Οικονομία
Ελληνική οικονομία: Έρχεται «καυτό» δίμηνο
«Καυτό» αναμένεται το επόμενο δίμηνο με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς θα διαμορφωθεί το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί το νέο έτος, αλλά θα οριστικοποιηθούν και οι κανόνες του ευρωπαϊκού πλαισίου που θα ισχύσει εν καιρώ κορωνοϊού.
Εντός του διμήνου αυτού ως κυριότεροι ημερομηνίες κλειδιά, με τα σημερινά δεδομένα, μπορεί να χαρακτηριστούν:
-Η 4η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, οπότε και η ΕΣΤΑΤ θα ανακοινώσει το τα αποτελέσματα της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Η ύφεση που θα καταγραφεί εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στο 16%, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει σημειωθεί μεταπολεμικά σε ένα τρίμηνο. Η εξέλιξη αυτή προϊδεάζει για ύφεση το 2020 που πιθανόν μπορεί να ανέλθει και σε διψήφιο ποσοστό και, συνεπώς, σε ποσοστό μεγαλύτερο από την πρώτη-καταστροφική- χρονιά του πρώτου μνημονίου.
-Η 11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, οπότε και θα συνεδριάσει για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι το Eurogroup ,ενώ θα έχει προηγηθεί, όπως είναι καθιερωμένο, η συνεδρίαση του EuroWorking Group. Στις συνεδριάσεις των οργάνων θα επιχειρηθεί μια πρώτη αποτίμηση της οικονομικής κατάστασης, όπως αυτή εξελίσσεται μετά το καλοκαίρι και με δεδομένη την επιστροφή του κορονοΪού και με τη μη εξεύρεση του εμβολίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει για τη χώρα μας (που είναι σε καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας) εάν θα αποφασιστεί να συνεχιστούν και τη νέα χρονιά οι δημοσιονομικοί περιορισμοί λόγω της πανδημίας και, συνεπώς, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών να διαθέτουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν χωρίς τους προβλεπόμενους περιορισμούς μέτρα στήριξης των οικονομιών τους.
-Η 12η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, οπότε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει από το βήμα της φετινής ΔΕΘ το νέο πακέτο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία. Πακέτο που θα οριστικοποιηθεί από την κυβέρνηση το αμάσως προσεχές διάστημα.
-Η 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, οπότε και θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Δεν θα είναι το τελικό σχέδιο, βεβαίως, αφού αυτό θα κατατεθεί το Νοέμβριο, αλλά θα λάβουμε μια πρώτη γεύση για το πώς εκτιμά βασικά μεγέθη της οικονομίας για τη νέα χρονιά η κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών θα είναι και η πρόβλεψη για την πορεία της ανάπτυξης τη νέα χρονιά, αφού οι υπεραισιόδοξες-και ταυτόχρονα υπερφίαλες- αναλύσεις για ανάπτυξη «τύπου V» (δηλαδή όσο η ύφεση φέτος τόσο και η ανάπτυξη το 2021) έχουν ήδη εγκαταλειφθεί.
-Η 15η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, τελική ημερομηνία για την κατάθεση στις Βρυξέλλες των ελληνικών προτάσεων για την αξιοποίηση των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχούν στη χώρα μας από το Ταμείο Ανάπτυξης. Εντός της εβδομάδας θα πρέπει τα αρμόδια υπουργεία να έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους στην πενταμελή επιτροπή που έχει ορίσει ο πρωθυπουργός, ώστε να ξεκινήσει η επιχείρηση «ολοκλήρωση των προτάσεων».
Και όλα αυτά –και πολλά άλλα- σε μια κοινωνία που βράζει και οι αντιδράσεις της οποίας επιχειρείται να προληφθούν…