Uncategorized
Ελλάδα και Κύπρος αναβαθμίζουν την συνεργασία τους στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνος Καμμένος, δήλωσε ότι η παρουσία η δική του και του Κύπριου ομολόγου του Χριστόφορου Φωκαίδη στην ημερίδα αμυντικής βιομηχανίας, η οποία οργανώθηκε στην Λευκωσία, «σηματοδοτεί την πρόθεση για την αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα αυτό».
Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στους οργανισμούς, στους οποίους είναι μέλη η Ελλάδα και η Κύπρος και με ποιες άλλες χώρες συνομιλούν, υπογραμμίζοντας τις τεράστιες προοπτικές, που υπάρχουν για τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Από τη μια πλευρά, είπε, οι δύο χώρες είναι μέλη της ΕΕ και οτιδήποτε παραχθεί θα έχει την ταυτότητα του ευρωπαϊκού προϊόντος, και από την άλλη η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. «Οι δύο χώρες έχουν καταφέρει να είναι στενοί συνεργάτες τόσο με το Ισραήλ όσο και με χώρες του αραβικού κόσμου, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία», σημείωσε και πρόσθεσε: « ζητήθηκε από Κύπρο και Ελλάδα βοήθεια από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, σε θέματα άμυνας, εξοπλισμού και τεχνολογίας».
Ο Έλληνας υπουργός διαβεβαίωσε τις ιδιωτικές εταιρείες πως το κράτος είναι δίπλα τους και είπε πως στις διάφορες συναντήσεις με ξένα Υπουργεία ‘Αμυνας εκπροσωπούν και τις ιδιωτικές εταιρείες και τα συμφέροντά τους. Το ίδιο θα πράξουν, όπως είπε, και με την Κυπριακή Δημοκρατία σε οποιαδήποτε συνεργασία αποφασίσουν να πράξουν οι ιδιωτικές εταιρείες των δύο χωρών.
Αναφερόμενος στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, οι οποίες έχουν διαμορφώσει ένα ασταθές πολιτικό τοπίο, ο κ. Καμμένος εκτίμησε ότι «αποτελούν δυσμενείς εξελίξεις, που απαιτούν συλλογική, διεθνή και ευρωπαϊκή αντιμετώπιση».
Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου είναι κομβικός. «Εμείς μπορούμε να είμαστε οι συνομιλητές και με τη μια και με την άλλη πλευρά, την ώρα που συνομιλούμε με το Ισραήλ ,το κάνουμε και με τις αραβικές χώρες, άρα, οποιοδήποτε προϊόν προκύψει αμυντικού υλικού μπορεί μέσω της Ελλάδος και της Κύπρου να δίδεται με πιστοποιητικά και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε όλες τις χώρες που μεταξύ τους δεν συνομιλούν», είπε, σημειώνοντας πως οι δύο χώρες μπορούν να γίνουν οι φορείς μετάδοσης της τεχνολογίας και προϊόντων αμυντικής αγοράς.
Επίσης , αναφέρθηκε στην νέα πολιτική της Ε.Ε με την οποία έγινε η αρχή της χρηματοδότησης της αμυντικής βιομηχανίας. Πρόσθεσε πως σκοπός είναι κάποια κονδύλια που δίνονταν από την Ε.Ε. στο παρελθόν και δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα, να διοχετευτούν σε προγράμματα και έρευνες που θα οδηγήσουν σε πραγματικά προϊόντα, δίδοντας ως πρόσφατα παραδείγματα τη χρήση των πολιτικών drones, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, και του διαδικτυακού πολέμου.
«Οι εξελίξεις στην τεχνολογία μας αναγκάζουν και μας ανοίγουν και προοπτικές σε νέες συνεργασίας και σε νέα προϊόντα και εξοπλιστικά προγράμματα που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την έρευνα», είπε, και ζήτησε τη συμμετοχή στα προγράμματα των Πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων.
Ο Κύπριος υπουργός , Χριστόφορος Φωκαίδης, τόνισε ότι στρατηγική της Κύπρου είναι να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής αμυντικής ολοκλήρωσης.
«Η προώθηση του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Ταμείου με χρηματοδότηση προγραμμάτων έρευνας για την άμυνα αλλά και έργων ανάπτυξης αμυντικών δυνατοτήτων αποτελεί σήμερα κορυφαία στρατηγική επιλογή για την ΕΕ», είπε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία, γνωστή ως PESCO, η οποία διαμορφώνει το πλαίσιο για τη δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα κρατών στον τομέα της ευρωπαϊκής άμυνας.
Ο κ. Φωκαΐδης σημείωσε πως μπορεί να μην έχει η Κύπρος βαριά αμυντική βιομηχανία, όμως η επιτυχημένη δράση εταιρειών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα, που αφορά ειδικότερα καινοτομίες τεχνολογίες αιχμής, αποτελεί ελπιδοφόρο στοιχείο που μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό ενεργητικό για την Κύπρο τα επόμενα χρόνια.
ΑΠΕ-ΜΠΕ