Connect with us

Κοινωνία

Ελλάδα: Μια χώρα γεμάτη φτωχούς παρά τις τεράστιες κοινωνικές παροχές

ellada ftoxeia voithimata

Μπορεί η Ελλάδα να είναι μια χώρα που, με βάση το ΑΕΠ της, έχει πολύ υψηλές κοινωνικές δαπάνες (συντάξεις και επιδόματα), αλλά την ίδια στιγμή βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του δείκτη φτώχειας.

Τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, καταδεικνύουν αυτό ακριβώς το παράδοξο: Η Ελλάδα το 2015 διέθεσε περίπου 46 δισ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες για να «πετύχει» ένα χρόνο μετά να έχει το 35,6% του πληθυσμού ή 3,8 εκατ. πολίτες, σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Στην ουσία, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), η Ελλάδα δαπανά το 27% του ΑΕΠ για το κοινωνικό κράτος, ποσοστό που την κατατάσσει στην 8η θέση μεταξύ των μελών του. Ο μέσος όρος των χωρών του Οργανισμού είναι στο 21%, δηλαδή αισθητά χαμηλότερα. Αντίστοιχα το ποσοστό φτώχειας που καταγράφεται στο σύνολο του πληθυσμού, τοποθετεί την Ελλάδα στη θλιβερή 3η θέση των χωρών της ΕΕ.

Στην ουσία ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι οι τεράστιες δαπάνες που πραγματοποιεί η χώρα για το κοινωνικό κράτος, είναι χωρίς αντίκρισμα. Γι’ αυτό και διαπιστώνεται ότι το 21,2% του πληθυσμού διαβιεί σε συνθήκες φτώχειας, το 22,4% σε συνθήκες ένδειας και το 17,2% σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της ανεργίας. Τα ποσοστά σε αυτές τις κρίσιμες κατηγορίες είναι αντίστοιχα 17,3%, 7,5% και 10,4% στην υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή πολύ πιο χαμηλά. Μόνο η Βουλγαρία (40,4%) και η Ρουμανία (38,8%) έχουν υψηλότερο ποσοστό πολιτών που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Για να τοποθετηθεί ένας πολίτες σε κατάσταση φτώχειας θα πρέπει να καλύπτει κάποια από τις ακόλουθες κατηγορίες:
*Να έχει εισόδημα χαμηλότερο από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος.
*Να στερείται βασικών καταναλωτικών αγαθών.
*Να ζει σε συνθήκες ένδειας αδυνατώντας να αντεπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις.
*Να ζει σε οικογένεια που κανένα μέλος της δεν έχει κανονική δουλειά, άρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της ανεργίας.

Βασίλης Αγγελόπουλος – dikaiologitika.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014