντι στην κυβερνητική πρόταση. 

Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 3 που ορίζει τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τον κυβερνητικό εταίρο, καθώς είναι γνωστές οι πολύ καλές σχέσεις που ο Πάνος Καμμένος και το κόμμα των ΑΝΕΛ με τον κλήρο.

Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε χθες η υφυπουργός Άμυνας Μαρία Κόλλια Τσαρουχά σε εκδήλωση για τον «Ιερό Λόχο» στην οποία ήταν παρών και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. «Θα παραμείνουμε αμετακίνητοι στο δρόμο που εκείνοι έδειξαν, εργαζόμενοι για το Ιδανικά της Πατρίδας, για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νίκος Φίλης ζητούν την κατάργηση του επίμαχου άρθρου και τον πλήρη διαχωρισμό των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Αξίζει να σημειωθεί πως η στάση του Νίκου Φίλη απέναντι στην εκκλησία του είχε στοιχίσει το υπουργείο Παιδείας, καθώς είχε έρθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Αρχιεπίσκοπο αλλά και με τον Πάνο Καμμένο που είχε πάρει ανοικτά τότε το μέρος του κ. Ιερώνυμου.

Ένα ακόμη στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, ο Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στο «Κόκκινο» τάχθηκε υπέρ της διακοπής της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος. «Το ακανθώδες ζήτημα είναι η μισθοδοσία των περίπου 200 εκατ. ευρώ, οι πάνω από 8.500 – 9.000 ιερείς θα έπρεπε να σταματήσουν να είναι «δημόσιοι υπάλληλοι», η Πολιτεία θα μπορούσε να συνδράμει με αποζημίωση έναντι των πολλών διαμφισβητούμενων περιουσιακών στοιχείων της Εκκλησίας όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα επιχείρησε να κρατήσει ισορροπίες, ήταν ιδιαιτέρως προσεκτικός στις διατυπώσεις του, αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε αναφορά για την κατάργηση του επίμαχου άρθρου σημειώνοντας πως θα πρέπει να προστεθεί η «θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ότι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά» όπως είπε χαρακτηριστικά

Στάση αναμονής από την εκκλησία
Την επίσημη πρόταση της κυβέρνησης αναμένει ο Αρχιεπίσκοπος προκειμένου να τοποθετηθεί για την στάση που θα κρατήσει η εκκλησία. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και δεν αποκλείεται να τεθεί το επίμαχο ζήτημα. Ήδη πάντως Μητροπολίτες άρχισαν να αντιδρούν καθώς βλέπουν σχέδιο της κυβέρνηση εναντίον της εκκλησίας για μικροκομματικούς σκοπούς καθώς η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Η άποψη του Αρχιεπισκόπου για το ζήτημα των σχέσεων είναι ξεκάθαρα διατυπωμένη καθώς όπως έχει τονίσει οι αρμοδιότητες Πολιτείας και Εκκλησίας είναι νομικά διακεκριμένες και μπορούν να διακριθούν περισσότερο με τροποποιήσεις της νομοθεσίας από τη Βουλή και αυτό που απαιτείται είναι η αρμονική συνεργασία για να ξεπερνιούνται οι όποιες δυσκολίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιερά Σύνοδος στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος εκτός της νομικής κατοχύρωσης της αυτοδιοίκησής της επιθυμεί να αναγραφτεί ρητά στον Καταστατικό της Χάρτη ότι δεν είναι «κρατική εκκλησία» όπως συκοφαντούν υποστηρίζουν όσοι επιθυμούν την κατάργηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, επίσης ότι οι δημοσίου δικαίου αρμοδιότητες της δικαιολογούνται για την εσωτερική της οργάνωση και περιορίζονται από τον θρησκευτικό της σκοπό και πως το κράτος δεν νομοθετεί για εσωτερικά εκκλησιαστικά ζητήματα χωρίς την εισήγησή της.

ΝΔ: Ενάντια στο διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας
Ενάντια σε οποιαδήποτε αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος είναι η ΝΔ όπως έχει ξεκαθαρίσει πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Νέα Δημοκρατία δεν κρίνει αναγκαία και δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας. Η ανεξιθρησκεία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν απόλυτη συνταγματική κατοχύρωση» και πρόσθεσε πως «μια ουσιαστική κατάργηση του άρθρου 3 ή του Προοιμίου του Συντάγματος δεν θα πρόσφερε σήμερα τίποτα ουσιαστικό» είχε τονίσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ αναμένεται να στηρίξει την στάση που θα ακολουθήσει η εκκλησία πάνω σε αυτό το ζήτημα καθώς υποστηρίζει πως η κυβέρνηση επιθυμεί μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος να υποβαθμίσει τον ιστορικό της ρόλο. Μάλιστα από την κεντροδεξιά παράταξη τονίζει τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η εκκλησία την περίοδο της οικονομικής κρίσης στηρίζοντας με το κοινωνικό της έργο τους πολίτες.

thetoc.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014