Είναι από τις λίγες φορές που δημιουργούνται παραγωγές στην ελληνική τηλεόραση οι οποίες διεγείρουν το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας και πως θα μπορούσε να συμβαίνει το αντίθετο όταν πρόκειται για την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του Στρατή Μυριβήλη “Η ζωή εν τάφω”.
Ένα από τα πιο εμβληματικά μυθιστορήματα της ελληνικής λογοτεχνίας του 20ου αιώνα, μας περιγράφει μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή, Αντώνη Κωστούλα (Δημήτρης Μοθωναίος), τη φρικιαστική πραγματικότητα του πολέμου.
Ο λοχίας πεζικού Αντώνης Κωστούλας, περιγράφει μέσω γραμμάτων του στην αγαπημένη του Μυρσίνη (Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη), δασκάλα του Παρθεναγωγείου Μυτιλήνης, τις εικόνες και τα συγκλονιστικά συναισθήματα που του δημιουργούνται κατά την περίοδο που αυτός πολεμά στο μακεδονικό μέτωπο το 1917.
Με μια παραγωγή η οποία από ότι φαίνεται, σέβεται τον εαυτό της αλλά και τον τηλεθεατή, τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στη Μυτιλήνη και στην Κηφισιά, μεταφέροντάς μας σε ένα έντονα συγκινησιακό κλίμα με το τελικό αποτέλεσμα να φαίνεται πολλά υποσχόμενο.
Περισσότεροι από 150 ηθοποιοί συμμετείχαν στα γυρίσματα, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται μερικά από τα πιο γνωστά και ταλαντούχα ονόματα της ελληνικής υποκριτικής σκηνής. H σειρά θα ξεκινήσει να προβάλλεται από την Ε.Ρ.Τ. σε σκηνοθεσία του Τάσου Ψαρρά.
Ο πρωταγωνιστής, Δημήτρης Μοθωναίος, δημοσιεύει συχνά στιγμιότυπα από τα γυρίσματα στον λογαριασμό του στο Instagram και ανυπομονούμε να δούμε το τελικό αποτέλεσμα αφού μας έχει κεντρίσει τη φαντασία.
Το βιβλίο “Η ζωή εν τάφω” εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1924, με την τελική μορφή του να ολοκληρώνεται μετά την 7η έκδοσή του το 1955 ενώ αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας, με τους τίτλους “Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια” και “Παναγιά τη Γοργόνα” να ολοκληρώνουν το έργο του Στρατή Μυριβήλη.
Μάλιστα μέχρι το 1990, το βιβλίο είχε πουλήσει περισσότερα από 120.000 αντίτυπα ενώ η κυκλοφορία του είχε απαγορευτεί κατά τα χρόνια δικτατορίας του Μεταξά και τα χρόνια της κατοχής.