Οικονομία
Η ΕΛ.Ο.Π.Υ. στο Blue Economy Forum ΙΙ
Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας στο Blue Economy Forum ΙΙ
Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) συμμετείχε στις συζητήσεις του Blue Economy Forum II, που πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή, την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, με θέμα «The Green-Blue Recovery and the UN Ocean Decade». Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Στόχος του συνεδρίου ήταν η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη βιώσιμη ανάπτυξη και εξέλιξη της θαλάσσιας οικονομίας, η οποία αποτελεί κινητήρια δύναμη για τη χώρα μας. Αναλύθηκαν ζητήματα που αφορούν τις υδατοκαλλιέργειες και την αλιεία, την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και την ανάπτυξη νέων γαλάζιων τεχνολογιών.
Στις συζητήσεις της 4ης ενότητας με θέμα «Φαγητό από τον ωκεανό: Αλιεία και Υδατοκαλλιέργεια» έλαβαν μέρος η Lara Barazi-Γερουλάνου, Μέλος του ΔΣ της ΕΛΟΠΥ, CEO στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP), η Ισμήνη Μπογδάνου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της ΕΛΟΠΥ, ο Dr. Arab Hoballah, Εκτελεστικός Διευθυντής της SEED και o Φίλιππος Παπαγεωργίου, Διευθυντής του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης της Αλιείας, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Υδάτων και Γεωργίας της Σαουδικής Αραβίας. Τον ρόλο της συντονίστριας ανέλαβε η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, Μαρία Νικόλτσιου.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων των εκπροσώπων της ΕΛΟΠΥ ήταν η βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, τα ερευνητικά προγράμματα, η συμβολή της υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ στη στρατηγική “Green Deal” και “Farm to Fork”, καθώς και τα μέσα και εργαλεία διαφήμισης και επικοινωνίας που χρησιμοποιεί η ΕΛΟΠΥ για την προώθηση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας και την ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών του ελληνικού ψαριού.
Σχετικά με την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)
Η ΕΛΟΠΥ, φορέας ανάπτυξης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων των εταιρειών-Μελών της και την εδραίωση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ως ηγετική δύναμη στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές. Σήμερα, η ΕΛΟΠΥ έχει 22 Μέλη, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της εγχώριας παραγωγής, εξάγοντας τα προϊόντα τους σε 40 χώρες του κόσμου. Ταυτόχρονα, είναι δραστήριο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP) και του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την Υδατοκαλλιέργεια (AAC) αναδεικνύοντας έμπρακτα τον διεθνή προσανατολισμό και την εξωστρέφεια που τη χαρακτηρίζουν.
Η ΕΛΟΠΥ λειτουργεί με γνώμονα τον σεβασμό μεταξύ των Μελών και προς τον καταναλωτή, τη συλλογικότητα, την υπερηφάνεια για τον κλάδο και τα προϊόντα του και σύμφωνα με τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Γαλάζιας Οικονομίας, ενώ παράλληλα υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης στηρίζοντας ενεργά την τοπική κοινωνία, τις ευπαθείς ομάδες, το περιβάλλον και τον αθλητισμό.
Διαχρονική δέσμευση της ΕΛΟΠΥ αποτελεί η υγιεινή τροφίμων, η ευζωία των ιχθύων και η προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν τα ψάρια και σε αυτό το πλαίσιο δημιούργησε το πρότυπο Σχήμα Πιστοποίησης Fish From Greece σε συνεργασία με την TUV Austria Hellas και αναπτύσσει ερευνητικά προγράμματα και Οδηγούς Καλών Πρακτικών σε συνεργασία με την Επιστημονική και Ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.
Σχετικά με το Fish from Greece
Τα προϊόντα των εταιρειών-μελών της ΕΛΟΠΥ φέρουν τη συλλογική σήμανση και την πιστοποίηση Fish from Greece που αποτελεί σφραγίδα ποιότητας για τους καταναλωτές. Το φρέσκο ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας Fish from Greece μεγαλώνει στο φυσικό του περιβάλλον, στα πεντακάθαρα, διάφανα νερά της χώρας μας, κάτω από αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τρέφεται με πλήρως ισορροπημένες GMO-free ιχθυοτροφές.