Διεθνή
Έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας
Ιδιαίτερη ανησυχία φαίνεται πως έχει προκαλέσει στην Τουρκία το γεγονός των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας, καθώς θα είναι ένα από τα βασικά θέματρα της συζήτησης στο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας.
Το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας (MGK) είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει μετά από διακοπή δύο μηνών, αύριο Τετάρτη, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μάλιστα για ακόμα μία φορά η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα για προκλήσεις, κάνοντας το «άσπρο-μαύρο». Όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα, «εκτιμάται ότι θα εξεταστούν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας όπως και προκλήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο, που συνεχίζει να εξοπλίζει αποστρατικοποιημένα νησιά».
«Στο πλαίσιο αυτό, στη σύσκεψη θα αξιολογηθούν και οι εξελίξεις στο Αιγαίο, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τα Βαλκάνια και προβλέπεται να συζητηθούν οι προσπάθειες προστασίας των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στην Ανατολική Μεσόγειο που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».
Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται φυσικά τα όσα συνέβησαν στη διαδήλωση στη Σουηδία όπου ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Hard Course, Ράσμους Παλουντάν, έκαψε το κοράνι σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την τουρκική πρεσβεία, προκαλώντας οργή στην Τουρκία.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε έξαλλος και σε δηλώσεις του τόνισε στη Σουηδία να μην περιμένει την υποστήριξη της Τουρκίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να προκαλεί με κάτι που θεωρείται ιερό για τους Μουσουλμάνους και άλλες θρησκείες. Θα αφήσετε τρομοκρατικές οργανώσεις να δρουν ανεξέλεγκτες στους δρόμους σας και μετά περιμένετε την υποστήριξή μας για να μπείτε στο ΝΑΤΟ. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Μην περιμένετε καμία υποστήριξη στο ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά.
Με την Τουρκία να έχει αναβάλλει ήδη επ’ αόριστον την τριμερή συνάντηση Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα θα συζητηθούν τα μέτρα που θα ληφθούν μετά την παραβίαση της συμφωνίας που υπεγράφη πριν επτά μήνες στη Μαδρίτη από τη Στοκχόλμη.
Ένα άλλο θέμα της συνάντησης θα είναι η πρώτη επίσημη επαφή με τη Συρία μετά από 12 χρόνια και των επιχειρήσεων «Claw» και τα βήματα της που θα ακολουθηθούν μέχρι να υπάρξει μία επαφή σε επίπεδο αρχηγών.
Ακόμα θα συζητηθεί τι θα γίνει στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία και οι επιχειρήσεις εναντίον του PKK και ιδιαίτερα, αλλά και τα μέτρα που έχουν παρθεί κατά της οργάνωσης του Φετχιουλάχ Γκιουλέν (FETO) και του ισλαμικού κράτους (DAESH), αλλά και οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι εξελίξεις σχετικά με τον διάδρομο σιτηρών, οι ειρηνευτικές και διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Τουρκίας, η ανθρωπιστική βοήθεια και μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Τέλος θα συζητηθεί το ζήτημα της απόκτησης και εκσυγχρονισμού των F-16 από τις ΗΠΑ.