Connect with us

Διεθνή

Ελληνίδα γιατρός στην Ιταλία: «Γιατροί πεθαίνουν για να σώσουν ασθενείς»

ellinida giatros italia sotiria

Η γιατρός Βασιλική Γρίβα που ζει στην Ιταλία μίλησε στο Gazzetta.gr για την κατάσταση που επικρατεί εκεί και προτρέπει τους Έλληνες να συμμορφωθούν με τα μέτρα για τον κορονοϊό ώστε η χώρα να μην γίνει «Ιταλία». «Τραγική η κατάσταση εδώ», τονίζει.

Η Ιταλία είναι η χώρα που μετρά τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρώπη από τον κορωνοϊό με τους αριθμούς των θυμάτων και των κρουσμάτων που γνωστοποιούνται καθημερινά, να σοκάρουν.

Εύλογα γεννιούνται πολλά ερωτήματα όπως: τι πήγε λάθος σε αυτή την χώρα και εξαπλώθηκε με αυτό τον ρυθμό ο covid-19; Δεν κατάλαβαν έγκαιρα πως πρόκειται για κάτι τόσο σοβαρό; Δεν λειτούργησαν με υπευθυνότητα οι πολίτες; Η κυβέρνηση άργησε να πάρει μέτρα;

Σε αυτές τις ερωτήσεις (και σε ακόμα περισσότερες) θα μπορούσε να απαντήσει μόνο κάποιος που ζει στην Ιταλία και βιώνει την κατάσταση εκεί.

Η παιδίατρος Βασιλική Γρίβα που μένει 25 χρόνια στο Μιλάνο και τα 17 από αυτά εργάζεται σε νοσοκομείo, μίλησε στο Gazzetta.gr για την κατάσταση που επικρατεί στην γειτονική χώρα.

Όπως είπε, οι αριθμοί των νεκρών και των θυμάτων αυξάνονται καθημερινά ωστόσο οι γιατροί και οι νοσηλευτές ρισκάρουν την ζωή τους για να καταφέρουν να φροντίσουν τους ασθενείς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 25 Μαρτίου οι γιατροί που πέθαναν επειδή προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό, κατά την διάρκεια του καθήκοντος, ήταν 29 και σήμερα 27 Μαρτίου, μόλις δυο μέρες μετά οι νεκροί γιατροί έφτασαν τους 43.

Η εξάπλωση του ιού και τα (καθυστερημένα) μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης
Όπως μας είπε, στην Ιταλία μάλλον άργησαν να πάρουν μέτρα. «Αν και η κυβέρνηση απευθύνθηκε στο υπουργείο Ιατρικής Περίθαλψης, ωστόσο τα μέτρα μάλλον άργησαν να παρθούν. Πλέον είναι αυστηρά, δηλαδή δεν επιτρέπουν ούτε το τρέξιμο. Μπορείς να κατέβεις για λίγο κάτω από το σπίτι μόνο και να ανέβεις ξανά πάνω», ανέφερε.

Τα αυστηρά μέτρα και η συμμόρφωση των Ιταλών
Όπως και στην Ελλάδα έτσι και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν κάποιοι που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα. «Στην Λομβαρδία έδειξαν να είναι υπεύθυνοι και τήρησαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ωστόσο στον νότο μάλλον είναι πιο απείθαρχοι αφού μέχρι σήμερα (σ.σ.25/3) οι κλήσεις για παραβίαση των μέτρων φτάνουν τις 10.000», τόνισε η κ. Γρίβα.

Όσον αφορά όλα όσα βλέπουμε στα social media και ακούμε ή διαβάζουμε για την κατάσταση στην Ιταλία, η γιατρός τόνισε πως κάποια ισχύουν και κάποια όχι.

«Δεν γίνεται “διαλογή” στην Μ.Ε.Θ. με βάση το προσδόκιμο ζωής»
Πολλά έχουν ακουστεί για τις προσπάθειες των γιατρών στην Ιταλία να σώσουν ασθενείς και μάλιστα κάποιοι αναφέρουν πως οι γιατροί κάνουν κάποιο είδος «διαλογής», δηλαδή καλούνται να διαλέξουν τους ασθενείς για την Μ.Ε.Θ. ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής τους.

Η Βασιλική Γρίβα ήταν κατηγορηματική σε αυτό, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού οι γιατροί λειτουργούν με αυταπάρνηση και προσπαθούν να σώσουν όλους τους ασθενείς.

Συγκεκριμένα τόνισε: «Μέχρι σήμερα (σ.σ. 25/3) 29 γιατροί έχασαν την ζωή τους από κορονοϊό αφού προσβλήθηκαν κατά την διάρκεια του καθήκοντος. Δεν ισχύει ότι διαλέγουν ασθενείς για τις Μ.Ε.Θ. με βάση το προσδόκιμο ζωής τους. Έχουν φτιάξει ακόμα και πρόχειρες σκηνές έξω από τα νοσοκομεία για να χωρέσουν τους ασθενείς. Έχουν βέβαια κάτι σαν οροφή αυτές οι σκηνές αλλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να σώσουν τον κόσμο. Η κατάσταση προσπαθούμε να είναι ελέγξιμη αλλά παραμένει τραγική».

Παράλληλα τόνισε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια στην Λομβαρδία να διαμορφωθούν χώροι, σαν τμήματα Νοσοκομείων, ώστε να νοσηλευτούν ασθενείς.

Οι εικόνες στα social media με τα σημάδια στο πρόσωπο των νοσηλευτών
Στα social media το τελευταίο διάστημα «κυκλοφορούν» εικόνες με φωτογραφίες ιατρονοσηλευτικού προσωπικού οι οποίοι φαίνονται εξαντλημένοι από την κούραση και μάλιστα έχουν σημάδια στο πρόσωπο από την μάσκα.

Η γιατρός ανέφερε πως αυτό ισχύει. «Δουλεύουν πολλές ώρες και προσπαθούν να σώσουν ζωές. Ναι, φορούν συνεχώς διπλές μάσκες και την κατάλληλη στολή ώστε να βλέπουν τα περιστατικά και αρκετές από αυτές τις εικόνες είναι πραγματικές».

Η ιταλική κυβέρνηση προχωρά σε προσλήψεις, επιστρέφουν συνταξιούχοι γιατροί
Όσον αφορά τον αριθμό των γιατρών και των νοσηλευτών και στο αν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας ανέφερε πως: «Όχι, δεν επαρκούν. Η κυβέρνηση προχωρά σε προσλήψεις, μερικοί γιατροί που είναι συνταξιούχοι επιστρέφουν ενώ υπάρχουν και αρκετές αιτήσεις γιατρών από Κούβα και Ρωσία που θέλουν να έρθουν να βοηθήσουν».

«Η Ελλάδα πήρε έγκαιρα αυστηρά μέτρα»
«Η Ελλάδα λειτούργησε έγκαιρα. Παραδειγματίστηκε από την Ιταλία και ευτυχώς κινήθηκε γρήγορα», ανέφερε για την χώρα μας και δήλωσε πως οι Έλληνες μπορούν να τα καταφέρουν και να μην φτάσουν στο επίπεδο της Ιταλίας.

«Οι Έλληνες έχουμε καλή καρδιά και είμαι περήφανη που είμαι Ελληνίδα. Αν οι συμπατριώτες μου συμμορφωθούν με τα μέτρα και δείξουν ατομική ευθύνη θα τα καταφέρουν. Δεν θα γίνουν σαν την Ιταλία. Μπορούν.», κατέληξε.

Ωστόσο η γιατρός και με την ειδικότητα της παιδιάτρου αναφέρθηκε και στα παιδιά που δεν νοσούν εύκολα από τον κορονοϊό.

Όπως είπε, αυτό είναι ευχάριστο. «Στο δικό μας νοσοκομείο δεν έχουμε περιστατικά με παιδιά που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό, όμως σε άλλες περιοχές που ένα-δυο παιδιά βρέθηκαν θετικά το ξεπέρασαν γρήγορα και είναι καλά στην υγεία τους», είπε η κ. Γρίβα.

Πως νιώθουν οι ασθενείς που νοσούν από τον κορωνοϊό
Παράλληλα μίλησε και για το πως της περιγράφουν συνάδελφοί της την κατάσταση των ασθενών. Πως δηλαδή νιώθουν οι ασθενείς με κορονοϊό. Όπως είπε «είναι σε τραγική κατάσταση με αναπνευστήρα. Δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν. Εκτός από την σωματική επηρεάζεται πολύ και η ψυχική υγεία των ασθενών αφού η ψυχολογία τους δεν είναι καλή», πρόσθεσε.

Ως επιστήμονας συμβουλεύει πως αν ο οποιοσδήποτε νιώσει να έχει κάποια από τα συμπτώματα του κορονοϊού τότε να απευθυνθεί αρχικά στον γιατρό του ή στην αρμόδια υπηρεσία. Στην Ελλάδα είναι ο Ε.Ο.Δ.Υ., αλλά κάτι ανάλογο υπάρχει φυσικά και στην Ιταλία. Η ιταλική κυβέρνηση, όπως είπε, εκτός από τους γιατρούς και τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει δώσει και τηλέφωνα νοσοκομείων όπου απαντούν άνθρωποι που μπορούν να «κατευθύνουν» τους ασθενείς όσον αφορά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν αν καταλάβουν πως έχουν συμπτώματα.

Στην συνέχεια, πρόσθεσε: «ο ασθενής πρέπει να πράξει ανάλογα με το τι θα του πει ο γιατρός του και αν κριθεί απαραίτητο να μεταβεί σε νοσοκομείο αναφοράς και να κάνει το τεστ». ‘Όμως τόνισε να είναι όλοι προσεκτικοί και να μείνουν στο σπίτι ακολουθώντας τους κανόνες υγιεινής.

«Θα αργήσουμε λίγο να βγούμε από όλο αυτό αλλά είμαι αισιόδοξη»
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αυτό ίσως κρατήσει αρκετό διάστημα ακόμα. «Σίγουρα όλο τον Απρίλιο» ανέφερε και συνέχισε «δεν ξέρω αν τα μέτρα θα είναι τόσο αυστηρά για πολύ μεγάλο διάστημα, ούτε πόσο θα κρατήσουν, αλλά σίγουρα αυτή η κατάσταση με τον covid-19 θα συνεχιστεί τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα. Είμαι όμως αισιόδοξη πως θα τα καταφέρουμε».

«Μείνετε σπίτι»
Τέλος, έστειλε ένα μήνυμα στους Έλληνες ώστε να καταφέρουν να βγουν υγιείς από την πανδημία: «Μείνετε σπίτι, να τηρείτε τα μέτρα και τους κανόνες υγιεινής και αν προστατεύεστε. Οι Έλληνες έχουμε δυνατό χαρακτήρα, μπορούμε να τα καταφέρουμε», ανέφερε.

Σοφία Λιόντου – gazzetta.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014