Κοινωνία
Έλενα Κουντουρά: «Η Ελλάδα πλέον έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών»
Προτεραιότητα για την Υπουργό Τουρισμό, Έλενα Κουντουρά, αποτελεί η καθιέρωση της Ελλάδας ως παγκόσμιου ελκυστικού προορισμού 365 ημέρες τον χρόνο. Ενώ, σύμφωνα με τη συνέντευξη που έδωσε στην Εύα Οικονομάκη στη Real της Κυριακής, προεξοφλεί την ανοδική πορεία του τουρισμού για τρίτη συνεχή χρονιά και ξεκαθαρίζει πως η ανάκληση του τέλους διανυκτέρευσης θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας, εφόσον τα δημοσιονομικά μεγέθη το επιτρέψουν.
Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για τη φετινή τουριστική σεζόν;
Το 2016 έκλεισε με ιστορικό ρεκόρ 28 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων και το 2017 έχει ξεκινήσει θεαματικά. Οι ρυθμοί ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού είναι πάνω από 7% και διπλάσιοι του παγκόσμιου μέσου όρου.
Οι προκρατήσεις για τη φετινή περίοδο είχαν αύξηση από 15% έως 70% από όλες τις ξένες αγορές, και προβλέπεται πρωτόγνωρη άνοδος αφίξεων, διανυκτερεύσεων, πληροτήτων και τουριστικών εσόδων όπως επιβεβαιώνουν και οι επαγγελματίες του κλάδου. Σε συνέχεια των συμφωνιών, των διαπραγματεύσεων και της προώθησης- προβολής της πατρίδας μας με tour operators και αεροπορικές εταιρείες, το 2017 έχουμε 150 νέες συνδέσεις και 6000 πρόσθετες πτήσεις. Επίσης μεγάλη επιτυχία είναι η απευθείας σύνδεση Ντουμπάι- Αθήνα- Νέα Υόρκη καθημερινά όλο το χρόνο. Η συνέχιση της ανοδικής πορείας, για τρίτη πλέον χρονιά, επιβεβαιώνει την επιτυχημένη εθνική τουριστική πολιτική μας που σχεδιάσαμε το 2015 και υλοποιούμε σε βάθος τετραετίας με στρατηγικούς άξονες την επιμήκυνση της θερινής περιόδου, το άνοιγμα νέων ξένων αγορών, την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών, την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και την προσέλκυση νέων τουριστικών επενδύσεων.
Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
Ο τουρισμός είναι κυβερνητική προτεραιότητα. Στόχος και όραμά μας είναι να καθιερώσουμε την Ελλάδα ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο. Επιδιώκουμε την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη όλο το χρόνο, με στόχο να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και σταθερές πηγές εσόδων για τις τοπικές κοινωνίες, και να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα με επίκεντρο την υψηλή ποιότητα. Απλουστεύσαμε τις διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων και λύσαμε χρονίζοντα προβλήματα που απασχολούσαν τον κλάδο. Το έργο της κωδικοποίησης της τουριστικής νομοθεσίας βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και οι Δορυφόροι Λογαριασμοί, στατιστικό εργαλείο για αξιόπιστα τουριστικά στοιχεία, που ήταν ζητούμενο για περισσότερο από μία δεκαετία. Όσον αφορά τη δημόσια τουριστική εκπαίδευση, που είχε απαξιωθεί και εγκαταλειφθεί, ολοκληρώνουμε την συνολική πρότασή μας για την αναβάθμισή της, που προβλέπει την επαναλειτουργία των Σχολών Ξεναγών, και την ενδυνάμωση του ρόλου και του έργου των Σχολών ΑΣΤΕΡ και ΑΣΤΕ και των 8 Δημοσίων ΙΕΚ τουρισμού. Στις προτεραιότητές μας είναι επίσης η δυναμική προώθηση και προβολή της Ελλάδος στο εξωτερικό μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος στοχευμένων και έξυπνων δράσεων που υλοποιεί ο ΕΟΤ, όπως επίσης και η ώθηση σε μεγάλα επενδυτικά έργα στον τουρισμό.
Ποιο θεωρείτε πως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού τουρισμού;
Ο τουρισμός είναι ένας τομέας ευαίσθητος που δέχεται αναπόφευκτα πολλαπλές συνέπειες από τις εξελίξεις και τις πολιτικές σε όλο το φάσμα της οικονομικής, κοινωνικής και τοπικής δραστηριότητας. Το Υπουργείο Τουρισμού συντονίζει το έργο σε εξαιρετική συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο αναπτυξιακής πολιτικής στον τουρισμό που εφαρμόζεται και έχει ήδη αποδώσει. Επίσης συνεργαζόμαστε με τις Περιφέρειες και τον ιδιωτικό τομέα για τις προτεραιότητες στη βάση των διαφορετικών αναγκών κάθε προορισμού. Ο ρόλος του Υπουργείου Τουρισμού είναι να νομοθετεί και να ελέγχει για την προστασία και ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου, να χαράζει την στρατηγική ανάπτυξης και προώθησης του ελληνικού τουρισμού, να δημιουργεί τις προϋποθέσεις και να ανοίγει το δρόμο ώστε ο ιδιωτικός τομέας να προχωρεί σε επωφελείς κινήσεις και συνεργασίες. Η συμβολή του ιδιωτικού τομέα είναι καθοριστική, για αυτό και έχουμε ζητήσει τη στήριξή του για την καταπολέμηση παθογενειών, όπως η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και η μαύρη εργασία, η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, και η εξασφάλιση της υψηλής ποιότητας στις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες.
Από πέρυσι την άνοιξη υποστηρίζατε πως θα ήταν έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και αντ’ αυτού ακόμη περιμένουμε το τελικό νομοσχέδιο, με τους επιχειρηματίες του τουρισμού να ενίστανται για τα κενά που δεν έχουν ρυθμιστεί. Τι θα γίνει τελικά;
Oι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι ένα εξελισσόμενο φαινόμενο διεθνώς, και στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του, το Υπουργείο Οικονομικών, που είναι και καθ’ ύλην αρμόδιο, ολοκληρώνει το θεσμικό πλαίσιο για να θεσπίσει κανόνες στην αγορά και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Το Υπουργείο Τουρισμού, έχει προτεραιότητά την προστασία του τουριστικού προϊόντος και του κλάδου, για αυτό και έχει διαβουλευτεί με όλους τους φορείς, προκειμένου να διευκολύνει και να συμβάλλει, ώστε το νέο αυτό πλαίσιο να διασφαλίζει την υγιή τουριστική δραστηριότητα.
Το τέλος διανυκτέρευσης θα εφαρμοστεί τελικά; Είχατε αφήσει ένα «παράθυρο» ανάκλησής του.
Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα από την ανάπτυξη και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων να επιτευχθεί η σταδιακή ελάφρυνση και του τουριστικού κλάδου από τα συσσωρευμένα οικονομικά βάρη και τις δεσμεύσεις που δημιούργησαν οι επαχθείς πολιτικές και τα λάθη του παρελθόντος. Το τέλος διανυκτέρευσης ισχύει και εφαρμόζεται σε πολλές χώρες και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Ωστόσο, η τελική απόφαση για το εάν θα ανακληθεί η όχι, θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και εφόσον τα δημοσιονομικά μεγέθη το επιτρέψουν.
Επενδυτικό ενδιαφέρον στον χώρο του τουρισμού υπάρχει; Για ποιον λόγο να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα;
Το 2016 είχαμε έκρηξη τουριστικών επενδύσεων στην Ελλάδα και πρωτοφανή εκδήλωση ενδιαφέροντος από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές. Στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου μας υποβλήθηκαν 142 φάκελοι για νέα και υφιστάμενα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών καθώς και για ειδικές τουριστικές υποδομές. Στον αναπτυξιακό νόμο το 40% των προτάσεων που υποβλήθηκαν και το 50% της αξίας αφορούν στον τουρισμό, ενώ και στο πρώτο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που προκηρύξαμε ύψους 90 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση έργων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού υφιστάμενων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, η ανταπόκριση υπερκάλυψε σημαντικά τον διαθέσιμο προϋπολογισμό. Με την επίτευξη υψηλών τουριστικών επιδόσεων την τελευταία διετία, η Ελλάδα πλέον έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ξένοι Όμιλοι διερευνούν συγκεκριμένες ευκαιρίες, με πλέον πρόσφατη την περίπτωση κορυφαίου Αμερικανικού Ομίλου, που μετά από πρόσκλησή μας ήρθε στην Ελλάδα για να συζητήσει την υλοποίηση επένδυσης μεγάλης κλίμακας στον τουριστικό τομέα.
Οι εντάσεις και τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις γειτονικές μας χώρες θεωρείτε ότι μας ωφελούν;
Τέτοιου είδους δυσάρεστες εξελίξεις στην γειτονιά μας δεν ωφελούν τον τουρισμό. Τα οφέλη έρχονται και είναι μεγάλα, όταν υπάρχει σταθερότητα, σιγουριά και ασφάλεια.
Το 2016, πολλοί διεθνείς ταξιδιώτες επέλεξαν πιο μακρινούς προορισμούς, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. Όμως η κυβέρνησή μας αντιμετώπισε τις προκλήσεις και τους αστάθμητους παράγοντες με μεγάλη επιτυχία και είχαμε άμεσα αποτελέσματα μέσα από επιχειρησιακές, πολιτικές και επικοινωνιακές δράσεις που αναλάβαμε. Ο Γ.Γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Τάλεμπ Ριφάι επανειλημμένως σε δημόσιες τοποθετήσεις του μίλησε για ένα μικρό θαύμα που πέτυχε η Ελλάδα, ως παράδειγμα προς μίμηση στη διαχείριση κρίσεως προορισμού, και απέδωσε τις εξαιρετικές επιδόσεις στην επιτυχημένη τουριστική πολιτική που υλοποιούμε και την ισχυρή πολιτική βούληση.
Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι στη χώρα μας έρχονται επισκέπτες χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου. Τι απαντάτε;
Το 2016, εκτός από τη συνολική άνοδο κατά 7,4% των διεθνών αφίξεων, είχαμε αύξηση 10% στο τουρισμό υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα. Τα συγκεντρωτικά στοιχεία και μελέτες, όπως η πρόσφατη του ΙΤΕΠ, έδειξαν αύξηση πληροτήτων και μέσης τιμής διαμονής το 2016 στο σύνολο των ξενοδοχείων, και ειδικότερα στα πεντάστερα. Αυτό το επιβεβαίωσαν οι κορυφαίες ηλεκτρονικές πλατφόρμες κρατήσεων, όπως και διεθνείς εταιρείες αναλύσεων στις επίσημες εκθέσεις τους. Είχαμε αύξηση επισκεπτών από τις νέες αγορές επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων που ανοίξαμε όπως η Μέση Ανατολή, η Κίνα και η Ν. Κορέα, αλλά και από την Αμερική τον Καναδά και τη Ρωσία που υποστηρίξαμε δυναμικά. Το ελληνικό τουριστικό προϊόν διακρίνεται από υψηλή ποιότητα και προσελκύει συνεχώς αυξανόμενο τουρισμό υψηλού επιπέδου. Ο τουρισμός είναι το 20% του ΑΕΠ και στηρίζει ως βασικός πυλώνας την εθνική μας οικονομία στην προσπάθεια προς την ανάπτυξη και την έξοδό μας από την κρίση. Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση.
Οργανωμένο Σχέδιο για τον Θεματικό Τουρισμό
Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού παραμένουν υποανάπτυκτες στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι αποτελεί «προτεραιότητα» για την κυβέρνηση.
Ο θεματικός τουρισμός στο παρελθόν ήταν κεφάλαιο αναξιοποίητο και δεν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο για την ανάπτυξή του. Εμείς εφαρμόσαμε άμεσα τη στρατηγική μας για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού ανά τομέα αλλά και συνολικά:
- Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις και είχαμε συνεχείς διαβουλεύσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς για την καταγραφή των προτεραιοτήτων και των ευκαιριών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
- Για τον θρησκευτικό-προσκυνηματικό τουρισμό, συγκροτήσαμε τις Κοινές Επιτροπές με τις τρεις Εκκλησίες, και πρόσφατα ενημερώσαμε την ειδική επιτροπή της Βουλής για την πρόοδο που έχει σημειωθεί.
- Δώσαμε λύση με νομοθετική παρέμβαση και ανοίξαμε το δρόμο για την αναγνώριση και αδειοδότηση των ιαματικών πηγών.
- Θεσπίσαμε τις προδιαγραφές για τα κάμπινγκ, τα χιονοδρομικά κέντρα και τα ορειβατικά καταφύγια.
- Ενισχύσαμε το γιώτινγκ και τον καταδυτικό, ενώ για την ενιαία στρατηγική ανάπτυξης της κρουαζιέρας συστήσαμε την Εθνική Συντονιστική Επιτροπή από κοινού με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
- Προωθούμε το πλαίσιο για τον αγροτουρισμό και για τον ιατρικό τουρισμό και δίνουμε πάντα προτεραιότητα στον πολιτιστικό, το συνεδριακό, τη γαστρονομία και με μεγάλη επιτυχία στο city-break.
Σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τον ιδιωτικό τομέα, ολοκληρώνουμε όλη τη στρατηγική και για τις υπόλοιπες μορφές τουρισμού ώστε πλέον οργανωμένα να προωθήσουμε και να προβάλλουμε τα θεματικά τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες στις αγορές- στόχους του εξωτερικού.