Πολιτισμός
Έκθεση με σπάνιο αντικείμενο από τα αρχαία θαύματα του κόσμου!
Στο Εθνικό Μουσείο του Εδιμβούργου στη Σκωτία θα εκτεθεί μία από τις ελάχιστες σωζόμενες πέτρες της Πυραμίδας του Χέοπα, ενός από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου.
Η μεγάλη ασβεστολιθική πέτρα θα αποτελέσει το κεντρικό αντικείμενο της έκθεσης από τις 8 Φεβρουαρίου, που θα αφορά τον σχεδιασμό και την κατασκευή πυραμίδων στην αρχαία Αίγυπτο.
Όπως αναφέρει το BBC, η μεγάλη πέτρα από λευκό ασβεστόλιθο, που θα εκτεθεί στη νέα, μόνιμη αίθουσα του μουσείου με την ονομασία η “Εκ νέου Ανακάλυψη της Αρχαίας Αιγύπτου” (Ancient Egypt Rediscovered), μεταφέρθηκε στη Βρετανία το 1872 για λογαριασμό του Τσαρλς Πιάτσι Σμάιθ (Charles Piazzi Smyth).
Ο Ιταλοβρετανός Σμάιθ (1819 – 1900) διετέλεσε βασιλικός αστρονόμος της Σκοτίας από το 1846 ως το 1888 και είναι γνωστός για τις καινοτομίες του στην αστρονομία, καθώς και για τις μελέτες του στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας.
Αν και πολλές από τις τελευταίες στερούνταν επιστημονικότητας (όπως ότι το μνημείο είχε κτιστεί με βάση μια θεϊκή μονάδα, την “ίντσα της πυραμίδας”), ο ίδιος έκανε τις ακριβέστερες μέχρι τότε μετρήσεις και εσωτερικές φωτογραφίσεις της Πυραμίδας του Χέοπα.
Η είδηση για την έκθεση έρχεται 200 χρόνια από τη γέννηση του Σμάιθ, ο οποίος, σύμφωνα με το BBC, πραγματοποίησε μαζί με τη γεωλόγο σύζυγό του, Τζέσι, τις πρώτες μεγάλης κλίμακας ακριβείς έρευνες στην Πυραμίδα του Χέοπα το 1865. Το ζευγάρι αρχικά εξέθετε την πέτρα στο σπίτι του.
Η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, χρονολογείται μεταξύ 2589 και 2566 π.Χ. και είναι η αρχαιότερη και η μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Γκίζας.
Αν και το εσωτερικό της είχε κατασκευαστεί από τοπικό λίθο, εξωτερικά ήταν επενδυμένη με λαμπερό λευκό και γυαλισμένο στην εντέλεια ασβεστόλιθο από το λατομείο της Τούρα.
Οι πέτρες επικάλυψης, που δημιουργούσαν μία εντελώς λεία και επίπεδη επιφάνεια, θα πρέπει να άστραφταν στον ήλιο, δίνοντας μια διαφορετική εικόνα από ό,τι η κάπως “τραχιά”, βαθμιδωτή σημερινή επιφάνεια της Πυραμίδας.
Το 1303 μ.Χ. ένας καταστροφικός σεισμός χαλάρωσε πολλές από τις πέτρες επικάλυψης, αρκετές από τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν για το χτίσιμο άλλων κτιρίων. Η πέτρα που μεταφέρθηκε στη Βρετανία βρέθηκε θαμμένη στη βάση του μνημείου.
Άλλα αντικείμενα που θα εκτεθούν στο μουσείο στο Εδιμβούργο είναι όργανα μέτρησης του Τσαρλς Πιάτσι Σμάιθ, αρχαία αγάλματα, η μοναδική άθικτη βασιλική ταφή εκτός Αιγύπτου, το μοναδικό διπλό φέρετρο που έχει ποτέ βρεθεί στην Αίγυπτο, καθώς κι ένα ξύλινο κουτί καλλυντικών, ένα από τα ωραιότερα δείγματα διακοσμητικής ξυλογλυπτικής από την αρχαία Αίγυπτο.
newsit.gr