Άρθρα-Απόψεις
Η Β΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας για τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων
Το Δ.Σ. της Β’ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλ/νίας, μετά την πρόσφατη ψήφιση στη βουλή του πολυνομοσχεδίου Ν.4512/2018, ΦΕΚ 5 / Α’/17.1.2018 (με αρκετή πλειοψηφία βουλευτών), όπου στο άρθρο 246, καθορίζονται τα κριτήρια των συγχωνεύσεων και καταργήσεων 410 σχολικών µονάδων στη Δευτεροβάθµια Εκπαίδευση, δηλαδή το 13% των γυμνασίων και λυκείων (ακόμα και στην πόλη του Αγρινίου) και των λεγόμενων μικρών αριθμητικά ΕΠΑ.Λ, επισημαίνει προς πάσα κατεύθυνση ότι γεγονός αυτό θα επιδεινώσει περισσότερο τους όρους και τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών. Κυρίως, όμως, θα υποβαθμίσει ακόµα περισσότερο τη δηµόσια εκπαίδευση και τις τοπικές κοινωνίες, θυσιάζοντάς τους στην πολιτική της διάλυσης των δημόσιων κοινωνικών αγαθών που επιβάλλει το ∆.Ν.Τ. και η τρόικα.
Με δεδομένη την αγωνία μας για τη δημόσια εκπαίδευση ως συντεταγμένο συνδικαλιστικό κίνημα ζητήσαμε έγκυρα συνάντηση με τον Δήμαρχο Αγρινίου για να του εκθέσουμε τους κινδύνους που διατρέχουν αρκετά σχολεία του Δήμου μετά την ψήφιση του ως άνω νόμου και να ζητήσουμε τη συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής στον αγώνα μας για να μην συγχωνευθούν-καταργηθούν σχολεία.
Η συνάντηση με τον Δήμαρχο πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη 23-01-2018, όπου θέσαμε, το μείζον θέμα της αναμοριοδότησης Σχολικών Μονάδων που και με την εφαρμογή του άρθρου 246 του Ν.4512/2018 θα οδηγήσει στη μείωση σχολικών μονάδων και στο Δήμο Αγρινίου, όπως και σε άλλους δήμους του νομού Αιτωλ/νίας. Τονίσαμε επίσης ότι εάν δεν υπάρξει συντονισμένη αντίδραση και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τότε η συρρίκνωση των σχολικών μονάδων στην περιοχή μας θα είναι πραγματικότητα. Εκτός των άλλων θεμάτων συμφωνήθηκε η έκδοση σχετικού ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιου Αγρινίου, όπου να διατρανώνεται η αντίθεση της Δημοτικής Αρχής Αγρινίου σε κάθε προσπάθεια συγχώνευσης-κατάργησης σχολικής μονάδας.
Στο Δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, 28 Φεβρουαρίου 2018, το θέμα του Ψηφίσματος που έθεσε η Β’ Ε.Λ.Μ.Ε. στον κ. Δήμαρχο ήταν 3ο στην Ημερήσια Διάταξη και είχαμε προσκληθεί να παραστούμε για να εκθέσουμε τις απόψεις μας επί του θέματος, όπως και έγινε. Παραβρέθηκε ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Με μεγάλη έκπληξη, οι εκπρόσωποί μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, είδαν μετά την ολοκλήρωση του 1ουθέματος της Η.Δ. (Συζήτηση για τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές του Δήμου (Ζευγαράκι Μακρυνείας κ.λ.π.) και ενώ έπονταν προς συζήτηση το 3ο θέμα: «Έκδοση ψηφίσματος για την απόρριψη των νέων συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολείων στο Δήμο Αγρινίου (Εισηγήτρια: Αντιδήμαρχος κα Σαλμά), μεγάλο μέρος Δημοτικών Συμβούλων να αποχωρούν!!, Κατά τα άλλα το ψήφισμα έγινε παμψηφεί αποδεκτό από τους 26 παρόντες Δημοτικούς Συμβούλους Αγρινίου.
Το γεγονός εξοργίζει και προκαλεί την εκπαιδευτική κοινότητα και θα περιμέναμε και το θέμα αυτό να είχε το ίδιο ενδιαφέρον με το προηγούμενο (καταστροφικές πλημμύρες Μακρυνείας) από όλους τους παραβρισκόμενους στο Δημοτικό Συμβούλιο Δημοτικούς Συμβούλους. Όταν μάλιστα οι οικογένειες των παιδιών της Μακρυνείας, που σήμερα αντιμετωπίζουν τεράστια οικιστικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, όπου με δυσκολία συμμετέχουν στα καθημερινά τους μαθήματα στα Γ/σια – Λύκεια και ΕΠΑ.Λ. της περιοχής, χρειάζονται περισσότερη φροντίδα από όλους. Ο αποκλεισμός των μαθητών αυτών από την ποσόστωση για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ αυτών των περιοχών του Δήμου Αγρινίου, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, που πλήγηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες είναι σοβαρό θέμα και πρέπει από κοινού να αντιμετωπιστεί.
Η Β’ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτ/νίας δηλώνει και επισημαίνει ιδιαίτερα ότι η δωρεάν δημόσια εκπαίδευση για όλους, χωρίς αποκλεισμούς πρέπει να γίνει υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας, πόσο δε μάλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχει ως αποστολή της να υπηρετεί της δημόσιες δομές και τις τοπικές κοινωνίες. Η αποχή ορισμένων Δημοτικών Συμβούλων από συζητήσεις για τα δημόσια αγαθά, όπως έγινε στις 28-2-2018 στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, απαξιώνει των αγώνα των εκπαιδευτικών και τους δημότες που μόνο ως «παράλειψη» μπορούμε να το εκλάβουμε, ενώ ταυτόχρονα εκφυλίζεται ως θεσμός και το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα (αυτά που ψήφισαν τις τροπολογίες του Υπ. Παιδείας στο πολυνομοσχέδιο – δείτε εδώ) (https://www.esos.gr/arthra/54929/nai-psifise-i-nd-stis-tropologies-toy-yp-paideias-gia-ypohreotiko-30oro-tis) να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να μην γίνει καμία συγχώνευση-κατάργηση σχολικής μονάδας του Δήμου Αγρινίου και στο νομό. Ταυτόχρονα ζητάμε την στήριξη και αναβάθμιση των υπαρχουσών και ίδρυση νέων ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ. της Αιτωλ/νίας.