Κοινωνία
«Εκτός σχεδίου» δόμηση: Προβληματισμός για την αξία της γης και στην Αιτωλοακαρνανία
Προβληματισμός στους ιδιοκτήτες και στην Αιτωλοακαρνανία, από την απόφαση του ΣτΕ που αλλάζει τα πάντα για την «εκτός σχεδίου» δόμηση και την αξία της γης, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Συνείδηση».
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Πριν από λίγες μέρες και εν μέσω προεκλογικού… οργασμού η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ο απερχόμενος Πρόεδρος ΠΣΔΑΤΜ & Γενικός Γραμματέας CLGE- Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τοπογράφων-Μηχανικών (Μ Καλογιαννάκης) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, έκαναν συνέντευξη Τύπο όπου αναφέρθηκαν στα προβλήματα που ανακύπτουν στην εκτός σχεδίου δόμηση κατόπιν της έκδοσης της πρόσφατης απόφασης του Σ.τ.Ε. και πρότειναν συγκεκριμένες λύσεις του προβλήματος, καλώντας τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση για το πρόβλημα που αφορά χιλιάδες ιδιόκτητες μικρών εκτάσεων, η περιουσία των οποίων απαξιώνεται.
Σύμφωνα με την συγκεκριμένη κίνηση «η τελευταία υπ’ αριθ. 176/2023 απόφαση του ΣτΕ σε συνδυασμό με την διαχρονική αδράνεια της Ελληνικής Πολιτείας να υλοποιήσει όσα της αναλογούν από τους νόμους που η ίδια έχει ψηφίσει από το 1923 και μετά, οδηγεί ειδικά την εκτός σχεδίου μικροϊδιοκτησία σε απαξίωση και οικονομικό μαρασμό, προκαλώντας έντονο κοινωνικό πρόβλημα στην μέση ελληνική οικογένεια ιδίως της Περιφέρειας.
Αγροτεμάχια εκτός σχεδίου που αποκτήθηκαν ως άρτια και οικοδομήσιμα, σε πολλά εξ αυτών δε εκδόθηκαν νομίμως οικοδομικές άδειες, πληρώθηκαν και εξακολουθούν να πληρώνονται φόροι ως άρτια και οικοδομήσιμα, σήμερα αδυνατούν να οικοδομήσουν.
Συμμετοχή στον διάλογο
Η δε Πολιτεία δεν απαντά στο ερώτημα για την τύχη των υφιστάμενων οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν νομίμως από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ακόμα και στις περιπτώσεις που η Ελληνική Πολιτεία οριοθέτησε και καθόρισε αγροτικούς δρόμους (περίπτωση διανομών), η ίδια δεν τους αναγνωρίζει. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι μικροϊδιοκτήτες απαξιώνονται ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί «στρατηγικές επενδύσεις» ή επενδύσεις «εθνικού ενδιαφέροντος» μπορούν να οικοδομήσουν εκτός σχεδίου εκεί που οι υπόλοιποι αδυνατούν, με δικούς τους όρους και fast truck διαδικασίες».
Οι συγκεκριμένοι φορείς ζήτησαν συμμετοχή στον διάλογο που θα ακολουθήσει, αφού βέβαια προκύψει κυβέρνηση στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Γ.Ρούσκας ανέφερε:
«Στην ουσία ζητούν να διατηρηθεί το μέχρι πρότινος καθεστώς των ακινήτων, βάσει του οποίου εκδόθηκαν και οικοδομικές άδειες, και δεν παραβιάζεται η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικουμένων προς την διοίκηση, άμεση νομοθετική ρύθμιση για την οικοδόμηση των εκτός σχεδίου αρτίων και οικοδομήσιμων ακινήτων, άμεση θέσπιση και υλοποίηση διαδικασίας καθορισμού κοινοχρήστων οδών και θέσπιση ενιαίων κανόνων εφαρμογής για την εκτός σχεδίου δόμησης στην Ελληνική Επικράτεια».
Τι αποφάσισε το ΣτΕ και τι λέει ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ακινήτων Αιτωλοακαρνανίας
Με την απόφαση 176/2023 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα εκτός σχεδίου ακίνητα αίρεται η δυνατότητα δόμησης σε ακίνητα εκτός σχεδίου, έκτασης πάνω από 4 στρέμματα, που δεν έχουν πρόσοψη σε χαρακτηρισμένο δρόμο, ακόμα και αν αυτά έχουν δημιουργηθεί προ της 31/12/2003, ημερομηνίας έναρξης ισχύος του Ν. 3212/2003.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αιτωλοακαρνανίας κ. Χρήστο Καμποσιώρα πρόκειται για «ένα τεράστιο ζήτημα που μπορεί να αλλάξει την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση χιλιάδων Ελλήνων μικροϊδιοκτητών». «Παρότι πρόκειται για μεμονωμένη υπόθεση που δεν δημιουργεί δεδικασμένο, θα υπάρξει πρόβλημα διότι ήδη επενδύσεις έχουν παγώσει και βρισκόμαστε σε στάση αναμονής, για παράδειγμα στα νησιά που είναι η δύναμη στον τουρισμό. Η απόφαση αυτή λέει ότι αν δεν έχεις πάνω από 4 στρέμματα και μέτωπο σε δρόμο αναγνωρισμένο με όνομα(!) δεν μπορείς να κάνεις τίποτε!
Αυτό ευνοεί μόνο τις μεγάλες εταιρίες που μπορούν να ενοποιήσουν εκτάσεις και να τρέξουν καταστάσεις. Δάνεια έχουν ήδη ακυρωθεί και προγράμματα που θα εγκρίνονταν πάγωσαν. Πολεοδομίες όπως του Αγρινίου και της Λευκάδας συνεχίζουν να προωθούν άδειες μέχρι να ληφθεί κάποια κεντρική απόφαση άλλες όμως έχουν σταματήσει τα πάντα. Θα χαθεί αξία γης και θα πωληθεί για ψίχουλα. Υπάρχει και η συγκυρία των εκλογών και μέχρι να προκύψει νέα κυβέρνηση που να φέρει ρύθμιση ώστε να …παρακάμψει την κατάσταση που έχει προκύψει θα περάσει το καλοκαίρι σίγουρα. Ουσιαστικά πρέπει να τρέξουν διαδικασίες που έχουν μείνει παγωμένες εδώ και 60 χρόνια. Άλλο ένα ανάλογο ζήτημα που προέκυψε από δεκαετίες ακινησίας…», τονίζει ο κ. Καμποσιώρας.
Δεν μπορεί να χτίζονται μόνο οι πόλεις και στα χωράφια να υπάρχουν μόνο καλλιέργειες
Βασική φιλοσοφία, ειδικά των δικηγόρων, είναι ότι δεν μπορεί να χτίζονται μόνο οι πόλεις και στα χωράφια να υπάρχουν μόνο καλλιέργειες, παρότι, από την άλλη, τα ελληνικά χωράφια δεν καλλιεργούνται και τόσο… φανατικά. «Οι πολίτες καλούνται σήμερα άδικα να πληρώσουν λάθη και αδιέξοδα της Ελληνικής Πολιτείας, που μέχρι και σήμερα δεν έχει προβεί σε χαρακτηρισμό του δικτύου κοινόχρηστων οδών στις εκτός σχεδίου περιοχές, ενώ ταυτόχρονα η άναρχη χωροθέτηση των οικισμών έχει καταστήσει μεγάλο μέρος των εντός σχεδίου οικοπέδων μη οικοδομήσιμα, ενώ οι πολίτες πληρώνουν αδρά τους πάσης φύσεως φόρους και τέλη», είχε δηλώσει ο Δ. Βερβεσός πρόεδρος των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), Δικηγόρος, Στράτος Παραδιάς είχε τονίσει στην συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου τα εξής:
«Η εκτός σχεδίου δόμηση, είναι δόμηση με κανόνες και όχι αυθαίρετη. Η απαγόρευση της δόμησης εκτός σχεδίου απαξιώνει την περιουσία του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικογένειας και παραβιάζει βάναυσα το ανθρώπινο δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Είναι απογοητευτικό ότι τα πολιτικά κόμματα δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά στα προγράμματά τους για το πως θα επιλυθεί. Επιβάλλεται η άμεση εκ του νόμου αναγνώριση ως κοινόχρηστων, τουλάχιστον όλων των ασφαλτοστρωμένων και με όλα τα δίκτυα δρόμων που ανήκουν στο Δημόσιο και στους Δήμους και όσων γηπέδων έχουν νόμιμη πρόσβαση».
Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα «Συνείδηση»
Διαβάστε επίσης: Αγορά γης με επιδότηση επιτοκίου – Μια ακόμη θετική γνωμοδότηση από την Περιφέρεια Δ.Ε.