Connect with us

Υγεία

Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τον κορωναϊό στη χώρα

Εκτός ελέγχου βαίνει πλέον η κατάσταση με τον κορωναϊό στη χώρας. Χιλιάδες κρούσματα καθημερινά οδηγούν σε «έμφραγμα» τα νοσοκομεία ενώ τραγικός είναι ο απολογισμός των θανάτων. Οταν μέσα σε ένα 24ωρο χθες ανακοινώνονται 34 νέοι θάνατοι τότε η εικόνα δεν είναι καλή.

 Και ακόμη χειρότερα; Κάθε ημέρα που έρχεται, και κάθε εβδομάδα που περνά θα έχουμε ακόμη περισσότερα αρνητικά ρεκόρ. Το προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός, το λένε πλέον και οι επιστήμονες ότι μέχρι να δουν ότι αποδίδει το lockdown θα έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων. Φυσικά η προσοχή όλων στρέφεται και στο πόσοι άνθρωποι θα διασωληνωθούν ή απλά θα χρειαστούν νοσηλεία, κάτι που όμως θα φέρει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, τις επόμενες ημέρες η καθημερινότητα αναμένεται να κατακλυστεί από τις «μαύρες» ειδήσεις που γεννά η πανδημία, καθώς το κύμα δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του, με αποτέλεσμα ο φαύλος κύκλος εισαγωγών και διασωληνώσεων να συνεχιστεί με δραματικούς ρυθμούς. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι οι ειδικοί στη χώρα μας έχουν υπολογίσει πως το 14% των θετικών κρουσμάτων θα χρειαστούν νοσηλεία, εκ των οποίων οι δύο στους δέκα θα αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές, με αποτέλεσμα να περάσουν την πόρτα της Εντατικής. Ωστόσο από αυτούς μόλις το 30% θα επιβιώσει.

Οι αριθμοί αποδεικνύουν τις μαύρες προβλέψεις. Ολο τον Οκτώβριο καταγράφηκαν 20.365 νέα κρούσματα και μόνο τις πρώτες πέντε ημέρες του Νοεμβρίου προστέθηκαν 10.556. Είναι δεδομένο ότι σε 3-4 ημέρες θα έχουμε τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων που είχαμε σε έναν ολόκληρο μήνα.

Η Θεσσαλονίκη και η Αττική συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της έξαρσης της πανδημίας και πολλοί εκφράζουν φόβο ότι τα θύματα από τις περιοχές αυτές θα είναι πάρα πολλά.

To ΕΣΥ βρίσκεται στα όριά του, οι γιατροί και οι νοσηλευτές δίνουν αγώνα για να κρατήσουν όρθια τα νοσοκομεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στις τελευταίες 48 ώρες, 587 ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Χθες ανακοινώθηκαν 2.556 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 54809, εκ των οποίων το 54.3% άνδρες.

4386 (8.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 15400 (28.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

207 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών.

45 (21.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 315 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

«Μαύρο» ρεκόρ και στους νεκρούς

Τέλος, χθες είχαμε 34 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 749 θανάτους συνολικά στη χώρα. 298 (39.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι σε πέντε μόλις μέρες του Νοέμβρη κατέληξαν 108 συνάνθρωποι μας. Πρόκειται για το 1/7 από τους 749 συνολικά θανάτους που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας.

Δείτε συγκεκριμένα:

        • 07/11: 34 νεκροί
        • 06/11: 14 νεκροί
        • 05/11: 29 νεκροί
        • 04/11: 18 νεκροί
        • 03/11: 13 νεκροί

Δεν είναι γνωστό πόσοι από αυτούς τους ανθρώπους είχαν υποκείμενα νοσήματα και αν κάποιοι εξ αυτών κατέληξαν επειδή δεν έλαβαν έγκαιρα την κατάλληλη φροντίδα λόγω της υπερφόρτωσης του ΕΣΥ.
Στα όριά τους

Κι ενώ τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια τους, οι εκτιμήσεις των ειδικών για την Αττική προκαλούν σοκ.

Τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας κινδυνεύουν με έμφραγμα. Μετά το Παπανικολάου, και το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης μετέφερε διασωληνωμένους ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές. Με τον τρόπο αυτό, «εξοικονόμησε» 10 κλίνες covid.

Πλέον, το σύστημα υγείας έρχεται αντιμέτωπο με τα όριά του! Οι άδειες όλου του προσωπικού έχουν ανασταλεί, ενώ στις «κόκκινες» περιοχές τα τακτικά χειρουργεία περιορίζονται σε ποσοστό έως 80%.

Η πανδημία είναι ανεξέλεγκτη. Χθες, οι νοσηλευόμενοι «σκαρφάλωσαν» στους 1.854, από τους οποίους οι 234 ήταν διασωληνωμένοι.

«Αντέχουμε έως 350 διασωληνωμένους» σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Απομένουν δηλαδή άλλες 120 περιπτώσεις διασωλήνωσης για να καταρρεύσει το σύστημα και να οδηγηθούμε σε Plan B, όπως την επίταξη κλινών από ιδιωτικά νοσοκομεία.

Το υπουργείο Υγείας, προχωρά με διαδικασίες fast track στην πρόσληψη τριακοσίων γιατρών με ειδίκευση στην εντατική θεραπεία.  Παράλληλα επεκτείνεται η δυνατότητα αναγκαστικής διάθεσης ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων, με αποζημίωση.

Με την ίδια τροπολογία, όσοι γιατροί είναι κοντά στην σύνταξη μπορούν να παραμείνουν ενεργοί για ένα επιπλέον εξάμηνο.

Εκτιμήσεις επιστημόνων

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα μίλησαν οι κ.κ. Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, και Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, και πώς αναμένεται να επιδράσει στην εξάπλωση της πανδημίας το δεύτερο lockdown.

«Η αλήθεια είναι ότι εδώ και τρεις εβδομάδες υπήρχε σοβαρή ένδειξη εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων. Δεν είχα πρόσβαση σε όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν ξέρω αν η απόφαση που ήταν πολιτική είχε συνιστώσες μη ιατρικές, οικονομικές. Έπρεπε να είχαν ληφθεί και άλλα μέτρα, αλλά προφανώς δεν ήταν εφικτό», σημείωσε η κ. Λινού.

Αναφορικά με το αν οι τρεις εβδομάδες του lockdown θα είναι αρκετές ώστε να ανακοπεί η διασπορά του ιού, η ίδια είπε ότι «Αυτό θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα εφαρμοστούν τα μέτρα, και από τα συνεπικουρούντα μέτρα στο lockdown. Μάσκα, αποστασιοποίηση, μέτρα υγιεινής, αξιοποίηση εξωτερικών χώρων και testing, αν δουλέψουν μαζί με το lockdown, μπορεί να καταφέρουμε να δούμε μείωση των κρουσμάτων σε τρεις εβδομάδες».

«Η επιστημονική κοινότητα τον Μάρτη είχε προβλέψει πώς πηγαίνουν συνήθως οι πανδημίες. Οι πανδημίες έχουν συνεχή κύματα. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε στον κόσμο για να κάνει υπομονή. Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως είμαστε στην άνοδο του δεύτερου μεγάλου κύματος στην Ελλάδα. Τις τελευταίες 14 ημέρες τα κρούσματα στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί πάνω από 200%. Το ιικό φορτίο στα λύματα αυξήθηκε πολύ. Ανάλογη εικόνα υπάρχει και σε μεγάλες χώρες. Η κορύφωση έρχεται μετά από μερικές μέρες, μέχρι και δέκα ημέρες. Τον Μάρτη κλείσαμε πολύ γρήγορα, και επιπεδοποιήσαμε την καμπύλη», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Θωμαΐδης.

«Εμείς υπολογίζουμε ότι η διασπορά αυτή τη στιγμή στην Αττική είναι μεταξύ 1,5-2%, δηλαδή 60-80 χιλιάδες φορείς. Αυτό θα μεταφραστεί τις επόμενες ημέρες σε κρούσματα. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Μένουν περίπου 4,2 εκατομμύρια άτομα στην Αττική. Δεν είναι ένα τρομακτικό ποσοστό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αρκετοί πλέον είναι ασυμπτωματικοί γιατί έχουν μειωθεί οι ηλικίες των φορέων», πρόσθεσε ο κ. Θωμαΐδης.

«Πιστεύω ότι μέχρι το επόμενο Σάββατο θα έχουμε κάποια αύξηση στα ασυμπτωματικά κρούσματα, αλλά στα πραγματικά κρούσματα στο σύνολο πιστεύω θα υπάρξει μείωση, και από εκεί και πέρα θα αρχίσουν να μειώνονται. Πιστεύω ότι αυτό το μέτρο, του lockdown, θα αποδώσει κάτι, αν γίνει σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα. Πολλές λειτουργίες είναι ακόμα ανοιχτές. Το Δημόσιο λειτουργεί, κάποιοι άνθρωποι θα πάνε στις εργασίες τους, δεν ξέρουμε αν θα αποδώσει το lockdown ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα ΜΜΜ, στα σχολεία αν ο καιρός είναι κακός τα παιδιά θα είναι μέσα. Θα πρότεινα να υπάρχει μεγιστοποίηση της εξ αποστάσεως εργασίας και μελέτες που να μας ενημερώνουν για το τι συμβαίνει», τόνισε κλείνοντας η κ. Λινού.
Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, τόνισε ότι τη «μάχη» στις ΜΕΘ «τη δίνουν, πλέον, άνθρωποι που ανήκουν στις παραγωγικές ηλικίες και όχι στην τρίτη ηλικία». Και συνέχισε: «Η κατάσταση ελέγχεται, αλλά με δυσκολία, για αυτό και πήγαμε στο lockdown. Το μέτρο ήταν αναπόφευκτο. Το πρόβλημα με τα προηγούμενα μέτρα είναι ότι η εφαρμογή τους ήταν πάντα ελλιπής. Την πρώτη εβδομάδα του lockdown θα έχουμε εικόνα του τι γίνεται».

Πότε θα ξεμπερδέψουμε με το lockdown

Όσον αφορά στο ερώτημα που αφορά τους πάντες, δηλαδή το πότε θα τελειώσουμε με το lockdown, από την κυβέρνηση λένε ότι είναι εφικτό να… επιστρέψουμε σε μια κάποια κανονικότητα από τις 30 Νοεμβρίου.

Μάλιστα, σε αυτό φαίνεται να συμφωνούν και οι λοιμωξιολόγοι, φυσικά υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με το MEGA, η πρώτη είναι οι μετρήσεις της επόμενης εβδομάδας. Να είναι τέτοιες ώστε να δείχνουν ότι η καμπύλη του κοροναϊού θα αρχίσει να πέφτει στις επόμενες δύο.

Η δεύτερη είναι να τηρήσουν όλοι τα μέτρα ώστε να μην έχουμε νέες εστίες έκρηξης. Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει Γυμνάσια και Λύκεια εφόσον τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά.

Αν όλα πάνε καλά και προχωρήσουμε στην άρση του lockdown, αυτό θα γίνει διαφορετικά εν συγκρίσει με το πρώτο lockdown.

Το «άνοιγμα» θα είναι διαφορετικό αν γίνει 30 Νοεμβρίου – 1 Δεκέμβρη και διαφορετικό αν γίνει λίγο αργότερα, το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, τα Χριστούγεννα δεν θα είναι με μετακινήσεις εκτός νομού. Δεν θα μπορεί να φύγει κανείς εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, ενώ πιθανότατα δεν θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία.

Η εστίαση πιθανόν να λειτουργήσει αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις, ενώ το λιανεμπόριο θα ανοίξει σιγά – σιγά.


Πηγή: in.gr
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014