Οικονομία
Έκτακτο επίδομα στις επιχειρήσεις που μείνουν κλειστές τον Απρίλιο
Στη χορήγηση ενος έκτακτου επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ – 3.000 ευρώ σε κάθε κλειστή επιχείρηση για τον μήνα Απρίλιο προχωρά η κυβέρνηση. Η εφάπαξ στήριξη γίνεται μετά τα «μπρος-πίσω» σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, μετά την αλλαγή της απόφασης από τους λοιμωξιολογους.
Η επιδότηση ειδικού σκοπού θα δοθεί στις επιχειρησεις με βάση τον τζίρο του Απριλίου του 2019 και όχι του 2020, καθως ο περυσινές αντίστοιχος μήνας ήταν μέσα στο πρώτο lockdown. Τις σχετικές ανακοινώσει θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Παράλληλα, η κυβέρνηση αναζητά λύση στο πρόβλημα των επιταγών που έχουν παγώσει εδώ και μηνες. Υπάρχουν σκέψεις προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης των εκδοτών επιταγών με συγκεκριμένα κριτήρια. Η προσπάθεια γίνεται προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην ομαλή εξόφληση χιλιάδων επιταγών που έχουν εκδοθεί από επιχειρήσεις, αλλά έχουν παγώσει δια νόμου.
Ενδεικτικό της πίεσης που υπάρχει στην αγορά, αλλά και του αυξημένου κινδύνου το επόμενο διάστημα να «σκάσουν» μια σειρά επιταγών, εκπρόσωποι φορέων του εμπορικού κόσμου έχουν εισηγηθεί στο οικονομικό επιτελείο ένα χαμηλότοκο «ειδικό» δανεισμό, προκειμένου να καλύψουν τις επιταγές.
Κάλυψη δαπανών
Θέμα ημερών είναι η έκδοση της υπουργικής Απόφασης για το πρόγραμμα κάλυψης παγίων δαπανών. Το μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων έχει ύψος 500 εκ. ευρώ και μέσω «πιστωτικού» θα γίνει η αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Τα πιστωτικά αναμένεται να εκδοθούν έως τα τέλη Μαΐου 2021 και η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών.
Τα πιστωτικά σημειώματα αναμένεται να εκδοθούν στο τέλος Μάϊου και θα έχουν ισχύ έως το τέλος του 2021. Για να λάβουν την επιδότηση οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα εξής:
– Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
– Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
– Να έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.
– Να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.
– Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.
Αναφορικά με τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα θα δοθεί έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου. Στο μέτρο εντάσσονται ακόμα και οι επιχειρησεις όπου το 2019 ήταν προβληματικές, αρκεί να θεωρούνται μικρές ή πολύ μικρες.
Ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, και χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα. Δηλαδή οι δαπάνες που αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3.
Το ποσοστό της ενίσχυσης θα προσδιοριστεί, αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος ύψους 500 εκ. ευρώ και θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.
Το ύψος της ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019. Σε απόλυτα ποσά το ύψος της επιδότησης δεν θα ξεπρνά το 1,5 εκ. ευρώ. Επίσης οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.
Άλλα μέτρα που εντάσσονται στο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων και αξιολογούνται είναι
– Προσωρινή αναστολή πληρωμής του τέλους επιτηδεύματος μόνο για τις επιχειρήσεις που για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα του 2020 παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή όπως είναι οι επιχειρήσεις της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού.
– Παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές, στα μη αλκοολούχα ποτά, τον καφέ, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών (έως 30 Σεπτεμβρίου 2021) και στο τουριστικό πακέτο (έως 31 Δεκεμβρίου 2021).